Benelli SuperNova від А до Я – повна інструкція з експлуатації. Частина 1

Цією статтею ми розпочинаємо цикл матеріалів, присвячений італійській помповій рушниці Benelli SuperNova, яка безсумнівно є однією з найпопулярніших помпових рушниць сучасності. Ви дізнаєтеся про технічні характеристики, нюанси обслуговування, підготовку до спортивного застосування, а також про проблеми, які виникають в процесі експлуатації рушниці та способи їх усунення.

Автори матеріалів вже відомі на нашому блозі – спортсмени ССК «Практика» Збаранський Владислав та Некипілий Дмитро.

Benelli SuperNova можна сміливо назвати найпопулярнішою і найтитулованішою європейською рушницею класу «стандарт-мануал» в практичній стрільбі. Перше, що кидається у вічі, коли дивишся на Benelli SuperNova — її незвичний дизайн та ергономіка. Але причина її популярності в практичній стрільбі полягає далеко не в дизайні, а в функціональності, надійності механізму та тюнінгопридатності.

Свою першу SuperNova з дробовим стволом довжиною 65 см. я придбав наприкінці 2009-го року після повернення з Чемпіонату Європи з практичної стрільби. В тих змаганнях я ще виступав з Mossberg 590 і, незважаючи на те, що рівень моєї стрілецької техніки тоді ще не перевищував потенціал рушниці, я зрозумів, що конструктивні обмеження Mossberg’а рано чи пізно почнуть гальмувати мій подальший спортивний прогрес.

Незважаючи на феноменальну надійність та практичну швидкострільність рушниці, короткий ствол Mossberg 590, відсутність можливість використовувати різні дульні звуження, аскетичні прицільні засоби (маленька мушка на кінці ствола) а також короткий магазин на 8 набоїв значно погіршували мої тактичні можливості під час виконання вправ та суттєво нівелювали переваги моєї стрілецької техніки в порівнянні з іншими спортсменами, які навіть при гіршій стрілецькій техніці могли використовувати переваги довгих стволів, змінних дульних звужень, вентильованих прицільних планок із світлонакопичуючими мушками та магазинів великої місткості.

Моя перша Benelli SuperNova з стволом довжиною 65 см. та магазином місткістю 11 набоїв

До аналогічних висновків дійшов і Сергій Стрельцов, разом з яким ми представляли Україну в класі «стандарт-мануал» і який на той час теж стріляв з Mossberg 590.

Стрільба з SuperNova настільки відрізнялася від звичного Моса 590-го, що мені довелося витратити на освоєння рушниці приблизно півроку. Я не відчував нову рушницю, не міг тримати стабільно високий темп стрільби.

До речі, найшвидший повторюваний спліт при серійній стрільбі з Mossberg 590 в мене становив 0,21 сек., а з SuperNova я зміг досягти лише 0,28 сек.

До 2014 року настріл на моїй першій SuperNova склав понад 30 тисяч пострілів. Після чого рушниця з причин, які будуть описані в наступних статтях, перейшла в категорію знаряддя для холостих тренувань, хоча, звичайно, вона зберегла свою функціональність та як і раніше придатна для стрільби, але вже не витримує суворих спортивних вимог та навантажень.

Команда СК «Практика» в класі «стандарт-мануал». Зліва-направо рушниці Педченка В., Стрельцова С. та Збаранського В.

Наступну рушницю SuperNova з дробовим стволом довжиною 70 см. я придбав на початку 2014 року і вона на даний момент має настріл близько 15 тисяч пострілів.

А в грудні 2016 року завдяки компанії «Сафарі-Україна» я отримав нагоду придбати нову SuperNova з якою я почну виступати вже з початку сезону 2017 року.

Як я вже писав вище, перше, що кидається у вічі, коли бачиш SuperNova – це незвичний дизайн, нехарактерна для помпової гладкоствольної зброї естетика, а також полімерне покриття ствольної коробки. Але не дизайном єдиним цікава ця рушниця.

Benelli SuperNova у версії Supernova Tactical Telescopic Stock

До безумовних переваг SuperNova я відношу:

  • зручне розташування кнопки запобіжника в межах захисної скоби спускового гачка в її передній частині, тобто перед спусковим гачком, що прискорює час виконання першого пострілу
  • зручне розташування важіля розмикання затвору, який знаходиться в передній частині захисної скоби справа і зручний для натискання вказівним пальцем
  • довга ергономічна цівка, яка однаково зручна людям з різною довжиною рук, пальців та шириною долоней — особисто я, завдяки такій формі цівки, використовую два різних хвати: для темпової стрільби та для прицільної стрільбі на дальні дистанції
  • фіксація лотка подачі набоїв у верхньому положенні під час заряджання рушниці — завдяки цьому доступ в магазин під час заряджання постійно відкритий, що прискорює швидкість заряджання
  • велика довжина коробки, яка дозволяє комфортно на великій швидкості заряджатися методом «квад-лоад» по 4 набої — по суті у вікно заряджання повністю лягає два набої один за одним
  • поворотна личинка затвору з двома бойовими упорами, які фіксуються у відповідних пазах в приливі ствола — це великий плюс до надійності
  • патронник «супер-магнум» 89 мм.
  • стрілець-шульга однозначно оцінить можливість перестановки запобіжника на лівий бік

Але є дві речі, які я відношу до недоліків:

  • велика вага рушниці, яка доходить до 5 кг. в тюнінгованому для спорту варіанті та при повній зарядці магазину у 9 набоїв
  • довгий хід цівки — це зворотня сторона великого патронника та плата за зручність швидкісного заряджання

Рушниця Benelli SuperNova випускається тільки в 12-му калібрі в різномаїтті комплектацій:

3 типи прикладів

  • класичний приклад з системою Comfortech, яка зменшує віддачу,
  • нерегульований приклад з пістолетним руків’ям,
  • регульований телескопічний приклад з пістолетним руків’ям.

4 типи стволів

  • нарізний «кульовий» ствол з мушкою та ціликом довжиною 61 см.,
  • ствол з свердловкою циліндр та мушкою ghost ring довжиною 47 см.,
  • ствол з постійною свердловою циліндр, мушкою та регульованим ціликом довжиною 47 см., 50 см. та 61 см.,
  • ствол з вентильованою прицільною планкою та змінними дульними звуженнями (чоками) довжиною 61 см., 65 см. та 70 см.

2 варіанти оформлення

  • чорний матовий,
  • очеретяний камуфляж.
Benelli SuperNova у версії Supernova Slug

Крім того, до рушниці Benelli SuperNova випускається велика кількість аксесуарів: змінні гребені прикладу, затильники прикладу різної товщини та жорсткості, подовжувачі підствольних магазинів різної ємності, світлонакопичувальні мушки різних видів, розмірів та кольорів,різноманітні подавачі набоїв тощо.

Benelli SuperNova у версії Supernova Comfortech

Я придбав модель з дробовим стволом 70 см. і класичним прикладом з системою Comfortech. Чому саме таку? Бо ствол цієї довжини дозволяє впевнено збивати дальні мішені без зміни основного набою, а правильне використання дульних звужень дозволяє не боятися випадкового влучення в штрафні тарілки на будь-якій дистанції і відстані від залікових. Що стосується прикладу, то класичний приклад  дає дві переваги – швидкість маніпуляцій і одночасно жорстке утримання і незмінність прикладки в будь-яких стрілецьких позиціях.

Benelli SuperNova з «дробовим» стволом довжиною 70 см

Рушниця поставляється в аскетичній фірмовій картонній коробці в зібраному стані, але із знятим стволом.

На стволі встановлена світлонакопичувальна мушка червоного кольору. Але, як на мене, — вона занадто коротка і занадто велика в діаметрі – в сутінках буде недостатньо яскравою, а при стрільбі на дальні дистанції буде перекривати мішені.

В комплект поставки входить три дульних звуження: чок, напівчок та циліндр з напором, ключ для їх викручування, проставки для регулювання погибу і відводу прикладу, кольорова інструкція. Комплектацію не можна назвати надто багатою, але й зайвого нічого нема. Єдине, що викликає запитання, чому з п’яти дульних звужень, які вказані в інструкції, в базовий комплект включають лише три?

Інструкція інформативна і зрозуміла навіть без перекладу. Зверніть увагу на інструкцію з правильного підбору і встановлення регулювальних проставок (в таблиці).

Інструкція з правильного підбору і встановлення регулювальних проставок

Вага рушниці в базовій комплектації зі стволом 70 см. становить 3,6 кг., довжина рушниці і в зібраному стані 127 см. 

Вага розрядженої рушниці — 3,6 кг.
Загальна довжина рушниці з стволом 70 см. — 127 см.

Рушниця вкрита консерваційний мастилом. Звичайно, можна стріляти і з коробки, але краще розібрати і розконсервувати. Бо  під час стрільби при низькій температурі можуть виникнути несподіванки. Нажаль, стрільці-початківці часто нехтують цим правилом і при виникненні затримок при стрільбі починають нарікати на зброю, а не на власну недбалість.

Сліди консерваційного мастила. На вікдритих поверхнях його майже не видно

В магазин рушниці традиційно встановлено обмежувач на два набої, який досить легко демонтувати.

В трубці магазину виявив невеликий наліт бруду з іржею — потрібно приділити додаткову увагу цій частині рушниці. До речі, якість обробки внутрішньої поверхні магазину в цій рушниці набагато краща, ніж в попередній — полірування не потребується.

А от стволи Benelli завжди на висоті — приємно зазирнути і полюбуватися ідеальними зеркальними кільцями. 

Подавач набоїв простий і аскетичний. Нажаль, при інтенсивній експлуатації його надовго не вистачить і доведеться міняти.

Поверхня затвору з поворотною личинкою оброблені ідеально. Всередині затвору консерваційне мастило, яке потрібно видалити. 

Ударно-спусковий механізм теж вкритий консерваційним мастилом, яке потрібно прибрати.

Але, не обійшлося і без традиційних для SuperNova «косяків» про усунення яких ми поговоримо в наступних статтях.

В наступній частині статті ми розповімо про розбирання рушниці.

Бонусом до статті відеоогляд рушниці

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter