Benelli SuperNova від А до Я – повна інструкція з експлуатації. Частина 5

Як вже писав на початку цієї саги Владислав Збаранський, — Benelli SuperNova найтитулованіша рушниця в практичній стрільбі в класі «стандарт-мануал» та найпопулярніша в стрільців цього класу в ССК «Практика».

З одного боку, це виглядає дивним, що європейська помпова рушниця з короткою, як для консервативного світу зброї, історією обійшла своїх іменитих конкурентів з США. Одначе, цьому є цілком зрозуміле пояснення.

Перш за все, це можливість вибору стволів різної довжини з вентильованою планкою та можливістю використання змінних дульних звужень. Відкрита вентильована прицільна планка дозволяє здійснювати миттєве прицілювання та не заважає візуальному контролю сусідніх з мішенню ділянок. Це особливо важливо при стрільбі по групі близько розташованих мішеней.

Світлонакопичувальна мушка крім пришвидшення прицілювання дозволяє комфортно вести вогонь як при яскравому освітленні, так і при недостатньому. Вибір кольору мушки — справа особистих вподобань та нюансів мозкової діяльності конкретної людини. Хтось надає перевагу мушкам червоного кольору, а комусь краще з яскраво-зеленою. Довгий ствол в поєднанні зі змінними дульними звуженнями надає більше можливостей та переваг як при швидкісній стрільбі по мішенях на близькій дистанції, так і при стрільбі по дальніх мішенях.

Крім того, правильно підібрана комбінація дульного звуження і боєприпасу дає можливість значно підвищити темп стрільби по групах залікових мішеней поряд з штрафними. В ситуації, коли відстань між штрафними та заліковими мішенями не перевищує 5 см. немає нічого краще, ніж контейнерний дробовий набій з вкрученим повним чоком.

По-друге, вдала конструкція затвору з поворотною личинкою, завдяки якій хоча і збільшився хід цівки, але й суттєво збільшився розмір вікна заряджання, що дозволяє заряджати зброю швидше і комфортніше, в тому числі і на ходу. Лоток подачі набоїв, який фіксується у верхньому положенні, відкриваючи постійний доступ до магазину при заряджанні, знову ж, таки, прискорює заряджання. Зручне розташування запобіжника перед спусковим гачком прискорює час першого пострілу, зводячи до мінімуму час між зняттям рушниці з запобіжника та натисканням спускового гачка. Розмір передньої частини скоби спускового гачка та кут її нахилу відносно вікна заряджання дозволяє використовувати її в якості направляючої при попарному заряджанні набоїв.

По-третє, ергономіка рушниці, особливо її цівки, яка дозволяє використовувати різні хвати слабкою рукою в залежності як від анатомії стрільця, так і від умов стрільби. Адаптивність рушниці передбачає як традиційне регулювання відводу та погибу прикладу, так і висоти гребеня прикладу і його довжини.

З SuperNova при правильному регулюванні параметрів прикладу однаково зручно стріляти людям з висотою зросту понад два метри, так і людям зростом нижче середнього. Система «comfortech» зменшує віддачу при стрільбі, а отже дозволяє вести прицільний вогонь у високому темпі.

Ну, і по-четверте, — тюнінгопридатність, тобто можливість привести рушницю у відповідність до вимог правил практичної стрільби і можливість зробити ті покращення, які полегшують та прискорюють виконання основних маніпуляцій зі зброєю під час стрільби та заряджання. З цим у SuperNova все гаразд.

До речі, для спортивної зброї, або як кажуть американці «race gun», можливість тюнінгу — це надзвичайно важливий критерій. Бо, наприклад, переважна більшість моделей помпових рушниць Mossberg 500-ї серії непридатна для використання в практичній стрільбі незважаючи на наявність стволів різної довжини з вентильованими планками і змінними дульними звуженнями, їх високу надійність та відносно невисоку вартість. І причина цьому конструктивна неможливість збільшення ємності підствольного магазину без переробки вузла кріплення ствола.

Відповідно до правил практичної стрільби в стартовому положенні в рушницях стандартного класу та класу помпових рушниць повинно бути заряджено не більше 9-ти набоїв. В залежності від положення готовності це може бути або 9 патронів в магазині (положення «заряджено №2»), або 8 патронів в магазині та 1 в патроннику (положення «заряджено №1»).

Враховуючи, що в останні роки основним методом заряджання рушниць в практичній стрільбі став quad-load (двома парами по 2 набої), можливість зарядити 4 додаткові набої після стартового сигналу й до першого пострілу обумовила неофіційний стандарт місткості магазину — 12 набоїв. Відповідно, збільшення загальної довжини рушниці за рахунок довгого магазину дозволяє без зайвих складнощів використовувати ствол довжиною 70 см.

Отже, ще раз. Плюси Benelli SuperNova для спортивної практичної стрільби полягають в наступному:

  • стволи різної довжини з відкритою вентильованою прицільною планкою;
  • можливість використання змінних дульних звужень;
  • лоток подачі набоїв, який фіксується в верхньому положенні при заряджанні;
  • приклад із системою зменшення віддачі «comfortech»;
  • зручне розташування запобіжника в передній частині скоби спускового гачка;
  • можливість гнучкої адаптації рушниці під анатомію стрільця;
  • захисна скоба спускового гачка, яка завдяки розміру та нахилу допомагає заряджанню;
  • велике вікно заряджання магазину довжиною в півтора набої;
  • довга цівка перемінної ширини для різних варіантів хвату;
  • дублююча мушка в середній частині прицільної планки для контролю прицілювання;
  • можливість адаптації цівки та вікна заряджання під метод quad-load;
  • можливість встановлення подовжувача магазину для збільшення його ємності;
  • приклад з системою «comfortech»;

При виборі базової конфігурації рушниці для практичної стрільби я раджу зупинитися на наступному варіанті:

  • ствол довжиною від 60 см. з вентильованою прицільною планкою,
  • класичний приклад з напівпістолетним руків’ям та системою «comfortech».

Варіант прикладу з пістолетним руків’ям для спортивних цілей не підходить. Під час інтенсивної стрільби з рушниці з пістолетним руків’ям зап’ясток сильної руки стрільця зазнає шкідливих навантажень. Крім того, пістолетне руків’я заважає швидкому заряджанню рушниці. Це хороший варіант для самооборонної чи службової/військової рушниці, але не для спортивної.

Для заняття практичною стрільбою вам знадобиться зовсім невеликий тюнінг, а саме:

  • подовжувач магазину мінімум на 5 додаткових набоїв,
  • покращений подавач магазину,
  • збільшена пружина магазину,
  • стяжка-кронштейн подовжувача магазину.

Вже в такому варіанті з рушницею можна досить успішно тренуватися та змагатися. Але, якщо ви поставите за мету вищі досягнення, то потрібно здійснити додаткові покращення та трохи попрацювати руками:

  • встановити світлонакопичувальну мушку меншого діаметру, ніж штатна;
  • замінити затильник прикладу на гелевий для кращого контакту з одягом в холодну погоду;
  • зменшити довжину важеля розмикача, щоб уникнути травм при швидкісному заряджанні;
  • доопрацювати вікно заряджання магазину для прискорення зарядки набоїв парами;
  • адаптувати цівку під заряджання методом quad-load;

Ці доопрацювання перетворять вашу рушницю на справжній «race gun» і дозволять суттєво пришвидшити часто повторювані маніпуляції з рушницею.

Про підготовку цівки та вікна заряджання магазину ви зможете прочитати вже у нашому наступному матеріалі та побачити у наступних відео, тому підписуйтеся на канал ССК «Практика», щоб нічого не пропустити.

Benelli SuperNova — це поєднання витонченості та функціональності
Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter