Benelli SuperNova від А до Я – повна інструкція з експлуатації. Частина 3

В попередній статті Benelli SuperNova була майже повністю розібрана Дмитром Некипілим, а мені доведеться збирати її.

Неповне розбирання Benelli SuperNova в спортивному варіанті

В принципі, якщо ви змогли розібрати свою зброю, то на 99% можна бути впевненим в тому, що ви її зможете зібрати. Це правило не загальне, звичайно, і в окремих випадках, як, наприклад, з міні-карабіном GSG-5, шанси зібрати його без належного досвіду і без інструкції вимірюються пропорцією 50/50 — можна зібрати, а можна й не зібрати.

Але, у випадку з Benelli SuperNova такий розклад вам не загрожує. Конструкція рушниці продумана таким чином, що більшість деталей просто не стане не на своє місце, хіба, подавач магазину не тією стороною, або не з того кінця пружини вставите, чи ліву тягу цівки поставите на місце правої. Або щось пропустите в процесі збирання і доведеться переробляти.

Разом з цим, саме при збиранні рушниці можна припуститися декількох помилок, які можуть призвести до виникнення несправностей та поломок окремих деталей рушниці. Ця стаття допоможе вам уникнути цього.

Отже, рушниця розібрана і розконсервована. Враховуючи, що 90% читачів навряд чи будуть хоч раз в житті повністю розбирати затвор та демонтувати приклад, я повернуся до них в кінці статті.

Для збирання рушниці знадобляться ті ж самі інструменти, що й минулого разу:

  • ключ для дульних звужень з комплекту рушниці
  • гайковий торцевий ключ на довгому руків’ї з внутрішнім шестигранником на 13 для монтажу прикладу
  • шестигранний ключ для встановлення тяг цівки
  • будь-яка викрутка з хрестовим шліцом і тонким стрижнем для встановлення штифтів

Особисто я надаю перевагу спеціалізованим мультитулам Gun Tool Pro та Shotgun Micro Tool від американської компанії Real Avid. Перший подобається через його універсальність, а другий через компактність. І що важливо, в обох комплектах є ключ для дульних звужень. Але, питання підбору інструменту для обслуговування зброї штука інтимна, тому чим зручно, тим і користуйтеся.

Встановлення ежектору

Одягаємо пружину на хвостовик основи ежектора і вставляємо його в посадкове місце в ствольній коробці пружиною вперед. Потім вставляємо розрізний пружинний штифт і викруткою, або будь-яким іншим підручним інструментом вдавлюємо його на повну довжину. Перед тим, як вдавлювати штифт до кінця, переконайтеся, що він щільно прилягає до стінки посадкового місця. Неправильне встановлення штифта призведе до заклинювання ежектору. Після цього перевірте, чи вільно рухається ежектор в коробці на повну довжину ходу. 

Збирання затвору

Наживляємо поворотну пружину бійчика на його передню (тонку) частину і вставляємо в затвор в його задній частині. Пальцем вдавлюємо бійчик в тіло затвору так, щоб він повністю сховався, після чого вставляємо на місце штифт-фіксатор бійчика з гумовою шайбою-ущільнювачем. Але, до кінця не вдавлюємо цей штифт, лише наживляємо так, щоб гумова шайба лише торкнулося поверхні затвору.

Справа в тому, що це гумове кільце, фактично, єдине, що відповідає за надійність утримання штифта на своєму місці і задля забезпечення його цілісності і тривалої експлуатації рекомендую проявити делікатність і спочатку вправити шайбу у виїмку в затворі за допомогою тої ж викрутки, а потім вже вставляти штифт до упору. Бо якщо ви будете його вставляти в одне натискання, шайба затискатиметься між гострим краєм виїмки в затворі та голівкою штифта і з часом розірветься, як на фото нижче. Розрив цієї шайби може призвести до висування штифта під час стрільби і заклинювання затвору.

Встановлення затвору

Після збирання затвору вставляємо його в ствольну коробку. Для цього пальцями вдавлюємо поворотну бойову личинку всередину тіла затвору, так щоб після провороту личинки екстрактор перестав чіплятися за направляючу в ствольній коробці, кладемо затвор всередину ствольної коробки бойовою личинкою в напрямку магазину і відпускаємо затвор. Вкладати затвор можна в будь-якому місці коробки.

Встановлення тяг на цівку

Як я вже писав раніше, тяги цівки — це єдине, що можна поплутати місцями при збиранні рушниці. І то, тільки поставивши ліву тягу на місце правої, бо права на місце лівої вже не стане через різну форму головної частини, яка фіксується в цівці. Щоб цього уникнути, краще за все зробити так, як написано в статті про розбирання рушниці — промаркувати одну чи обидві тяги. Або запам’ятати, що передня частина правої тяги має гостріший кут, ніж ліва.

Відповідно до загальноприйнятих правил, коли мова йде про ліву чи праву сторону зброї, за основу береться вид від прикладу в напрямку дульного зрізу в положенні готовності зброї до стрільби.

Тяги вставляються в цівку догори виїмками і фіксуються гвинтами за допомогою шестигранного ключа. Гвинти потрібно закручувати доки вони повністю не сховаються в корпус цівки. Важливо! Утримуйтеся від тугого затягування гвинтів. При занадто тугому затягуванні гвинтів навантаження на цівку в місці встановлення тяг буде надмірним і з часом утворяться тріщини, які врешті призведуть до поломки цівки.

Переконатися в тому, що тяги цівки не затягнуті надмірно, досить просто. Закручуйте гвинти до стану, коли тяги перестануть вільно хитатися вверх-вниз, після чого відпустіть гвинти на третину або на півоберта. І пам’ятайте, що цівка в помповій рушниці класичної компоновки повинна мати певний люфт, щоб уникати непотрібних перекосів і зайвих навантажень.

Встановлення цівки в ствольну коробку

Проста і одночасно складна маніпуляція. Цівку потрібно одягнути на трубу магазину, а одночасно з цим обидві тяги вставити в направляючі отвори в коробці. Потім завести під тяги затвор і і сумістити виїмки на тягах з виступами на затворі.

Момент вставляння тяг в направляючі отвори — це трішки «танці з бубном», але є вихід — після встановлення тяг в цівку не ослаблювати їх фіксацію одразу, а спочатку встановити цівку на рушницю, і потім ослабити гвинти. 

Встановлення ударно-спускового механізму

Спочатку вставляємо в коробку передню частину УСМ, з’єднавши виступ на передній частині УСМ з пазом в коробці, після чого опускаємо задню частину. Перед встановленням УСМ раджу звести курок, щоб не зважати на положення затвору в коробці, а також переконатися в тому, що D-подібні кільця -пружини встановлені правильно.

Встановивши УСМ, необхідно зафіксувати його штифтами. Довший штифт встановлюється спереду, а коротший ззаду.

Встановлення стволу та збирання магазину

Нічого складного, але пам’ятайте, що цівка в момент встановлення стволу повинна бути в передньому положенні, інакше, завести задню частину стволу в коробку не вдасться. Під час встановлення стволу потрібно спочатку одягнути кільце кріплення на магазин і одразу після цього вставити його казенну частину в ствольну коробку.

Правильне положення цівки при встановленні ствола

Після цього вкладіть до магазину подавач набоїв, пружину та, за бажанням чи потребою, обмежувач місткості, встановіть заглушку і закрутіть гайку-фіксатор на магазині.

Якщо ви вирішили встановити на рушницю подовжувач магазину, після монтажу ствола зафіксуйте його гайкою-перехідником (з’єднувальною муфтою) з комплекту подовжувача магазину, вкрутіть в неї трубу подовжувача магазину, вкладіть в магазин подавач набоїв, пружину магазина та закрутіть торцевий ковпачок. Після цього, встановіть стяжку-кронштейн і зафіксуйте її, але не затягуйте з’єднувальний гвинт занадто туго, щоб уникнути деформації труби магазину.

Для полегшення закручування торцевого ковпачка подовжувача магазину раджу скористатися шомполом. Як відомо, пружина підствольного магазину спортивної рушниці з подовжувачем магазину довша за магазин мінімум на 20 см. Для того, щоб не боротися з частиною пружини, яка виступає за межі магазину, одягніть торцевий ковпачок на шомпол після чого вставте шомпол всередину пружини і вже після цього стискайте її, вставляючи в магазин. Стрижень шомпола не дозволятиме пружині під час стискання відхилятися за межі магазину і ви досить легко закрутите торцевий ковпачок. Також, можна скористатися викруткою з достатньо довгим стрижнем.

Різьбу дульного звуження перед встановленням рекомендовано змастити густим синтетичним мастилом, або спеціальним мастилом призначеним саме для різьби дульних звужень. Це полегшить зміну дульних звужень після певного настрілу.

Дульне звуження зручніше вкручувати до встановлення стволу на рушницю

Після закінчення збирання, перевірте роботу рушниці вхолосту.

Як і обіцяв на початку статті, окремо зупинюся на збиранні затвору в разі його повного розбирання, а також на регулюванні погибу та відводу прикладу.

Збирання затвору після його повного розбирання

Якщо комусь доведеться самотужки знімати екстрактор, або взагалі личинку затвору, і він з цим процесом успішно впорається, то й зібрати самостійно теж зможе в правильній послідовності, але необхідно зважати на два важливих моменти. Штифт фіксації екстрактора має бути чітко встановлений на своє місце по довжині і не виступати за межі посадочного отвору. Неточне встановлення цього штифта може обернутися його випадінням і втратою разом з екстрактором, або призвести до заклинювання личинки затвору.

Стосовно личинки затвору необхідно пам’ятати, що штифт, яким вона фіксується в тілі затвору, додатково накернюється з метою запобігання його провертанню та випадінню.

Встановлення прикладу

Якщо Вам потрібно демонтувати приклад, то скоріше за все це пов’язано з необхідністю зміни його погибу або відводу. Нічого складного в цьому нема. Будь-яка зброя конструюється під «середньостатистичного» стрільця, але сучасні клієнтоорієнтовані виробники одразу закладають в конструкцію своєї зброї можливість її адаптації під антропометричні дані конкретного стрільця. Benelli SuperNova не є виключенням. Можливість перестановки запобіжника під стрільця-шульгу, довга цівка, змінні гребені та змінні затильники прикладу — це все зроблено саме для того, щоб стрілець міг максимально адаптувати рушницю під себе. Цій меті також служать змінні проставки для регулювання погибу та вставки для регулювання відводу прикладу, які входять в комплект рушниці. До речі, досить невелика кількість виробників рушниць у світі штатно комплектує свої рушниці цими елементами.

В комплект рушниці входить чотири пластикові проставки для зміни погибу прикладу (мають маркування літерами Z, A, B, C), двостороння пластикова прокладка відводу прикладу (на кожній із сторін має маркування DX, SX) та дві двосторонні металеві вставки для зміни відводу прикладу із зміщеним монтажним отвором (мають маркування Z DX, Z SX, A DX, A SX, B DX, B SX, C DX, C SX).

Маркування DX — для стрільця правші, SX — для шульги, проставки з маркуванням Z, A, B, C дозволяють поміняти висоту прикладу відносно лінії прицілювання (погиб), а вставки з маркуванням Z DX, Z SX, A DX, A SX, B DX, B SX, C DX, C SX дозволяють встановити правильний відвід прикладу відповідно до обраного погибу. Тобто, маркування елементів призначене для правильного підбору їх комбінації в комплексі — прокладка відводу прикладу, проставка погибу та вставка відводу прикладу.

Зазвичай, для стрільців невисокого зросту та жінок необхідно збільшувати погиб прикладу, а для стрільців високого зросту погиб прикладу необхідно зменшувати. Це правило, звичайно, не є універсальним, бо не враховує, наприклад, такої особливості, як довжина шиї стрільця. Тому, правильність регулювання прикладу в кожному конкретному випадку краще перевіряти стрільбою. Якщо прицілювання комфортне і влучення збігаються з точкою прицілювання — все добре.

За замовчуванням на рушниці встановлюється комплект з маркуванням DX — B — B DX, який умовно можна перекласти як «стрілець правша середнього зросту пропорційної статури». У випадку зі стрільцем-шульгою середнього зросту і пропорційної статури потрібно встановити комбінацію SX — B — B SX.

Допомогти в правильній комбінації регулювальних елементів допоможе таблиця в інструкції з експлуатації рушниці.

Таблиця в інструкції рушниці для коректного підбору проставок

Перед встановленням прикладу необхідно встановити відповідною стороною на задню частину коробки тонку прокладку відводу прикладу, за нею встановити обрану проставку регулювання погибу, потім приклад, за ним вставку регулювання відводу з відповідним маркуванням і після цього встановити шайбу і зафіксувати приклад гайкою. Після цього перевірте, чи відсутній люфт прикладу і, якщо все добре, встановіть затильник. Інструкція рекомендує вставляти в приклад спочатку верхню частину затильника а потім нижню, але особисто мені зручніше робити навпаки.

Сподіваюся, ця стаття буде корисною для читачів і допоможе уникнути помилок, а в наступній частині циклу на вас чекає ексклюзивний матеріал про розбирання/збирання ударно-спускового механізму та заміну кнопки запобіжника.

Відеоінструкція про збирання SuperNova на нашому каналі в Youtube

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter