Сухі тренування в підготовці стрільця

В своїй попередній статті про поради початківцям в стрільбі я вже згадував про сухі тренування. Прийшов час зупинитися на них детальніше.

Без сухих тренувань не буває ні вправного володіння зброєю, ні зростання стрілецької майстерності

Сухі, вони ж холості, тренування — це важлива частина комплексної стрілецької підготовки. Без сухих тренувань не буває ні вправного володіння зброєю, ні зростання стрілецької майстерності. За роки заняття практичною стрільбою я зустрічав талановитих стрільців, які швидко досягали помітних результатів, але в певний момент зупинялися в розвитку, або суттєво відкочувалися назад і через це полишали заняття стрільбою. Основною причиною було нехтування сухими тренуваннями.

Загалом мені не подобається слово «холостіння» або «холосте тренування».
З філологічної точки зору все нормально, але з точки зору семантики — «робота вхолосту», тобто, без результату, явно програмує не на прогрес. В американців є свій термін — dry fire training — тренування з розрядженою/незарядженою зброєю. Чехи кажуть «сухе тренування». Я теж буду використовувати цей термін.

Що таке сухі тренування

У практичній стрільбі будь-які маніпуляції зі зброєю (здійснення пострілу теж свого роду маніпуляція зі зброєю), в тому числі і під час проходження стрілецьких вправ, складаються з окремих елементів, які поєднуються між собою в необхідні комбінації відповідно до умов виконання вправи та поточних задач спортсмена. Елементи, які часто повторюються в певній послідовності називаються зв’язками. Наприклад, прицілювання — це елемент, вихід на мішень це теж елемент, прицілювання з виходом на мішень — це зв’язка двох елементів.

Запам’ятайте ці терміни: елементи — зв’язки — комбінації. В майбутньому я неодноразово буду їх використовувати.

Основним завданням стрільця на початковому, етапі підготовки є саме вивчення базових елементів поводження зі зброєю: стійка, виймання пістолета з кобури, формування хвату, винесення зброї на ліню прицілювання, прикладка довгоствольної зброї, прицілювання, обробка спуску, перенесення вогню по фронту і вглиб, заряджання і перезаряджання зброї.

Базові елементи поділяються на дві великі групи: статичні та динамічні.

Як зрозуміло з назви, статичні — це ті, які виконуються стоячи на одному місці, а динамічні — ті, які або виконуються під час руху, або виконання яких вимагає руху. Більшість цих базових елементів напрацьовується під час сухих тренувань, тобто тренувань з розрядженою зброєю та без стрільби.

Рекомендоване співвідношення загальної тривалості сухих тренувань до тривалості тренувань на стрільбищі становить 60-70% до 40-30%, де 60-70% — це час сухих тренувань.

На відео приклад сухого тренування від відомого американського стрільця-спортсмена Ben Stoeger

Навіщо потрібні сухі тренування

Під час сухих тренувань стрільцем напрацьовується моторика базових елементів будь-якої складності, а після успішного засвоєння бази та її закріплення стрільбою, всуху напрацьовуються основні зв’язки базових елементів, які теж закріплюються шляхом виконання різноманітних стрілецьких вправ. Різноманітні комбінації зв’язок та базових елементів теж можна напрацьовувати всуху, але на стрільбищі, виконуючи стрілецькі вправи, це буде ефективніше, оскільки додаються фактори пострілу, влучення, віддачі, які під час сухих тренувань відсутні.

Сухі тренування полягають у багаторазовому повторенні одного й того самого елементу до виникнення так званого «ефекту м’язової пам’яті» (насправді, м’язової пам’яті як такої не існує — це просто синонімічний вираз), або, говорячи правильно, до формування стійкого рухового стереотипу — рухового навичку — через зміцнення нейронних зв’язків між мозком і м’язами, які відповідають за ту, чи іншу дію.

Мета формування стійкого рухового навичку — доведення якнайбільшого числа повторюваних дій стрільця, пов’язаних із здійсненням пострілу, до повного автоматизму і за рахунок цього максимальне розвантаження “оперативної” частини головного мозку для якнайбільше ефективного осмислення поточної стрілецької задачі, її якісної реалізації, аналізу інформації про зміну в навколишньому середовищі під час виконання вправи та про результати пострілів, а також для вирішення нештатних ситуацій за потреби.

Чим більше елементів буде доведено стрільцем до автоматизму, і чим якісніше він виконуватиме їх на рівні рухового стереотипу, тим простіше йому буде сконцентруватися безпосередньо на стрілецькій задачі (гейм-плані) і тим якісніше він її зможе виконати.

Під час холостих тренувань необхідно використовувати стандартні мішені тієї стрілецької дисципліни, у якій ви виступаєте, або мішені-імітатори — це можуть бути навіть паперові стікери, розклеєні на стіні

Статичні та динамічні елементи сухих тренувань

Як я вже писав вище, базові елементи розподіляються на статичні та динамічні. Першими вивченню підлягають статичні базові елементи. До статичних відносяться такі елементи як зайняття правильної стрілецької стійки, правильна прикладка зброї, прицілювання, обробка спуску, статичне перенесення вогню по фронту і вглиб, заряджання та перезаряджання зброї на місці.

До динамічних відносяться всі елементи пов’язані з переміщенням стрільця в просторі в тому числі ведення вогню в русі та перезаряджання зброї під час руху.

Спочатку напрацьовуються статичні елементи, потім динамічні і після цього можна переходити до їх поєднання.

Загальні правила сухих тренувань на початковому етапі

Розпочинати потрібно з самого елементарного — зайняття правильної стрілецької стійки, винесення зброї на лінію прицілювання і правильної обробки спуску. Яким би видом стрільби ви не займалися і яку б мету в навчанні не переслідували — перший влучний постріл — це основа-основ.

Як каже відома стрілецька народна мудрість: краще помалу влучити, ніж швидко промахнутися

Тільки після засвоєння простих елементів слід переходити до більш складних.

Не включайте в одне тренування багато елементів — максимум три.

Якість засвоєння потрібно перевіряти в стрільбі. Розташування влучень на мішені (або їх відсутність) скаже все про правильність і результативність тренувань.

Складні елементи потрібно розділяти на окремі складові з чіткими паузами між ними. Паузи потрібні для контролю якості виконання.

В подальшому, із засвоєнням техніки виконання базових елементів, проміжки між ними так само як і проміжки у зв’язках потрібно зменшувати до повного зникнення але без втрати якості.

Потрібно набратися терпіння — сухі тренування це монотонна одноманітна робота. На початковому етапі категорично не раджу розважати себе музикою, чи відео. Вам потрібна максимальна зосередженість і уважність.

Навичок прибирати палець зі спуску під час маніпуляцій зі зброєю, не пов’язаних із стрільбою, також напрацьовується в ході сухих тренувань

Перед початком сухого тренування для уникнення травм необхідно:

  • виконати вправи на розтягування м’язів плечей, спини, ніг;
  • виконати розминку всіх суглобів;
  • при тренуваннях з важкою довгоствольною зброєю особливу увагу приділити розігріванню рук, плечей і попереку;
  • виконати вправи на загальне розігрівання організму: стрибки на скакалці, бурпі, присідання з вистрибуванням тощо.

Основні принципи сухих тренувань на початковому етапі

  • виконувати усі елементи в повільному темпі і плавно,
  • якість важливіша за швидкість, швидкість не замінить якість,
  • швидкість прийде із збільшенням кількості повторювань та часом,
  • систематичність тренувань — найкоротший шлях до результату; ефективніше тренуватися 15 хвилин щоденно, ніж півтори-дві години один раз на тиждень,
  • при відчутті втоми потрібно робити перерви між вправами,
  • записувати свої поточні результати і часові показники,
  • не ігнорувати больові відчуття та дискомфорт в суглобах — можливо, ви щось робите невірно, або наближаєтеся до межі травмування.

Основні принципи сухих тренувань при збільшенні швидкості

Незалежно від рівня вашої поточної майстерності, під час тренування швидкість потрібно нарощувати поступово. Починайте плавно і поступово прискорюйтесь.

На етапі прискорення (при явному прогресі) – прискорюватися потрібно до появи помилок, потім усувати помилки на тій швидкості, а якій вони з’являються, фіксувати результат до повного зникнення помилок, знову прискорюватися

Організаційні рекомендації до сухих тренувань

Для сухих тренувань необхідно використовувати виключно фальш-набої, або тренуватися з повністю розрядженою зброєю!

  • Сухе тренування передбачає заряджання зброї. Тому, задля безпеки власної і оточуючих, сухі тренування необхідно проводити тільки з фальш-набоями — набоями без заряду і капсюля. Справедливість і дієвість цього правила перевірена не одним поколінням стрільців. Не раджу піддавати його перевірці, просто прийміть я к догму. Про фальш-набої можна більше прочитати в статті Антона Коваленко.
  • Тим, хто стріляє з пістолета в сухих тренуваннях можна використовувати ейрсофт-пістолети, які досить точно копіюють вогнепальні зразки, але краще використовувати массо-габаритні макети (ММГ), бо робота, наприклад, спускового гачка у страйкбольної зброї, чи зусилля руху затвору суттєво відрізняється від вогнепальної. Найкращі ММГ — це деактивовані бойові зразки, їх можна придбати в тирах та в зброярських магазинах.
Макет массо-габаритний — найкращий варіант для тренувань з пістолетом, якщо у вас немає власного
  • Рекомендується виконувати всі вправи по звуковому сигналу. При відсутності стрілецького таймера можна використовувати програмні таймери смартфонів, встановлюючи на них інтервальний сигнал старту та фінішу. При інтервальному способі вашим завданням буде навчитися вкладатися в заданий інтервал часу. Але в інтервальному методі є недолік, якого потрібно уникати — на 10-20 повторенні ви запам’ятовуєте часовий проміжок між сигналами і намагаєтеся вкластися в нього на шкоду якості виконання елементу.
  • Також необхідно використовувати будь-які імітатори мішеней для контролю правильності прицілювання.
  • Хорошим інструментом аналізу якості виконання елементів є відеозапис своїх дій в звичайній швидкості та в сповільненій.
  • І звичайно, при відпрацюванні окремих елементів та зв’язок потрібно використовувати додатковий інвентар. Наприклад, широко відому «хрестовину» — тренажер, який імітує порти та перешкоди.
Тренажер «хрестовина»

Про те, як самому виготовити такий тренажер, можна прочитати у цій статті.

Для того, щоб уникнути пошкодження хатньої обстановки, меблів та паркету, обирайте приміщення з достатнім простором для маніпуляцій зі зброєю та переміщень і в перервах між підходами, поки ви відпочиваєте, залишайте збою в стійкому положенні, щоб запобігти її падінню. Для такого тимчасового залишення зброї добре підходять підставки для гітар.

В якості підставки для зброї можна використовувати підставку під гітару

Орієнтовні середні показники часу виконання окремих елементів при сухих тренуваннях для початківців

Без цих цифр, моя розповідь була б неповною. Вони являють собою середні показники, при яких вам вже не буде здаватися що ви нічого не вмієте, тому сміливо можете брати їх за відправну точку. Звісно, це не показники топових стрільців-спортсменів у яких ці цифри щороку змінюються в менший бік, але спортсменам часові показники лідерів відомі і без мене.

Рушниця

  • перший постріл з положення 1 (зброя заряджена, патрон в патроннику, запобіжник увімкнений) — 1,3-1,6 сек.,
  • перший постріл з положення 2 (магазин заряджений, патронник пустий) — 1,5-2 сек.,
  • перший постріл з положення 3 (зброя розряджена) із заряджанням 8 набоїв в підствольний магазин — 6-8 сек.,
  • перший постріл з положення 3 (зброя розряджена) для коробчатих від’ємних магазинів — 2,5-4 сек
  • дозаряджання 4-х набоїв між пострілами — 2,5-3,5 сек,
  • дозаряджання 8-ми набоїв між пострілами — 5 сек.

Пістолет

  • перший постріл з положення 1 (зброя заряджена, патрон в патроннику, запобіжник увімкнений) — 1,5-1,8 сек.,
  • перший постріл з положення 2 (магазин заряджений, патронник пустий) — 1,8-2 сек.,
  • перший постріл з положення 3 (зброя розряджена) — 2-2,5 сек.,
  • зміна магазину між пострілами — 2-2,5 сек.

Карабін

  • перший постріл з положення 1 (зброя заряджена, патрон в патроннику, запобіжник увімкнений) — 1,3-1,6 сек.,
  • перший постріл з положення 2 (магазин заряджений, патронник пустий) — 1,5-2 сек.,
  • перший постріл з положення 3 (зброя розряджена) — 2,5-3 сек
  • зміна магазину між пострілами — 2-2,5 сек.

Кому потрібні сухі тренування

Звичайно, в першу чергу це потрібно спортсменам, які хочуть досягти найвищих результатів. Але помилкою буде вважати, що сухі тренування потрібні лише спортсменам. Вони потрібні усім власникам зброї, які хочуть бути готовими до її ефективного застосування в критичній ситуації.

Пам’ятайте, що ваші навички в подібній ситуації впадуть до рівня вашої підготовки, а не піднімуться до рівня ваших очікувань.

Про холості тренування для самооборони зі зброєю я розповім пізніше, а в наступній частині статті мова піде про особливості сухих тренувань досвідчених стрільців.

P.S. До речі, якщо ваш інструктор під час або після заняття дає поради з сухих тренувань — у вас хороший інструктор.

В статті використане фото з блогу fullchoke.info

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter