Пояс для практичної стрільби

Хотів би розповісти вам про стрілецький пояс для занять з практичної стрільби під набої 12 калібру. Ця стаття буде корисна тим людям, які роблять перші кроки в практичні стрільбі і її ідея — не просто розказати про пояс, а порадити, як не зробити помилку, яку допустив я.

Основним принципом цієї статті є досягнення максимального результату з мінімальними затратами коштів та часу. Як відправну точку розглядаємо стандарту ситуацію, коли стрілець-початківець, не дивлячись на його фінансове становище, ще не готовий витрачати значні кошти на цю, поки що, «розвагу».

Коли варто задуматись про купівлю стрілецького поясу?

Перш за все потрібно зрозуміти, що для новачка, який лише починає свій шлях, не вартує одразу скеровувати всі кошти, які ви собі можете дозволити, на купівлю дуже дорогого стрілецького поясу, або дуже дешевого. Тут хибні обидва шляхи.

З моєї точки зору, на початковій стадії стрілецький пояс вам взагалі не потрібен. Фінансові ресурси варто, в першу чергу, скерувати на такі речі, як купівля якісних стрілецьких окулярів, навушників, різних чохлів на перевезення зброї та спорядження (вважаю, що рушницю ви вже маєте). Крім того, не мало важливим є те, що тепер вам потрібно внести в статтю ваших постійних видатків витрати на набої, оплату стрільбища, можливо інструктора, доїзд до стрільбища.

Але що робити, коли ви вже майже не уявляєте собі ваші вихідні без запаху пороху і вже кожне ваше тренування досягає настрілу в сотню набоїв, а заряджатись з кишені реально довго та дуже не зручно? Потрібно купувати стрілецький пояс!

Скупий платить двічі

А ось тут вже варто не допустити помилку, яку допустив я. Хоча, на той момент я вже спілкувався з багатьма досвідченими стрільцями, які не радили мені купувати дешеві та неякісні холдери, але моє бажання зекономити переважило і я все ж купив саме те, від чого мене відмовляли.

І одразу в мене розпочались танці з бубном. Кліпси, які тримають набій, постійно ламались (особливо при мінусові температурі), часто набої вилітали просто під час проходження вправ. Пояс потребував постійної заміни комплектуючих, які крім додаткових витрат вимагали часу на очікування доставки. В своє виправдання можу лише сказати, що на момент купівлі свого поясу, ще не існувало якісного українського виробника якого мені б могли порадити досвідчені стрільці. На той момент були лише розмови та можливо дослідні зразки.

Але зараз такої проблеми не має. Зараз я можу сказати, що оптимальний варіант для себе я знайшов!

Холдери ATA-Gear

Для мене це стали холдери від, добре відомого вже в Україні бренду, ATA-Gear та досить простого поясу для занять важкою атлетикою. Якщо говорити про холдери від ATA-Gear то вони були розроблені з ініціативи СК «Практика», протестовані досвідченими стрільцями та постійно вдосконалювались згідно їх рекомендацій. Холдер пластиковий, але дуже масивний та надійно закріплений на металевій основі. Це дає можливість не боятись почепити пояс поверх рюкзака або кинути в чохол до іншого спорядження. Доступні варіанти холдера Practica-8 на вісім набоїв та Practica-4, відповідно на чотири набої. Це дає стрільцю можливість підібрати оптимальну кількість та розташування набоїв на поясі.

На момент купівлі даних холдерів від ATA-Gear в можливих конкурентах були:

  • холдери виробництва США, по яким не було доставки в Україну і туманна перспектива комплектації в майбутньому;
  • холдерів китайського виробництва, по яким були питання по якості та термінам поставки в Україну;

Лакмусовим папірцем якості даного холдера стало і те, що велика частка стрільців перейшли саме на них, а нові стрільці, які постійно вливаються в русло практичної стрільби, майже 100% обирають саме їх.

Пояс для холдерів

Щодо поясу для холдерів то тут знову допомогла порада стрільців з СК «Практика». Було знайдено пояс для занять важкою атлетикою, який складається з двох частин.

Перша частина має вигляд вузького пістолетного поясу. Вона є досить жорстка. Жорсткість потрібна для якісного закріплення холдера. Друга частина  є значно ширшою та еластичнішою. Вона накладається позаду вузького поясу та прилягає до тіла стрільця. Це дає комфорт при переміщеннях та зміні рівня, а також чітко фіксує пояс на тілі стрільця.

Застібається ремінь за допомогою металевого хлястика та велкро панелі, яка дає можливість швидко підігнати пояс під себе. Панель велкро є досить довга, це дає мені змогу використовувати ремінь, як в літку «на футболку», так і взимку на теплий одяг.

Така конструкція поясу дала мені можливість не використовувати такий досить дорогий варіант кріплення, як ТЕК-ЛОК. Холдери я закріпив двома болтами на «вузькому поясі».

Один з болтів був закріплений по центру холдера, щоб просто закріпити його на поясі, а другим болтом я вже фіксував кут нахилу холдера на поясі під свій хват. Болтів можна ставити більше, але для мене цього достатньо. За два роки використання даного поясу жодних проблем не було.

Досвід експлуатації

З нюансів, які я можу відзначити це певна «обкатка» холдерів та особлива робота при мінусових температурах.

«Обкаткою» я називаю період коли лише почав працювати з холдерами ATA-Gear. На мою думку, вони жорсткіші «з коробки», але декілька холостих тренувань і вони почали працювати, як треба.

При мінусових температурах також відчувається, що холдер стає значно жорсткішим, але це нормальна властивість пластику. Просто потрібно на це зважати та бути до цього готовим.

На власному поясі виявив одну проблему. На холдері Practica-4 було втрачено болт, якій фіксує пластикову частину до металевої основи. Через брак часу на похід в магазин та підбір вирішив зв’язатись з виробником через Facebook. Швидко отримав відповідь, що мені можуть вислати необхідні болти. Був приємно здивований, що виробник надіслав все безкоштовно та поклав декілька запасних болтів.

На мою думку, такий комплект з поясу та холдерів — це ідеальний набір для стрільця, який зацікавився практичною стрільбою.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter