Приладдя для карабінів AR-15

Минулий рік в ССК Практика відзначився стрімким зростанням чисельності карабінів платформи АR-15 в арсеналі спортсменів клубу. У зв’язку з цим найчастішим стало запитання «Що придбати для чищення/обслуговування мого карабіну?»

Ця стаття, власне, і є спробою надати вичерпну відповідь на нього. Звісно, оскільки стаття авторська, то і досвід теж авторський і не може бути істиною в останній інстанції. 

Свою Norinco CQ-A 5.56 я придбав у 2012 році, коли розповіді про ненадійність карабінів платформи АR-15 ще не перейшли в категорію міфів і міських легенд. Але мені пощастило — не враховуючи подвійних подач набоїв «Кентавр», які виникали саме через набої, я не мав жодних проблем з продуктом китайського «зброєпрому».

За цей час я перепробував багато різного приладдя для обслуговування карабіну і зупинився, як мені здається, на найкращих варіантах. Але враховуючи бурхливий розвиток індустрії навколо карабінів АR-15 не факт, що завтра виробники не запропнують чогось нового і більш сучасного.

Отже, перше, з чого потрібно розпочати — це приладдя для чищення карабінів AR-15.

СЛОВНИК: Аппер і ловер (upper receiver та lower receiver) — верхня і нижня частини ствольної коробки карабінів AR-15. До верхньої частини, або аппера кріпиться ствол, цівка, прицільні пристрої та в ньому знаходиться затворна група. До нижньої частини кріпиться труба приклада, пістолетне руків’я та в ньому розташовані ударно-спусковий механізм, важіль затворної затримки та кнопка скидання магазинів.

Базовий набір для чищення карабінів AR-15:

  • шомпол
  • змінні насадки для шомпола
  • щіточки
  • коврик
  • патчі
  • ватні диски, ватні палички, йоршики для чищення люльок, ганчір’я
  • підставка для горизонтальної фіксації карабіна
  • фіксатор аппера
  • нітрілові рукавички для чищення

Далі зупинюся детальніше на кожному з пунктів.

Шомпол (Nylon Coated Rod) — рекомендую придбачти нерозбірний варіант з полімерним покриттям, щоб захистити ствол. Я  надаю перевагу шомполам Dewey тому що в їх руків’ї є підшипник, який дозволяє шомполу провертатися при проходженні через ствол — це зменшує зусилля, які потрібно прикладати при чищенні. Зрозуміло, що шомпол має відповідати калібру вашого карабіну.

Змінні насадки для шомпола (bore brushes,chamber brushes, jags, mops) — це власне вузькоспеціалізовані інструменти для шомпола: спіральні йоршики, вішери для патчів, пуховка і т.д. для чищення ствола та патронника. Я використовую спіральний бронзовий йоршик для ствола, спіральний йоршик для патронника, пуховку для ствола та пуховку для патронника та два вішери — для тканинних і повстяних патчів. Синтетичний спіральний йоршик теж придбав свого часу, але не використовую зовсім. Останнім придбав вішер для полірування ствола, детальніше про це буде в розділі про засоби для чищення. Звертаю вашу увагу на необхідність придбання перехідника для йоршиків — вішери накручуються на шомпол напряму, а йоршики через перехідник.

Щіточки (Cleaning Brushes) — потрібні при вичищуванні важкодоступних місць і деталей складної форми, а також для очищення сильного нагару з інших поверхонь. Користуюся самими простим набором щіток з тих, що зустрічаються в продажу — сталева, бронзова і синтетична щіточки. Для відкритих поверхонь ще можна викоритосувати губку з металевої спіралі.

Коврик (Cleaning Mat) — він повинен бути непроникним для хімії та мастила, краще якщо з органайзером і магнітним відсіком для дрібних частин, як, наприклад мій від Real Avid. Також коврик має бути достатньо великим, щоб на ньому було зручно розкласти усі частини карабіну. Початківцям в нагоді буде коврик із схемою розбирання карабіну.

Коврик для чищення зброї Real Avid з контейнером для частин зброї і магнітом. Напевне, найкращий на даний час варіант коврика для чищення

Патчі — витратний матеріал для чищення. Існує бузліч варіантів: синтетичні, бавовняні, повстяні. Я використовую два типи — патчі з бавовняної тканини Recoil та повстяні патчі VFG. За допомогою повстяних патчів рівномірно наношу на поверхню ствола засоби для чищення, а бавовняними, власне вичищаю ствол. Існують патчі для чищення патронника, але те, що я пробував, мені не сподобалося — мені зараз  вистачає спірального йоршика і пуховки.

Ватні диски, ватні палички, йоршики для чищення люльок, ганчір’я — це все теж витратний матеріал, який зробить чищення швидшим і приємнішим. Гадаю, з дисками, паличками і ганчір’ям все зрозуміло, а от йоршики для прочистки люльок чудово підходять для зняття нагару в каналі бійчика та частково в газовій трубці.

Підставка для горизонтальної фіксації карабіну (AR-15 stand block) — робить осблуговування карабіна значно зручнішим. Є варіанти із затисканням підставки в лещата, а є варіант із кріпленням до столу. Ви просто встановлюєте карабін шахтою магазина на підставку і маєте вільні руки. Але зважайте на те, що не всі підставки сумісні з магвелами і їх або потрібно модифікувати, або знімати магвели. Тому, перед придбанням уточніть у продавця цей момент.

СЛОВНИК: Магвел (magvell) — накладка розширювач горловини шахти магазину. Використовується переважно в спортивній зброї для прискорення заміни магазину

Фіксатор відкритого аппера (AR cleaning link tool) — маленький інструмент, який зробить чищення карабіну приємнішим. Вам не потрібно роз’єднувати аппер з ловером, достатньо вийняти задній штифт, втавити фісатор між аппером і ловером і приступайте до чищення.

Нітрілові рукавички для чищення — знаю, що не всім подобаються, але якщо наранок вам іти на роботу, то ці перчатки позбавлять вас необхідності пояснювати оточуючим чому у вас такі брудні руки. Кому не подоюається синій колір, як на фото — можна знайти чорні. Але зважайте на те, що на чорних бруд непомітний і ви запросто зможете забруднити вже чисті частини зброї. На синіх добре видно, коли потрібно протерти руки від бруду.

Нітрілові рукавички ідеально підходять для чищення зброї

Це все той мінімум, який дозволить чистити ваш карабін з максимальним комфортом за мінімальні кошти.

Розширений набір для чищення карабінів AR-15:

  • станок для чищення
  • корзинка для патчів
  • короткий шомпол для патронника
  • направляюча для шомпола і нанесення хімії в канал ствола
  • скрейпер

Розширений набір суттєво додасть комфорту в чищенні та обслуговуванні, а також прискорить цей процес. Без нього можна прожити, але з ним якість життя власника зброї значно підвищується.

Станок для чищення (gun vise / gun station) — якщо доводиться часто чистити різні види зброї — однозначно рекомендую придбати. Найкращим, на мою думку, варіантом на даний час є модель ХХХ від Tipton. В цього станка важка металева рама з регульованими ніжками та продумана модульна система підставок-кріплень і лотків для різного начиння. Є, звичайно, варіанти простіше і дешевше. Можна навіть самотужки виготовити з дерева.

Корзинка для брудних патчів (gun cleaning patch trap) — основна фішка такої корзинки в тому, що до неї приєднується пуста пластикова пляшка в яку випадають брудні патчі після виходу зі ствола. Зважте, що вона не дуже зручна у використанні з повстяними патчами VFG — їх потрібно знімати з вішера пальцями. Є набагато бюджетніша заміна, якою я користувався при чищенні АК — у кришці пляшки вирізається, виплавляється або висвердлюється отвір діаметром трішки меншим, ніж зовнішній діаметр ствола в районі дульного зрізу. Потім кришечка накручується на різьбу ДТК, а до неї прикручується пуста пляшка.

Короткий шомпол для патронника (Chamber cleaning rod) — довгим шомполом чистити патронник незручно і обертання шомпола відносно руків’я при чищенні патронника зайве. Тому краще придбати додатковий короткий шомпол. Він же буде слугувати і шомполом для чищення пістолета. 

Направляюча для шомпола і нанесення хімії в канал ствола (rod guide) — призначення зрозуміло з назви. Пристрій вставляється в патронник, щоб прискорити заведення шомпола в ствол, а також служить для нанесення хімії на поверхню канала ствола. Зручна штука. 

Скрейпер (scraper) — скребок, по нашому, — багатофункціональний і зручний інструмент, призначений для зчищення нагару з затвору, затворної рами та бійчика. Я надаю перевагу спеціальному мультитулу в якому є і скрейпер і плоскогубці і ніж, тому що завжди беру його з собою на стрільбище. Але скрейпер можна придбати й окремо, як варіант від Real Avid на фото ничже. На блозі є окремий матеріал про цю модель.

Коротке відео про можливості скрейпера.

Ще один варіант спеціалізованого скребка — для вичищування задньої внутрішньої поверхні затвора. Стандартні скребки не дотягуються до поверхні мого китайського затвору на 1 мм. і довелося придбати окремий інструмент.

Засоби для догляду за карабінами AR-15:

  • засіб для знімання нагару
  • засоби для догляду за стволом
  • мастила
  • полірувальна паста

Засіб для знімання нагару — універсальний засіб від Recoil для обслуговування всіх видів зброї. Єдине — потрібно бути обережним з натуральними матеріалами і пам’ятати, що агресивна хімія може пошкодити навіть анодування. Тому застосовуйте з обережністю і не залишайте надовго на зовнішніх поверхнях, або перевірте його дію на покриття десь у непримітному місці. Останнім часом експериментую з засобами для знімання нагару на водяній основі MC-25 та M-Pro 7 — вони досить ефективні і на відміну від засобу Recoil мають ледь відчутний приємний запах.

Засоби для догляду за стволом — велика група хімії до якої входять піни, гелі, рідини і пасти а також спеціалізовані засоби для знеміднення. Мені найбільше подобається гель M-Pro 7, на другому місці піна BCF Breack Free. Нещодавно спробував гель Chameleon від Boretech. Його особливість в тому, що в залежності від типу забруднення патчі фарбуться в певний колір. 

Мастила — я надаю перевагу універсальному і перевіреному CLP від BreackFree. Ви можете підібрати для себе й будь-що інше — вибір величезний.

Полірувальна паста — вона ж і паста для чищення. Познайомився з цим засобом відносно недавно, але залишився дуже задоволений результатом. Використовую пасту рожевого кольору. Вона одночасно і очищує і полірує ствол, а приємним бонусом є те, що після нанесення пасти наступне чищення ствола прискорюється вдвічі. Цю пасту потрібно використовувати з окремим вішером, який забезпечує максимально щільне прилягання патчу (розділеного навпіл ватного диску) до стінок каналу ствола.

Інструменти для обслуговування карабінів AR-15

  • набір ключів/викруток
  • затискач для аппера та захисна вставка
  • пристрій для позиціювання газової трубки
  • підставка для горизонтальної фіксації карабіну
  • універсальний ключ для AR-15
  • динамометричний ключ
  • динамометрична викрутка
  • динамометр для перевірки спуску
  • компактний розвідний ключ
  • набір запасних пружинок і т.д.
  • набір виколоток з молоточком
  • підставка для вибивання штифтів
  • рідкий фіксатор різьби

Тут все залежить від самого власника. Якщо ви любите колупатися в зброї, налаштовувати, тюнінгувати її, або самі будуєте карабін з нуля (так, це вже можливо і законно в Україні), то варто прочитати цей пункт. Якщо вам це не подобається, або надаєте перевагу майстерні — тоді цей пункт можна пропустити.

Я люблю займатися своєю зброєю сам і в майстерню віддаю тоді, коли робота стосується основних частин зброї. Або якщо стикнуся з чимось серйозим, що потребуватиме точних металообробних робіт. Тому, за декілька років сформував власний набір необхідних інструментів для осблуговування зброї. Частина інструментів в цьому наборі є спеціалізовано лише для AR-15, а частина підходить для обслуговування всієї наявної в мене зброї.

Набір ключів і викруток — стандартна річ, яка має і так бути в кожній майстерні. В спеціалізованих наборах, як на фото, є спеціальні інструменти для зброї різних популярних виробників.

Затискач для аппера та захисна вставка (Wheeler Engineering Delta Series AR-15 Upper Receiver Vise Block/Clamp) — ці штуки полегшують роботу з аппером, коли потрібно прикладати до нього значні зусилля — ставити або знімати гайку ствола, наприклад. Фіксуєте аппер в затискачі, вставляєте вставку, потім затискаєте в лещатах і можете не боятися пошкодити.

Пристрій для позиціювання отвору газової трубки — проста штука, яка дозволить правильно виставити  отвір в гайці ствола для встановлення газової трубки

Підставка для горизонтальної фіксації карабіну (AR-15 stand block) — вже писав про неї в першому розділі.

Універсальний ключ AR-15 (AR Combo Tool) — спеціалізовний інструмент, який дозволяє швидко зняти трубу прикладу чи гайку ствола. Можна продбати в комплекті з динамометричним ключем.

Універсальні ключі для AR-15. Вгорі — китайський noname, внизу професійний інструмент від Wheeler. Звісно, раджу купувати якісний інструмент

Динамометрична викрутка з бітами (Wheeler Adjustable Torque Wrench) — потрібна для встановлення оптики та затягування гвинтів. Дозволяє виставити максимально дозволене виробником зусилля закручування і не боятися при цьому переборщити.

Регульована динамомтерична викрутка із запобіжним вимкненням при надмірному зусиллі. Кожен інструмент Wheeler проходить сертифікацію

Динамометр для вимірювання зусилля спуску (digital trigger gau) — якщо тюнінгуєте спуск, цей прилад дасть змогу перевірити зусилля спуску і не переходити дозволених меж.

Цифровий динамометр для вимірювання зусилля спуску. Дозволяє контролювати допустиме зусилля спуску

Компактний розвідний ключ — найкраще рішення для монтажу/демонтажу різномаїття дульних тормозів-компенсаторів. Особливо, якщо ви любите час від часу тестувати різні ДТК.

Куди ж без компактного розвідного ключа?) Особливо при встановленні та демонтажі ДТК

Набір запасних пружин та штифтів (repair kit) — якщо берете участь в змаганнях, то ця «аптечка» для вашої AR-ки мусить завжди бути з вами. Шкода буде зніматися із змагань через зломану, або просівшу пружину, чи втрачений пін. Подібні набори, як на фото, випускають різноманітні виробники. Обирайте той, що подобається, або має найбільшу кількість запасних частин.

Набір для роботи з штифтами (Wheeler Delta series AR-15 Roll Pin Installation Tool Kit) — потрібен для монтажу/демонтажу штифтів під час повного розбирання/збирання карабіну.

Підставка для вибивання штифтів (bench block) — зручна річ для розбирання затвору AR-15. Я використовую універсальну підставку Real Avid з магнітними стінками.

Універсальна підставка для вибивання штифтів від Real Avid. Використовую її при розбиранні затворів та газових блоків

Рідкий фіксатор різьби — це зовсім не інструмент, але місце йому саме в цьому розділі. Ще його називають «локтайт», хоча це лише назва одного з виробників. Подібні засоби потрібні для надійної фіксації різьбових з’єднань і вони запобігають викручуванню чи розкручуванню гвинтів та гайок внаслідок ударних чи вібраційних навантажень. Розрізняються за міцністю фіксації та кольором. Засіб червого кольору забезпечує найміцніше з’єднання, але щоб розібрати зафіксовані за його допомогою деталі потрібне нагрівання. Фіксатор синього кольору забезпечує менш міцне з’єднання, але не потребує нагрівання деталей при розбиранні. Зустрічаються також жовтого та зеленого кольорів — вони за характеристиками блзькі до засобів синього кольору.

Приладдя для карабінів AR-15 на стрільбищі

  • набір ключів/викруток — шестиграники і зірочки
  • розбірний шомпол
  • мультитул для обслуговування AR-15
  • набір запасних частин
  • мастило в малій тарі
  • ганчірка для протирання карабіну
  • мікрофібра для оптики
  • ПРАПОРЕЦЬ БЕЗПЕКИ

Нижче перелік тих речей, які бажано тримати в чохлі вашого карабіну і не забувати вдома, коли їдете на стрільбище.

Набір ключів/викруток — для швидкого підтягування гвинтів, чи дрібного ремонту в полі.

Розбірний шомпол — попри високу надійність карабінів AR-15 може статися така неприємна халепа як роздуття і заклинювання гільзи в патроннику. Вихід тільки один — акуратно вибити шомполом, заливши мастилом. Смикати затвором — не найкращий варіант — можна обірвати денце гільзи і тоді лише майстерня з демонтажем ствола.

Розбірний шомпол повинен знаходитися в чохлі, з яким ви їздите на стрільбище або в тир

Спеціалізований мультитул (AR-15 multitool) — досить універсальна штука від Real Avid в якій є скрейпер дkя чищення затворної групи, плоскогубці, ніж, викрутка із змінними бітами, виколотка для штифтів та навіть мушковод.

Набір запасних частин (repair kit) — теж писав вище по них.

Мастило в малій тарі — це просто. Велика банка для майстерні, мала для стрільбища.

Моє улюблене мастило CLP Breack Free. Справа ємність для майстерні, зліва — для стрільбища

Ганчірка для протирання карабіну — фото не буде) Будь-яке старе ганчір’я, яке перед утилізацією виконає надважливу місію — зробить вашу зброю чистою. Я використовую старі футболки, шкарпетки і стару постільну білизну.

Мікрофібра для протирання оптики від бруду, пилу та води — найкращий варіант очищення оптичних прицілів в польових умовах.

Ганчірка з мікрофібри — найкращий варіант для очищення оптичних прицілів карабіну в польових умовах

Прапорець безпеки (safety flag) — не дивуйтеся, що в переліку він написаний великий літерами. Надпотрібна річ, маст хев на змаганнях і групових тренуваннях та ознака хорошого тону відповідального власника зброї. Це як вітатися з людьми, не справляти нужду на публіці, або не розмазувати соплі по власному одягу))) Якщо у ващому карабіні є прапорець безпеки — ви справжній стрілець-джентельмен)

Придбати таке розмаїття інструментів можна в мережі магазинів зброї Ібіс(інструменти Real Avid та Dewey, хімія для догляду за зброєю Bortech та Shooters Choice), у інтернет-магазині Арсенал911 (станки Tipton, інструменти Wheeler та Dewey, хімія Breack Free та M-Pro 7) або у відомих інтернет-платформах за кордоном Amazon, Brownells, Cabelas, MidwayUSA тощо.

На цьому в мене все — бажаю результативної стрільби з вашої AR-15.

 
Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter