Benelli SuperNova від А до Я – повна інструкція з експлуатації. Частина 4

В попередніх статтях ми розглянули процес розбирання та збирання Benelli SuperNova, а в цій статті мова піде про розбирання найскладнішої частини зброї — ударно-спускового механізму.

Так склалося, що за сім попередніх років володіння рушницями Benelli SuperNova мені жодного разу не доводилося здійснювати повне розбирання ударно-спускового механізму. Звичайно, я уважно вивчив роботу УСМ і розумів які деталі і як взаємодіють між собою, але без розбирання. Критичних поломок, які б цього вимагали, не виникало, для тюнінгу розбирання не потрібне, чистку теж можна здійснювати без розбирання і, навіть, коли прийшов час замінити перехоплювачі, я також зробив це без розбирання всього механізму.

УСМ в зборі. Вигляд зверху

А нещодавно я захотів замінити на новій рушниці штатну кнопку запобіжника на збільшену. Вирішив, що їхати в майстерню якось несолідно і звернувся за допомогою до Google та YouTube. І яким же було моє здивування, коли я не зміг знайти жодного відео повного розбирання УСМ, лише демонтаж спускового гачка. Щоправда, знайшов декілька повідомлень на американських стрілецьких форумах суть яких зводилася до того, що краще такі речі робити в майстерні, але якщо хтось вирішить зробити сам, то потрібно бути уважним і обережним.

Що стосується зняття кнопки запобіжника, то інформації про це я знайшов ще менше  — тобто взагалі нічого, окрім однієї єдиної фрази на якомусь з шотган-форумів про те, що кнопка запобіжника утримується дуже тугим плунжером і розумніше за все буде звернутися в майстерню, ніж робити це самотужки. Ні відео, ні текстових матеріалів, ні обговорень на форумах. Спробував шукати польською, німецькою, італійською та іспанською — результат аналогічний. Звісно, після цього в мене прокинувся спортивний інтерес і, озброївшись фразою «якщо одна людина зробила, інша завжди поламати може», я зателефонував Дмитру Некипілому з пропозицією підтримати мій експеримент.

Забігаючи наперед хочу зазначити, що ніякого плунжеру біля кнопки запобіжника і близько нема, а  для ударно-спускового механізму експеримент завершився успішно. 

Отже, для розбирання УСМ вам знадобиться лише викрутка з тонким стрижнем для D-подібних пружин (можна і пінцет), штифти кріплення ударно-спускового механізму в якості допоміжного інструменту, уважність та багато терпіння. А для зняття і встановлення кнопки запобіжника потрібне шило з міцним жалом довжиною від 5 см. та діаметром до 1 мм.

Розписувати детально сам процес розбирання та збирання сенсу немає — краще подивитися це у відео.

Але хочу дати декілька важливих порад.

  • Щоб не розгубити випадково дрібні деталі — заготуйте ємність з бортиками, до якої складатимете дрібні деталі.
  • Можете скористатися «методом Стрельцова» і розбирати на білому простирадлі. Так, ви помітите будь яку запчастину, яка випадково відскочить.
  • Перед розбиранням рекомендую уважно оглянути УСМ і запам’ятати розташування деталей та зрозуміти логіку взаємодії деталей між собою.
  • Сфотографуйте на смартфон вузли та елементи перед їх розбиранням та відокремленням. Якщо ви щось забудете, чи пропустите при збиранні, фото допоможе Вам.
  • Під час виймання основних штифтів притримуйте рукою усі елементи УСМ, щоб вони під тиском пружин не розлетілися.
  • Не докладайте надмірних зусиль до вузлів та деталей УСМ. Це не радянська зброя і надміру сили може обернутися пошкодженням. Зусилля необхідно докладати лише під час заміни запобіжника.
  • Зняти кнопку запобіжника без повного розбирання УСМ неможливо.
  • Розбирання УСМ здійснюється в три послідовних етапи — група спускового гачка, група курка та лотка подачі набоїв, запобіжник. Збирання в зворотному порядку.
  • Після збирання обов’язково перевірте, чи правильно усе працює.

А ми, в наступній статті, розповімо про спортивне використання Benelli SuperNova.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter