Чищення інерційної рушниці

Вирішив поділитися своїм досвідом чищення напівавтоматичної рушниці з інерційною системою перезаряджання, простіше кажучи — інерційки. Зрозуміло, що вже є чимало статей, оглядів, відео, в яких це питання описано, але хочу розповісти саме про власний досвід.

З’явилась Benelli m2 в нашій сім’ї як основна спортивна рушниця моєї дружини, яка виступає в «стандартному» класі. І, хоча, я сам беру участь у змаганнях з практичної стрільби з помповою рушницею Mossberg 500 в класі «стандарт-мануал», відповідальність за обслуговування обох «сімейних» рушниць, звісно, лежить на мені.

Benelli m2, в порівнянні зі звичною помпою, спочатку здалась дуже капризною та “балуваною”. Я розумів, що чистку напівавтоматичної рушниці, потрібно робити регулярно, і ретельніше, ніж помпової, чого й намагався дотримуватись, але попри це, досить часто під час стрільби відбувалося недозакриття затвору.
Чому? Невже технічна проблема з рушницею?

Важливий момент, при стрільбі з рушниці з інерційною системою перезаряджання, — це правильна вкладка стрільця, яка є запорукою коректного перезаряджання рушниці.

Виправлення вкладки, “замоторення” правильної стійки, зайняло в дружини певний час, але проблема з недозакриттям затвору повністю не вирішилась. І лише після того, як після повної чистки я почав додатково змащувати рушницю в місцях найбільшої взаємодії механізмів та направляючих, це остаточно вирішило всі проблеми. Чим змащую? Прочитаєте трохи пізніше.

Інерційна рушниця любить чистоту й догляд! Це я чітко засвоїв.

Як часто потрібно чистити рушницю? На мою думку, кожного разу після стрільби. Спершу так і робив. Нічого в цьому страшного немає, складного теж. Єдине, що суттєво змінило мій підхід до догляду за зброєю, — це досить щільний графік тренувань та необхідність чищення щоразу двох рушниць — своєї та дружини. Настріли на одному тренуванні становлять близько 100-150 набоїв на рушницю. Це, звичайно, не мало, але з часом я зрозумів, що й не так багато!

Лінь спонукає до експериментів, саме тому почав чистити рушниці, через тренування, а потім й через 3-4 тренування, тобто кожних 450-600 пострілів. Досить часто обмежувався тільки чисткою ствола, підствольного магазину й протиранням пружини магазину, використовуючи для цього змійку-протяжку.

Змійка-протяжка для чистки ствола

Як рушниця працювала? Відмінно! Не було ніяких зауважень. Єдине, що спонукало до чистки, це кількість нагару й бруду, які накопичувалися всередині, особливо на завторі.

Саме відсутність газового двигуна, тоненьких отворів, дрібних деталей, пружин, дозволяє рушниці з інерційною системою перезаряджання стріляти довше без чистки та, найголовніше, чистити інерційні рушниці значно легше, саме через відсутність газового двигуна.

Дуже ретельно, цікаво, пізнавально, увесь процес чищення рушниці з газовідвідним механізмом перезаряджання описав в своїй статті Антон Коваленко.

На мою думку, чищення зброї повинне бути максимально простим, ефективним і не нав’язливим. Уся процедура в мене займає близько години і приносить лише позитив, коли по закінченні тримаєш в руках чистеньку лялечку m2!

Чим користуюсь

  1. Короткий (для чоків, патронника) та довгий (для ствола) шомпол з набором йоржиків: спіральний, “турецька голова”, капроновий, та декілька повстяних.
  2. Паперові рушники, або туалетний папір. Дешево та сердито!
  3. Ганчірка. Нею зручніше чистити пружини, важкодоступні місця.
  4. Зубна щітка та господарська губка для миття посуду для затвору, чоків, важкодоступних місць.
  5. Ватні палички для чистки пазів ствольної коробки зсередини, отворів затвору, протирання УСМ.
  6. Мастило. Користуюсь тим, що є в наявності даний момент — Balistol, XADO консерваційне, XADO  універсальне, CLP, WD-40, XADO-40.
  7. Ключ для чоків, ключі-шестигранники, мультитул, тобто увесь потрібний для розбирання та збирання рушниці інструмент.
Знаряддя і засоби чистки рушниці

Розбирання

Увесь процес розбирання, схематично можна описати так:

  • зняття хомута подовжувача магазина,
  • відкручування самого подовжувача магазина,
  • зняття ствола,
  • виймання ручки затвору,
  • виймання самого затвору і його розбирання,
  • зняття УСМ (ударно-спускового механізму)
Benelli m2 в розібраному стані

Попередня обробка мастилом та чищення

Спочатку обробляю ствол — ретельно зрошую мастилом, не забуваючи про місця, які найбільш забруднюються. Рівномірно розподіляю мастило в стволі капроновим йоржиком. Закупорюю ствол з обох сторін патчем з паперового рушника та відкладаю в сторону, даючи мастилу можливість виконати свою роботу, бо пороховий нагар одразу знімається досить легко, а нашарування від пластикових пижів та освинцювання краще прибирається після певного періоду «відкисання». По часу ця пауза в середньому триває 20-30 хвилин, але буває, що потрібно і до години.

Нанесення мастила в ствол з боку патронника
Нанесення мастила в ствол з боку дульного зрізу
Закупорювання ствола патчами після нанесення мастила

Підствольний трубчастий магазин злегка змащую мастилом та проходжусь всередині нього повстяним йоржиком, обмотаним паперовим рушником, повторюючи це до того моменту, коли папір виходить без слідів бруду. Пружину двічі протираю ганчіркою, змоченою мастилом, добиваючись повного очищення та змащення. Ретельно очищую подавач магазина. Розбираю затвор, виймаючи фіксувальний штифт та притримуючи при цьому бійчик, який обережно виймаю разом з пружиною. Звільняю личинку затвору й дістаю пружину. Ретельно усе змастивши, зубною щіткою, губкою, ватними паличками, ганчіркою очищаю всі частини затвора та збираю в зворотньому порядку.

Повне розбирання затвора
Очищення внутрішньої частини затвора зубною щіткою

Ствольну коробку, попередньо змастивши мастилом, очищую з допомогою усіх наявних засобів після чого витираю насухо й залишаю для подальшого збирання. 

Ретельне очищення пазів та направляючих в ствольній коробці за допомогою ватних паличок
Промивання мастилом перехоплювача в ствольній коробці

Промиваю рясно мастилом WD-40 перехоплювач та місце його кріплення, що дозволяє не розбирати його повністю щоразу.

УСМ також промиваю за допомогою WD-40, даю стекти зайвому мастилу, після чого протираю його зовні  насухо та відкладаю до збирання.

Промивання УСМ мастилом

Чому стільки WD-40? А тому, що воно добре очищує поверхню, а потім швидко висихає, залишаючи захисну плівку.

Пружину прикладу, враховуючи відсутність проблем, не чіпаю. Потреби в цьому немає.

Ствол! Це одночасно і найпростіший і найвідповідальніший етап чищення. Коротким шомполом, використовуючи йоржик “ турецька голова”, круговими та поздовжніми поступальними рухами ретельно вичищаю патронник. Зубною щіткою та ватними паличками ретельно вичищаю пази бойових упорів личники завтора. Недбале чищення пазів може призвести до недозакриття затвору під час стрільби.

Чищення патронника
Чищення пазів бойових упорів

Далі, за допомогою вже довгого шомпола, використовуючи той самий йоржик, проходжу увесь ствол. В залежності від ступеня забруднення це може бути від декількох до декількох десятків проходів. Нагар від пороху та залишки пластику знімаються при цьому легко. Після цього намотую шматок паперового рушника на йоржик і прибираю весь бруд, повторюючи до моменту, коли паперовий патч виходить повністю чистим.

Після цього візуально на просвіт перевіряю стан внутрішньої поверхні ствола. Якщо візуальним контролем не виявляю на поверхні ствола сторонніх слідів, чищення ствола вважаю закінченим і перехожу до очищення чоків.

Видалення залишків бруду за допомогою паперового патчу
Білий паперовий патч дозволяє легко контролювати якість чищення

Освинцювання стволу

Іноді, після стрільби безконтейнерним патроном або каліберною кулею, на поверхні ствола утворюється освинцювання. Воно може мати вигляд плям, подряпин або поздовжніх смужок. Виявляється уважним візуальним оглядом ствола на просвіт при якісному освітленні та під різними кутами.

Сліди освинцювання в стволі

Боротися з освинцюванням можна різними методами — від промивання ствола окропом до чищення за допомогою шуруповерта, чи дриля (не дивуйтеся, є й такі методи).

Я не шукав нічого екстраординарного. Рясно зрошую ствол нейтральним мастилом, або Balistol, обертально-поступальними рухами проходжу місця освинцювання металевим йоржиком «турецька голова» після чого перевіряю результат. Освинцювання не завжди вдається прибрати з першого разу. Для подальшого зняття освинцювання знову змащую ствол мастилом і проходжу місця освинцювання  спіральним сталевим йоржиком в обидва напрямки близько десяти разів. Після цього прибираю рештки бруду паперовим патчем накрученим на повстяний йоржик. Повторюю до виходу чистих патчів і перехожу до чищення дульних звужень.

Зняття освинцювання за допомогою спірального йоржика

Чоки завжди очищуються найгірше, бо на них залишається найбільша кількість продуктів згоряння пороху. Для чищення чоків використовую металеві йоржики, зубну щітку, губку.
Завжди ретельно очищую різьбу як на самих чоках, так і в стволі. Це важливо для запобігання «прикипання» чоку до стволу внаслідок чого його викручування вимагатиме досить великих зусиль.

Очищуйте ретельно йоржики після використання. Вони прослужать довше та не нашкодять Вашій зброї при наступних чищеннях!

Очищення поверхні дульного звуження

Збирання

Це найприємніший етап чищення зброї. При цьому, для коректної роботи механізму інерційної рушниці потрібне ретельне змащування всіх рухомих частин, пазів, направляючих. Це полегшить рух затвору, забезпечить його корректну роботу та гарантуватиме ефективну роботу усієї рушниці! Для цього я використовую засіб від Shooter’s choice — All weather high-tech GREASE, змащуючи усі поверхні тертя на ствольній коробці, затворі, личинці затвору, а також в пазах на стволі, на подавачі магазину.

Shooter’s choice — All weather high-tech GREASE
Нанесення мастила на пази коробки
Нанесення мастила на нижню поверхню затвора

All weather high-tech GREASE — досить густе, всепогодне синтетичне мастило червоного кольору. Чудово зменшує тертя і, найголовніше, не втрачає своїх властивостей на морозі, дозволяючи працювати усім механізмам злагоджено, навіть при низьких температурах.

Збирання рушниці проводиться в зворотній послідовності, а коли усе завершено залишається лише насолоджуватись результатами своєї роботи, й очікуванням майбутньої безвідмовної стрільби!

P.S: Про свій особистий погляд та досвід чищення помпової рушниці розповів у своїй статті Олег Даценко, а я хочу доповнити його матеріал декількома спостереженнями з власного досвіду.

Мій помповий Mossberg 500 має настріл вже близько 12 000 пострілів. І я вже можу сміливо стверджувати, що це надійна й безвідмовна рушниця. Особливість догляду за Mossberg’ом полягає в тому, що помпові  рушниці цього виробника мають підвищену схильність до утворення корозії на внутрішній поверхні підствольного магазину й пружині магазину. В цілому, усі механізми помпової рушниці значно менше чутливі до забруднення, як напівавтоматів, але так само потребують регулярного догляду. Саме чищення я проводжу в тому ж порядку, що й напівавтоматичної рушниці. Значно полегшує чищення відсутність чоків, але те, що ствол не хромований, підвищує ризик його пошкодження (подряпання) при чищенні, а також підвищує ризик виникнення корозії всередині ствола і особливо, як я написав вище, всередині магазину при відсутності належного догляду.

P.P.S: До речі, щодо помп. Кажуть, в одному з тирів столиці є помпова рушниця Hatsan, з якої вже зробили понад 20 000 пострілів без чищення і вона продовжує безвідмовно працювати. Для прочищення стволу з неї час від часу стріляють кулею і використовують далі.

Але так експериментувати з власною рушницею не раджу!

Дякую за увагу!

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter