Швейцарські очі

В самий розпал літа, спеки і піку стрілецької активності переді мною постало питання придбання захисних окулярів.

Здавалось би, ну що може бути простіше – іди і купуй. Або на ринок, на розкладки з дешевими пластиковими виробами однієї східної індустріальної країни, або в спеціалізовані салони, де тобою займуться довгоногі красуні-консультанти. Все залежить від розміру гаманця і потреб, під які підбираються окуляри.

Якщо з гаманцем все зрозуміло – глянув і окреслив фінансові рамки, то на потребах треба зупинитись більш детально.

Але спершу я б нагадав читачеві дещо про види та призначення захисних окулярів, які були детально описані у статті «Тактические маски и баллистические очки» в 2015 році.

Для себе я окреслив кілька важливих критеріїв вибору:

  1. Дизайн окулярів
  2. Зручність у користуванні і практичність
  3. Забезпечення балістичного захисту
  4. Захист від UV-випромінювання
  5. Демократична ціна

Як ви вже здогадались, ці пункти взаємопов`язані між собою і важливі для мене майже рівнозначні.
Після певних пошуків і вивчення пропозиції на ринку, я, зрештою, зупинився на моделі Armored від Швейцарського Ока ( компанії Swiss Eye).

Відверто говорячи, лише країна виробника (Швейцарія) і моделі окулярів — Armored (тобто «броньовані», анг.) вже привертали неабияку увагу. Але, давайте, все ж, по порядку.

Отже, дизайн окулярів.

Вам добре відомо, що останні 100-200 років окуляри стали стильним аксесуаром чоловіків, жінок і навіть маленьких дітей. Ціла індустрія моди щороку випускає сотні, якщо не тисячі ультрамодних супер-стильних окулярів під будь-які вимоги споживача.

Я висунув ряд простих вимог.
Окуляри повинні бути спортивно-класичного дизайну. Вони мають однаково пасувати і до одягу в стилі casual, виглядати доречно на стрільбищі або полігоні, бути неяскравого кольору.
Але дизайн жодним чином не повинен був негативно впливати на ергономіку, зручність і користуванні і практичність!

Отже, Swiss Eye Armored виконані в спортивному стилі, але з натяком на тактику, про що говорить колір оправи (а він оливково зелений) і її матове покриття. До речі, матове покриття має і утилітарну особливість – окуляри міцніше «сидять» на голові і менше ковзають при активних рухах. А це, неабиякий плюс, погодьтесь. Сама ж оправа, як і лінзи, виготовлені з полікарбонату.

Сама по собі оправа досить широка, що дозволяє з комфортом носити окуляри здорованям з немаленькою ем-м-м-м… мармизою, типу як у автора. Але, дужки, як на мене, занадто загнуті на кінцях, що з одного боку створює невеличкий тиск на скроню в процесі носіння, але з другого боку – додає цупкості утримання окулярів на голові власника.

Окуляри куплялись, як ви пам`ятатєте, з розрахунком тривалого носіння на стрільбищі разом із навушниками. Так ось, завдяки тонким, прилягаючим до скроні дужкам, носіння навушників протягом 6-7 годин не викликає жодного дискомфорту чи бажання якомога швидше позбутися засобів захисту слуху або зору. Ну хіба не величезний плюс?

Друга «фіча», за що дійсно хочеться подякувати розробникам – це можливість регулювання носових упорів. Це дійсно дуже круто! І власник може відрегулювати їх на собі враховуючи індивідуальні антропометричні особливості, наявність головного убору або шолому, наприклад, або ж тих чи інших засобів захисту слуху чи зв`язку. Відверто кажучи, така «фішка» мені трапляється вперше і це дійсно дуже зручно.

Необхідно зазначити ще одну, на перший погляд, дрібну деталь. А саме не так звану «засвітку», тобто потрапляння променів світла скрізь вільний простір між лінзою та обличчям користувача.

Це може зіграти з вами злий жарт на стрільбищі або бути смертельно небезпечним для військового під час спецоперції чи в бою. Навіть різке потрапляння променя світла в захищену темною лінзою зіницю водія може призвести до аварії…

В моїх окулярах я цю проблему не виявив. Окуляри міцно тримались на моєму обличчі, лінзи практично повторювали обриси мого обличчя. А це – ще один плюс в карму розробників окулярів.

Виробник запевняє, що на лінзи наноситься антифог і антискретч покриття, тобто вони не будуть запотівати і їм не страшні дрібні подряпини. Що ж, це приємно чути, але, виходячи з мого власного багаторічного досвіду, слід зазначити, що для уникнення запотівання треба користуватись спеціальними засобами (які теж не завжди допомагають), а елементарний догляд і акуратне зберігання і використання окулярів краще всього допоможе зберегти їх неушкодженими.

Два слова про комплектацію. Тут нема ніяких сюрпризів – окуляри постачаються з двома комплектами лінз – прозорими і затемненими, в м`якому чохлі з мікрофібри, який можна використовувати для протирання лінз. Я, до речі, останні роки, при будь-який погоді і порі року, намагаюсь на стрільбищі використовувати прозорі лінзи. Чому? Тому, що прозора лінза може забезпечити якнайшвидшу адаптацію очей до раптової зміни освітлення. Наприклад була ясна, сонячна погода, а тут набігла хмара і мішені опинились в «напівтіні».

Крім того, темна лінза може зіграти злий жарт при переході з вулиці в темне приміщення. Ну, а темні лінзи будуть чудово пасувати за кермом, на пляжі, в місті чи під час пробіжки гарним літнім ранком.
Рекомендую відразу задуматись про міцний кейс для транспортування окулярів в сумці чи рюкзаку. Поламати окуляри буде непросто (вони недарма Armored), але ж ви самі все розумієте…

Виробник стверджує, що окуляри Swiss Eye Armored відповідають міжнародним стандартам балістичного захисту EN 12312-1, ANSI Z87.1, EN 166. Підстав недовіряти у мене не було, адже це продукт німецьких розробників, а я їм схильний довіряти.

Єдине, що можу сказати про захист – я неодноразово «ловив» лінзами рікошети шроту. Але, з цією задачею, думаю справились би звичайні захисні окуляри з будівельного супермаркету.

Хоча модель Armored і рекомендована для використання поліцейськими і військовими, треба все ж усвідомлювати, що ці окуляри не варіант для важких штурмових операцій в умовах замкнених приміщень і з використанням крупнокаліберного озброєння.

Ще один плюс — у скелях Афганістану, степах Донбасу чи просто на пляжі, біля Дніпра, вашим очам можна не боятись ультрафіолету. Окуляри забезпечують 100% захист на рівні UVA, UVB і UVC до 400 нанометрів. В принципі, це загальноприйнятий стандарт.

Ну і ціна, панове. Погодьтесь, це не останній критерій в покупці.

Ви скажете, дешеве не може бути добрим! І будете праві. Але питання дорого-дешево дуже відносне. Розглядати його, наприклад, через призму вашого життя чи здоров`я взагалі недоречно! Моя позиція завжди була і є такою – ми недостатньо багаті, щоб купляти дешеві речі, але функціонал, зручність і надійність повинні бути першим критерієм при виборі як зброї та боєприпасів до неї, так і елементів екіпірування.

В моєму випадку окуляри Swiss Eye Armored обійшлись трохи дорожче ніж 40 дол США (в еквіваленті). З офіційною гарантію і теплими побажанням від продавця

Бережіть себе, свої очі і не перставайте тренуватись!
Адже стрільба (себто, життя!) потребує Практики!

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter