Benelli SuperNova від А до Я – повна інструкція з експлуатації. Частина 7

Наш цикл про Benelli SuperNova потихеньку добігає кінця.

В попередніх частинах ми з Дмитром Некипілим розповіли вам про рушницю в цілому, про її збирання і розбирання, спортивне використання та тюнінг. В наступних матеріалах ми ще розповімо про підготовку рушниці «з коробки» для участі в змаганнях з практичної стрільби на прикладі конкретної рушниці. А ця частина присвячена проблемам, які очікують на власника в процесі інтенсивної експлуатації рушниці та способи їх діагностики і усунення.

У будь-якої речі, яка інтенсивно експлуатується, з часом виникають поломки. Не є виключенням з цього правила і зброя. Я не знайшов об’єктивної інформації про гарантійний настріл Benelli SuperNova, але моя перша SuperNova закінчила свою спортивну кар’єру з настрілом понад 30 тисяч пострілів дробовими і картечними набоями з навісками від 28 до 32 грам та підкаліберними кулями вагою від 26 до 34 грам і невідомо якою кількістю холостих маніпуляцій — заряджання, розряджання, досилання патрона в патронник, імітації пострілу з фальш набоєм та перезаряджання. Відповідно, за цей період накопичився великий досвід експлуатаційних поломок та способів їх усунення, яким я хочу поділитися з читачами.

Для тих, хто не має часу на прочитання — нижче відеорозповідь про це.

Перед тим, як почати, хочу застерегти читачів від виникнення хибного враження про ненадійність Benelli SuperNova. Коли я пишу про проблеми, які виникають з настрілом, мова йде про дійсно велику кількість пострілів — мінімум 5 тисяч і більше. Пересічний власник рушниці навряд чи зробить таку кількість пострілів за все життя. А в спортсменів та стрільців, які регулярно практикують зі своєю зброєю — це 1-2 роки тренувань.

Проблеми, які виникають з настрілом

Деформація прикладу

Перше, що очікує власника, це деформація прикладу. Система «comfortech» порушує цілісність прикладу і з настрілом близько 5 тисяч набоїв відбувається його усадка. В місці розташування останнього шеврона-демпфера під гребенем пластик розходиться вшир якраз в місці контакту приклада з щокою і дряпає щоку. Виправляється це досить просто — гостра частину потрібно зрізати і відполірувати. З подальшим настрілом змін в прикладі вже не відбувається.

Місце деформації прикладу
Задирок по краю патронника

Приблизно на такому ж настрілі на краю патронника в його правій або верхній частинах може утворитися задирок в який будуть впиратися набої при подачі в патронник. Виявити це можна оглянувши передній край набою після утикання. Якщо на ньому є тонка дугоподібна мітка, схожа на надріз, вам необхідно оглянути патронник і перевірити чи не утворився задирок. Перевіряти краще всього за допомогою тонкої серветки. Накладіть серветку на палець і проведіть по зрізу патронника. Якщо на серветці побачите тонкий надріз, або надрізання паперу — це слід від задирка. Потрібно його прибрати за допомогою дрібнозернистого наждачного паперу. Причиною утворення задирка є взаємодія поверхні патронника з роздутою пострілом «спідницею» гільзи. Чим більша ця «спідниця» в набоях, які ви використовуєте, тим вірогідніше утворення задирка. Хочу відзначити, що на моїй рушниці я зіткнувся з таким лише один раз, а деяким моїм колегам при однаковому зі мною настрілі доводилося боротися з цим явищем регулярно. Припускаю, що це пов’язано з індивідуальним підходом до холостих тренувань. Особисто я досить рідко досилаю фальш-патрони в патронник з їх подальшою екстракцією після холостого пострілу, приділяючи більше уваги основним маніпуляціям з рушницею та заряджанню магазину в статиці й динаміці.

Утворення задирка на вході в патронник
Задирок на лотку подачі набоїв

Ще одним місцем утворення задирка від контакту з набоями є внутрішня поверхня лотка подачі набоїв. Вірніше, не всього лотка, а виступу в його правій частині, який заходить у виїмку в корпусі затвору. Набої, які з великою швидкістю під тиском пружини подаються з магазину на лоток, вдаряються закраїною об цей виступ і з часом в цьому місці утворюється задирок, або подряпини. В результаті, рух набою при подачі на лоток гальмується саме об цей задирок і його варто прибрати, відполірувавши лоток в цьому місці, щоб уникнути затримок при подачі набоїв.

Місце утворення задирка на лотку
Деформація тяг цівки

З часом від сильних навантажень обидві тяги цівки починають вигинатися дугою назовні. Помітити це можна під час обслуговування рушниці, якщо покласти тяги цівки на рівну поверхню. Спочатку таке вигинання обертається більш тугим рухом цівки, але якщо не усунути його своєчасно, тяги починають пошкоджувати направляючі отвори в ствольній коробці. Внаслідок цього їх поперечний люфт збільшується і призводить до некоректної взаємодії з перехоплювачами, які відповідають за подачу набоїв. Деформація тяг цівки усувається їх вигинанням в протилежну сторону.

Деформація цівки

Деформація цівки не впливає на правильність роботи механізму рушниці, але від того не є менш неприємною проблемою. Справа в тому, що бокові стінки цівки SuperNova значно тонші за основу і тому з часом цівка починає прогинатися по боках в місці її затискання рукою. Деформовані частини починають контактувати з коробкою і зусилля, яке необхідно докладати при русі цівки вперед-назад починає збільшуватися. Запобігти цьому процесу неможливо, а от виправити його можна.

Процес відновлення деформації цівки

Метод виправлення геометрії цівки детально показаний у відео нижче.

Метод виправлення геометрії цівки детально показаний у відео нижче.

Ослаблення пружини екстрактора

Тут, власне, особливо розписувати нічого. Якщо ви залишатимете патрон в патроннику на тривалий час, рано, чи пізно пружина екстрактора ослабне і почнуться проблеми з екстракцією гільзи. Особисто я за весь період експлуатації двох рушниць з такою проблемою не стикався, але зустрічав у своїх колег. Спосіб виправлення — заміна пружини на нову.

Механічне зношення зачепа екстрактора

Зачеп екстрактора виготовлено з дуже твердого матеріалу і я бачив механічне зношення цієї деталі лише один раз на чужій рушниці, бо на моїй ця деталь продовжує бездоганно працювати навіть після 30 тисяч пострілів. Але в мережі Інтернет зустрічаються згадки власників SuperNova про це, тому я вирішив включити цей пункт до статті. Справедливості заради, хочу зазначити, що зустрічались випадки, коли, замість заміни ослабленої пружини, власники, намагаючись самостійно вирішити проблеми з екстракцією гільз, вносили зміни в форму зачепа, загострюючи його виступ, який чіпляє закраїну гільзи, але це не було надійним вирішенням проблеми і власнику доводилося міняти вже і пружину і зачеп. Спосіб виправлення один — заміна цієї деталі на нову.

Стрілкою відмічено місце деформації
Просадка ковпачка пружини курка

Поверхня ковпачка пружини курка окрім основної функції — забезпечення одноманітного удару курка по бійчику виконує функцію своєрідного індикатора. Утворення вм’ятини чи помітної виїмки на ній свідчить про зношення самої пружини і наближення проблем з наколом капсюля. Якщо ви помітили деформацію подібну до тієї, що на фото нижче — раджу замінити ковпачок одразу разом з пружиною. Заміна одного лиш ковпачка не вирішить проблему із слабким наколом. Відзначу, що подібне зношення виникає вже близько другого десятку тисяч пострілів і регулярного холостіння із здійсненням пострілу. 

Ослаблення пружин курка, магазину та лотка

Про ослаблення пружини зачепа екстрактора вже сказано вище. Що ж стосується пружин курка, магазину та лотка, то існує загальне правило щодо уникнення їх ослаблення — не зберігати рушницю у зведеному стані, з піднятим догори лотком, а також не тримати постійно повністю заряджений магазин. Найкращий варіант для зберігання рушниці — переконатися, що вона розряджена, зробити холостий постріл і поставити рушницю в сейф. Звичайно, навіть при дотриманні цих правил, якщо ви експлуатуватимете рушницю надто інтенсивно, пружини все-рівно «сідатимуть», але це станеться не раніше 15 тисяч пострілів.

Наклеп на бійчику

Наклеп на бійчику — це небезпечна річ. Утворення наклепу може призвести до заклинювання бійчика в його каналі в передньому положенні і подальшого інерційного наколу капсюля при неповністю закритому затворі, коли виступи бойової личинки ще не зафіксувалися у пазах стволу. Наслідком такого пострілу може бути травмування стрільця, або деформація ствольної коробки рушниці. Причиною виникнення наклепу може бути як великий настріл, так і  холості постріли під час холостих тренувань. Щоб уникнути наклепу якомога довше, раджу під час холостих тренувань завжди використовувати фальш-набої з гумкою замість капсюля. В такому випадку удар виступаючих частин бійчика об внутрішню поверхню тіла затвору буде значно слабшим. Під час обслуговування рушниці завжди уважно оглядайте виступаючі частини бійчика. Якщо помітите наклеп — скористайтеся надфілем і приберіть його. Як показує досвід, бійчик після такої профілактики продовжує надійно слугувати довгі роки.

Місця утворення наклепу на бійчику
Деформація гнізд перехоплювачів в корпусі УСМ

Звичайна фізика: метал виступаючих частин перехоплювачів під час їх роботи впирається в пластмасу корпусу УСМ і з часом у ньому в цих місцях утворюються виїмки. Нічого «смертельного» в цьому нема. На невеликі виїмки глибиною до 1 мм. взагалі не звертайте уваги. Якщо ж ці заглиблення збільшилися до 1 мм. — беріть відповідний за розмірами шматочок гуми на клейовій основі (наприклад, 3М) і вклеюйте його всередину виїмки. Моя рушниця з таким «апргрейдом» відстріляла близько 10 тисяч пострілів без затримок та подальшої деформації. Вклеєний шматочок гумки теж майже не зносився. 

Механічне зношення перехоплювачів

Тут теж маємо звичайну фізику. Метал тяг цівки міцніший за метал перехоплювачів. Тому, виступи на перехоплювачах від постійного тертя об тяги починають стиратися. Саме по собі таке стирання — не є критичним доки на виступах не утворюється помітне неозброєним оком заглиблення, яке в комплексі з деформацією самих тяг, чи деформацією коробки може призводити до порушень в роботі механізму подачі набоїв — подвійних подач, або неподачі набоїв з магазину. Якщо зношення стає помітним і при цьому починаються проблеми з подачею — міняйте перехоплювачі. Краще, якщо обидва одразу.

Деформація коробки

Найкритичніша проблема, яку потрібно своєчасно діагностувати і усувати. Досить тривалий час цю проблему не могли точно виявити і ми з Сергієм Стрельцовим, рушниця якого мала такий самий настріл і ті ж самі проблеми, лише боролися з її наслідками — некоректною роботою механізму подачі набоїв, не розуміючи справжньої причини. Приблизно в районі 18-20 тисяч пострілів у рушниці виникали або періодичні подвійні подачі, або періодичні неподачі набоїв, потім вони починали чергуватися безсистемно і досить регулярно. При таких збоях про будь-яку результативну стрільбу з рушниці вже годі було мріяти. Зрозумівши, що це пов’язано з виникненням люфту перехоплювачів, ми почали підставляти під трубчасті штифти шайби, які б усували люфт. На певний час проблеми з подачею припинялися, але за кілька тисяч пострілів відновлювалися. Коли почали шукати інші причини, то звернули увагу на саму коробку, стінки якої повинні щільно утримувати перехоплювачі. Контрольні заміри виявили розходження в ширині на декілька міліметрів. Причому, цього розходження вже було достатньо для випадіння під час стрільби переднього або заднього штифтів, які утримують УСМ в коробці, оскільки самі штифти вже не фіксувалися D-кільцем, бо не діставали проточкою до цього кільця. Таким чином, було встановлено, що порушення роботи механізму подачі набоїв виникає при поєднанні таких факторів: зношення виступів перехоплювачів, вигинання тяг цівки та появи люфта перехоплювачів через ослаблення контакту з коробкою.

Вже після того, як стало зрозуміло, де і як деформується сама коробка, я намагався вирішити проблему шляхом механічного стискання її бокових стінок, однак, цього надовго не вистачало. Ефективний спосіб надійного вирішення проблеми деформації коробки знайшов Дмитро Некипілий. Суто механічне стискання він поєднав із температурним впливом і це дозволило не просто відновити геометрію коробки, але й гарантувати коректну роботу механізму подачі набоїв

Помітити деформацію можливо по утворенню щілин між коробкою і корпусом УСМ в районі кнопки запобіжника. На новій рушниці цих щілин немає, є лише невеликий виступ коробки за межі корпусу УСМ. Іншим індикатором є щільність встановлення корпусу УСМ в коробку. Якщо УСМ встановлюється в коробку щільно і без поперечного люфту — все добре. Як тільки такий люфт починає з’являтися — потрібно відновити. Ну, і згадане вже вище випадіння штифта УСМ при стрільбі.

Місця в яких можна помітити утворення щілин внаслідок деформації коробки

У відео продемонстровано процес усунення деформації коробки і відновлення її розмірів до початкових.

Проблеми, які виникають з вини власника

Випадіння мушки

Мушку можна втратити, стріляючи підкаліберною кулею через повний чок. В момент проходження кулі через дульне звуження сила удару об нього така, що гвинт, який утримує мушку, починає самостійно викручуватися. Цей гвинт можна додатково закріпити фіксатором різьб, але краще без крайньої потреби не стріляти кулею через повний чок.

Тріщини цівки

При занадто сильному затягуванню гвинтів тяг в цівці в місці їх кріплення починають утворюватися тріщини. Тяги після фіксації повинні залишатися рухомими. Інакше, буде так, як на фото нижче.

Місця утворення тріщин на цівці
Розрив гумового ущільнювача штифта бійчика

Неправильне встановлення штифта, який фіксує бійчик, призводить до розриву гумки-ущільнювача. Внаслідок цього можливе випадіння штифта під час стрільби і заклинювання затвору. Як правильно встановлювати цю деталь описано в одній з попередніх статей.

Заводські дефекти

Фабричний брак зустрічається і в рушницях Бенеллі також. Однак, мені особисто відомо лише про два подібних випадки — це занадто великий виступ хвостовика ствола, який заважав нормальному рухові затвору і дефект зачепа екстрактора через який погано проверталася личинка затвору. Нещодавно, щоправда, я дізнався про дефект розмикача у рушниць з однієї серії. Але, на щастя, в Україні був тільки один такий випадок, а решта поломок сталася не у нас.

ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ПРОБЛЕМИ ТА ЇХ ПРИЧИНИ

Вирішив доповнити статтю цим розділом для зручності читачів-власників SuperNova. Логіка така — проблема та можливі причини її виникнення

Утикання набоїв при подачі в патронник:
  • задирок на зовнішньому краї патронника,
  • ослаблення пружини лотка
Слабка подача набоїв з магазину на лоток:
  • задирок на лотку,
  • ослаблення пружини магазину
Подвійні подачі:
  • некоректна робота перехоплювачів через їх зношення,
  • деформація тяг цівки,
  • деформація коробки,
  • все перераховане в комплексі
Холості подачі:
  • некоректна робота перехоплювачів через їх зношення,
  • деформація тяг цівки,
  • деформація коробки,
  • все перераховане в комплексі
Некоректна екстракція гільз:
  • зношення зачепа екстрактора,
  • ослаблення пружини зачепа екстрактора.
Важкий хід цівки:
  • деформація цівки,
  • сильна деформація тяг цівки.
Недостатній накол капсюля:
  • ослаблення пружини курка,
  • утворення наклепу на бійчику.

Власне, я перелічив усе, з чим стикався особисто, бачив на рушницях моїх колег та чув у розповідях власників. Насправді, 30 тисяч пострілів — це теж не межа і моя стара рушниця придатна для стрільби і зараз, але вже має невеликий люфт ствола в коробці, який може впливати на точну стрільбу кулею на дальні дистанції. Якби «метод Некипілого» з’явився на декілька років раніше і я своєчасно б усував роздуття коробки, то, напевне, і зараз би продовжив стріляти з цієї рушниці. Принаймні, Сергій Стрельцов поки що продовжує успішно стріляти зі своєї СуперНови, яку він придбав одночасно зі мною. Хоча, можливо, люфт ствола йому просто не заважає, а я «балуваний».

Доглядайте свої рушниці і нехай вони надійно прослужать вам довгі роки і десятки тисяч пострілів.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter