Сучасна дуельна стрільба

Дуельна стрільба (shoot off – англ.) – сучасна стрілецька дисципліна. Змагання двох стрільців в однакових умовах і з однаковою мішенною обстановкою для обох учасників. Існують різновиди дуельної стрільби за правилами IPSC, IDPA та 3-Gun Nation.

Дуе́ль (фр. duel, лат. duellum) — «поєдинок», «двобій», «боротьба двох».

Що знає людина 21 сторіччя про дуельну стрільбу?

Максимум – що це середньовічний спосіб з’ясування «стосунків честі» у двобої з холодною зброєю або з пістолетами, розповсюджений серед європейської аристократії та офіцерів, який на початок 20 сторіччя зійшов нанівець і зараз законодавчо заборонений у більшості країн світу.

Той, хто добре в школі вчився, то згадає про те, що внаслідок дуелі загинули Олександр Пушкін та Михайло Лермонтов, а найбільш освічені згадають ще й першого міністра фінансів США Олександра Гамільтона, який отримав в дуельному поєдинку смертельне поранення.

Остання дуель Олександра Гамільтона

Однак, історія дуельної стрільби в 20 сторіччі не закінчилася, — вона почала розвиватися в спортивному напрямку.

На початку 20-го сторіччя спортивні дуелі набули широкої популярності у Франції. По суті, це були традиційні дуельні поєдинки один на один із звичайними пістолетами та револьверами, однак патрони для них споряджалися восковими кулями та не містили пороху, постріл здійснювався виключно за рахунок детонації капсюльного заряду. Самі дуелянти були одягнені у цупкий  захисний одяг та металеві шоломи з ударотривким склом перед очима. На зброю встановлювали захисний щиток, який закривав кисть стріляючої руки.

Дуелянти початку 20-го сторіччя

Про популярність цих спортивних дуелей свідчить те, що поєдинки з дуельної стрільби проводилися під час літніх Олімпійських Ігор 1908 року у Лондоні в якості супроводжуючої події поза основною програмою.

Дуельний поєдинок на Олімпійських Іграх 1908 року

З часом популярність подібних дуельних поєдинків пішла на спад. Воскові кулі еволюціонували в заряди для пейнтбольних маркерів, страйкбольних приводів та в тренувальні набої simunition, а спортивна дуельна стрільба, як вид парного стрілецького поєдинку, отримала нове життя завдяки бурхливому розвитку спортивної динамічної стрільби.

Тренувальні набої simunition

Хоча поєдинки в сучасній дуельній стрільбі залишилися парними і відбуваються на одному стрілецькому майданчику з спільним для обох дуелянтів стартовим сигналом, однак, суперники стріляють вже не один в одного, а по однаково розташованих для кожного із стрільців групах мішеней. При цьому стрілецькі позиції розташовані на одній лінії і однаковій віддалі від мішеней, а самі мішені повністю ідентичні в обох групах і розміщені в дзеркальній симетрії для лівої і правої стрілецької позиції. В якості мішеней в дуелі використовують різноманітні падаючі металеві мішені, або крихкі керамічні тарілки. В центрі розташовуються контрольні падаючі мішені — попери, які вражаються останніми після враження всіх інших “своїх” мішеней. Причому, контрольні мішені розміщені таким чином, щоб при падінні накривати одна одну. Та, яка падає першою — опиняється знизу. Переможець якраз і визначається за падінням попера. Чий впав першим — той і переміг. Однак, у випадку якщо дуелянт, який першим вразив контрольний попер, пропустив бодай одну із попередніх мішеней, йому зараховується процедурна поразка, незважаючи на те, що його суперник вразить контрольну мішень останнім. Вибір стрілецької позиції для дуелянтів відбувається шляхом жеребкування.

Дуельна стрільба входить в програми змагань за правилами найбільш популярних динамічних стрілецьких видів спорту — IPSC, IDPA та 3-Gun Nation.

В кожному з них проведення дуельних поєдинків регламентується своїми правилами; ними ж визначаються класи зброї та вимоги до спорядження учасників, але спільними для всіх видів дуелі є однакові стартові умови та однакове розташування мішеней для обох спортсменів, загальний стартовий сигнал і контрольні перехресні мішені в фіналі.

Є і відмінності. Наприклад, обов’язковою умовою дуельних поєдинків в IPSC є  перезарядка/дозарядка зброї між першою та останньою мішенями. Стрілець, який порушить цю умову, отримує процедурну поразку.

В змаганнях з практичної (IPSC) та самооборонної (IDPA) стрільби дуельні поєдинки не входять в основну програму змагань і виступають скоріше таким собі бонусом чи факультативом до основної програми змагань. Незважаючи на те, що до участі в дуельних поєдинках відбираються найкращі стрільці за результатами основних змагань, участь в дуелі не є обов’язковою і відмова від участі не впливає на результати виступу спортсмена в основній програмі змагань.

А от в фіналі Професійної ліги 3-Gun Nation все навпаки — залікові вправи змагань є, по суті, відбірковим етапом перед грандіозним дуельним фіналом. Причому, відбір дуелянтів відбувається в два етапи. На першому етапі спортсмени змагаються за право виходу в дуельний фінал, а на другому, окремою вправою, визначаються стартові дуельні пари серед фіналістів. На даний час дуельні поєдинки в 3-Gun Nation, завдяки їх орієнтуванню на телевізійну трансляцію, є найбільш видовищними.

Необхідно відзначити, що дуельна стрільба, як самостійний вид змагань, поступово набирає популярності в стрілецьких клубах. І цьому сприяє, по-перше, — простота побудови вправ порівняно з традиційними вправами IPSC чи IDPA.

По-друге, змагання з дуельної стрільби вимагають значно меншої кількості обладнання та менш вимогливі до розмірів стрілецьких майданчиків (за виключенням 3-Gun Nation). Для проведення дуельних змагань за правилами IPSC достатньо на одному майданчику розмістити 10 металевих тарілок та 2 попери.

Наприклад, наймолодше регіональне відділення СК “Практика” — Львівське, провело перші відкриті змагання з дуельної стрільби вже за 5 місяців від моменту свого утворення.

По-третє, дуель — це максимально доступний перший крок в світ динамічної стрільби. Для участі в змаганнях з цієї дисципліни стрільцю не потребується специфічний тюнінг зброї, як, наприклад, магазин збільшеної місткості на рушниці, чи специфічне спортивне спорядження, окрім окулярів та навушників. Крім того, для дебюту в дуельних змаганнях достатньо базових навичок статичної стрільби.

Єдине, до чого дуельна стрільба більш вимоглива — кваліфікація та досвід суддів, адже на стрілецькому майданчику одночасно ведуть вогонь у високому темпі два стрільці, яких переповнюють емоції, тому суддям потрібно бути вдвічі уважнішими.

Емоційний стан дуелянтів можна зрозуміти з цього відео:

На моє переконання, дуель — це квінтесенція сучасного стрілецького спорту. Це драйв і напруга в чистому вигляді. Це ідеальне поєднання стрілецької техніки та витримки — ти бачиш боковим зором, як падають мішені твого суперника, чуєш його постріли і при цьому намагаєшся тримати власні емоції під контролем, щоб не припуститися помилки чи промаху.

Більше про дуельну стрільбу за правилами IPSC у відео нижче:

До слова, у 2010 році автор статті спільно із своїм багаторічним товаришем, однодумцем і колегою — Сергієм Стрельцовим, вигадали і провели декілька пробних поєдинків ще одного різновиду дуелі — динамічну дуель, де на відміну від класичної, стрільцям під час поєдинків необхідно рухатися і вражати свої мішені з різних стрілецьких позицій.

Дуель - це круто!
Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter