Перша львівська дуель у 21-му сторіччі

Перша львівська дуель у 21-му сторіччі

30 жовтня 2016 року у Львові на території стрільбища Спортивного Комплексу Армії відбулася знакова спортивна подія. Знакова як для Львова, так і загалом для практичної стрільби в Україні.

Львівське регіональне відділення Спортивного Стрілецького Клубу “Практика” провело перші в регіоні змагання з дуельної стрільби з рушниці за правилами IPSC.

В змаганнях прийняло участь 18 учасників з 5 регіонів України — Львова, Києва, Житомира, Одеси та Мукачевого.

Стрільці змагалися у двох класах рушниць — стандартному (напіватоматичні рушниці) та стандарт-мануал (помпові рушниці); по 9 стрільців у кожному з класів.

Змагання відбулися у двох заліках — регіональному (стрільці Львівської, Волинської, Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської, Закарпатської, Хмельницької та Чернівецької областей) та у загальному (для всіх учасників).

Роль директора матчу взяв на себе керівник Львівського регіонального відділення ССК “Практика” Йосип Прокоп’як, Головний суддя — киянин Вадим Коваль. Суддівство забезпечувала суддівська бригада з Київського регіонального відділення ССК “Практика” у складі: Некипілий Дмитро, Петухов Богдан та Коваль Марина.

Відкриття змагань

Підтримку заходу та чудові призи переможцям і призерам надали партнери та друзі ССК “Практика” — компанія-виробник вітчизняного тактичного спорядження “Ata-Gear” та інтернет-магазин спортивного спорядження та тюнінгу зброї “Hot Range”. Окрема подяка компанії “Ata-Gear” за розіграш подарунків серед всіх учасників дуелі.

Змагання проводилися за турнірною схемою, яка була розроблена ще у 2012 році для проведення дуельних змагань ССК “Практика” (автори Сергій Стрельцов та Владислав Збаранський). Її особливість полягає у відсутності прив’язки до кратної кількості учасників змагань, як цього вимагає класична турнірна схема IPSC. Дуельні поєдинки проводяться у два тури:

  • груповий відбірковий тур,
  • фінальний тур.

У груповому відбірковому турі усі учасники змагаються у своїх групах за схемою “кожен з кожним” і отримують один бал за кожну перемогу. У фінальний тур з кожної групи виходить вже кратна кількість учасників (два або чотири), які набрали найбільше балів у своїх групах. В разі набору в групі однакової кількості балів більшою кількістю учасників, ніж передбачено турнірною схемою другого туру, вони проводять між собою додаткові поєдинки до визначення кратної кількості фіналістів. Другий тур дуелі проводиться за класичною турнірною схемою IPSC “на виліт”. Претенденти на 1-3 місця стріляють між собою до двох перемог.

Таким чином, кожному учаснику “Львівської дуелі” довелося відстріляти до 50 набоїв у груповому відбірковому турі, та ще стільки ж після виходу у фінал.

Перший змагальний досвід

У «стандартному» класі в регіональному заліку призові місця розподілилися наступним чином:

1- ше місце — Орест Юрчук (м. Львів),

2-ге місце — Віталій Пуга (м. Мукачеве),

3-тє місце — Олексій Гордієнко (м. Львів).

У класі «стандарт-мануал» в регіональному заліку:

1-ше місце — Андрій Намєстніков (м. Львів),

2-ге місце — Юрій Пуцята (м. Львів),

3-тє місце — Юрій Тарас (м. Львів).

У абсолютному заліку в «стандартному класі» перемогли:

1- ше місце — Коваленко Антон (м. Київ),

2-ге місце — Ігор Литвиненко (м. Київ),

3-тє місце — Андрій Проценко (м. Одеса).

у класі «стандарт-мануал»:

1-ше місце — Андрій Намєстніков (м. Львів),

2-ге місце — Руслан Хилько (м. Житомир),

3-тє місце — Юрій Тарас (м. Львів).

Віаю переможців і далі надаю слово львів’янам — учасникам та призерам “Дуельної першості Львова ‘2016”.

Жеребкування на вибір стрілецької позиції

Юрій Тарас — “бронзовий” призер регіонального та загального заліків в класі помпових рушниць:

«30 жовтня у Львові відгриміла та відстрілялась Дуельна першість Львова, тому хочу постфактум трішки розповісти, що відбувалось.

Всупереч своїй назві, дуельна стрільба є дуже мирним видом змагань.
Спочатку готується симетрична група мішеней. По центру стоїть одна хитра мішень, яка називається “дуельним попером”. Хитрість цієї мішені полягає в тому, що вона має дві цілі, які падають від влучання і в лежачому положенні ці цілі лежать одна поверх іншої. Завдяки цьому завжди можна визначити, чия ціль впала першою.

У вправі приймають участь два стрільці, які стоять справа та зліва від групи мішеней з зарядженими рушницями в руках. Далі по загальному сигналу стрільці збивають “свої” мішені, а останнім збивають “свою” частину дуельного поппера; таким чином завжди можна визначити, хто справився швидше.
Ще однією обов’язковою умовою є зарядка мінімум одного набою в рушницю після першого, але перед останнім пострілом. Решта на вибір стрільця — в якому порядку збивати мішені, коли саме дозаряджатись. Хоча, чесно кажучи, комбінацій не так і багато. 

Вибір саме цього підвиду практичної стрільби для проведення перших змагань з практичної стрільби у Львові був не випадковим.

По-перше, дуельна стрільба потребує значно менше технічної підготовки порівняно з звичайними змаганнями. Проте, це далеко не головне.

По-друге, дуель дуже видовищна і динамічна — одна дуель триває кілька секунд часу, а емоцій при цьому переживається море.

Але, головним був інший аргумент — для дуелі значно менший поріг входження. Часто стрільці-початківці не бажають брати участі в змаганнях з практичної стрільби, тому що вважають, що не мають шансів порівняно з спортсменами, які регулярно тренуються. І дійсно — динамічна стрільба ставить ряд вимог і до зброї, і до спорядження стрільця, і, що найважливіше, до навичок. Окрім уміння просто стріляти, слід уміти стріляти (й попадати!) швидко, на ходу, з-за укриття, з незручних позицій; уміти швидко заряджати рушницю, в тому числі й на ходу; уміти швидко, буквально “на ходу”, усувати неполадки зброї; вміти швидко й безпечно пересуватись зі зброєю. При цьому, дійсно, стрілець, який має спорядження і навички заряджання quad-load (зарядка 4-х набоїв за раз), буде мати перевагу порівняно з стрільцем, що заряджається з бандольєри.
Натомість у дуельній стрільбі цей дисбаланс нівелюється — стрільцю не потрібно бігати, присідати, стріляти з однієї ноги, заряджати зброю на бігу тощо. Потрібні лиш базові навички стрільби і вміння швидко зарядити один набій. При цьому стрілець, наприклад, з бандольєрою чи side-saddle зможе показати результат незгірше стрільця з спеціалізованим спортивним спорядженням.

Саме тому, ми вирішили почати з дуельних змагань, які зможуть залучити чимбільше стрільців з регіону, з надією, що в подальшому стрільці “підсядуть” на динамічну стрільбу у всьому її розмаїтті. 

Незважаючи на те, що дуельна стрільба проводиться з суперником, основа — це все-таки змагання з самим собою. Рівень стресу дуже високий, оскільки постійно здається що суперник ось-ось закінчить вправу і потрібно все робити ще швидше, аби встигнути. Якщо піддатись паніці і намагатись все зробити швидше — починаються промахи, поломки рушниці, помилки при заряджанні, “забуті” мішені і, як результат, програш. Тому, перемагали саме ті стрільці, які зуміли опанувати свої емоції і холодно та незворушно виконували вправу. Можливо, це і є найважливішим навичком стрільця.

Хоча кількість призових місць була обмеженою, вважаємо, що перемогли всі, хто прийняв участь у змаганнях; адже сам факт проведення змагань відкриває нову сторінку для динамічної стрільби в регіоні і зокрема у Львові. Обіцяємо, що далі буде цікавіше.

Окремо хочу подякувати людям, які приїхали з інших міст допомогти з проведенням змагань чи взяти у них участь. І ще хочу сказати, що незважаючи на те, що одні змагання закінчились — в подальшому будуть інші.

Тому запрошую усіх львів’ян — власників легальної гладкоствольної зброї на регулярні тренування з практичної стрільби з рушниці, що проходять на стрільбищі СКА щонеділі в 11 годині ранку. Слідкуйте за нашими оголошеннями на сторінці відділення у Facebook і — stay safe»

Орест Юрчук — переможець регіонального заліку в стандартному класі:

Переможець регіонального заліку в стандартному класі Орест Юрчук

“Звісно це дуже інтегруюче, але, головне, — це те, що місто Львів взагалі повернулось на карту стрілецької України.

Крім того, що я особисто не пропускав наші недільні тренування, на яких ми весь час приділили саме дуельні стрільбі, ще старався максимально залучити людей до цього свята спорту. Скажу відверто, дуже багато чують про практичну стрільбу вперше. Але звісно це викликає інтерес та деяке захоплення, що у Львові таке взагалі є!

Змагання безпосередньо для мене розпочались з підготовки мішенної обстановки по чітких вказівках головного судді матчу Вадима Коваля. Вже тоді почався перший мандраж і усвідомлення того, що «свято наближається» і жартам та сміху треба буде зачекати. Після того, як все було готово, я почимчикував на «Hot Range» — майданчик для розігріву.

І ось, — вже моя перша дуель. 

План був доволі простий – вийти на заліковий попер з порожнім патронником та відкрити затвором після чого мав бути захолощений рух закидання набою з кріплення «Match Saverz» на рушниці та постріл. Серія по тарілках пройшла без «місів», а от вирішальний постріл, хоч і влучив по попперу, його не поклав. Після цього було ще два поєдинки на яких я чітко зрозумів, що така тактика може добре себе показувати на тренуваннях, але зовсім не підходить для стрільця початківця під впливом доволі сильного хвилювання. По ходу змагання довелось перестроюватись на дозарядку з поясу. Тактика одразу дала результат і почала пробачати промахи, який було чимало.

Нажаль скласти конкуренцію більш досвідченим стрільцям не вийшло… вони чітко показали свій клас. Втративши всі шанси вийти далі в загальному заліку, я сконцентрувався на регіональному заліку і таки переміг в ньому.

Враження від цього змагання дуже позитивні. Ми змогли позмагатись та поспілкуватись з одними з найкращих стрільців України. Побачили зовсім інший рівень майстерності від гостей з інших міст. Це дає стимул. Стимул далі прогресувати та  не пропускати тренувань.

Окремо дякую спонсорам змагань за їх чудові подарунки, які зробили перемоги приємими не лише морально, але і матеріально.

До зустрічі у Львові!”

І на завершення розповіді невеличке відео. 

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter