Карабін Defiance DMK22C — досвід експлуатації

Вступне слово

Знайомство з карабіном Defiance DMK22C  у нас пройшло більш ніж успішно, захоплення новою цяцькою потрохи випарувалося і настав час лікувати дитячі болячки. А Ви думали, що їх нема?

Отже, на порядку денному у нас:

  • Допрацювання магазинів ProMag ємністю 30 набоїв.
  • Покращення кучності карабіну.
  • Рубрика «Нам пишуть»

Допрацювання магазинів ProMag для стабільної роботи

Якщо би Ви пропустили попередню статтю, то хочу нагадати, що стабільної подачі з магазинів ProMag ємністю 30 набоїв в парі з карабіном Defiance DMK22C марно чекати. Проте, під час нашого тестування апера Defiance з ловером Zbroyar Z15 ми помітили не тільки те, що в такій комбінації подача набоїв відбувається без нарікань, а й значно кращу фіксацію ProMag-івського магазину в ловері і відсутність люфтів, які є в оригінальному.

Тож ми припустили, що саме ненадійна фіксація і є причиною постійних неподач. В якості експерименту для підтвердження теорії ми трішки модифікували магазин ProMag силіконовою клейкою стрічкою: наліпили її на бокові грані магазину навпроти нижнього краю шахти.

Після вдалого випробування, було вирішено закріпити результат епоксидною смолою. Для цього була виготовлена отака оснастка з пластикової картки, що дозволило більш-менш прицільно налити смолу саме туди, куди потрібно і уникнути надлишкового розливання смоли по магазині:

Після того, як епоксидна смола залита, чекаємо допоки вона не затвердіє і прибираємо рештки за допомогою напильника. В нас вийшло отак:

Результат модифікації можна побачити на відео:

Покращення кучності карабіну

З магазину нам до рук потрапив карабін з кучністю 2-3 МОА, що нас не тільки не вразило, а й трішки засмутило. На щастя, серед нас знайшлися, не побоюся цього слова, експерти з тюнінгу каналу ствола які поділилися простим рецептом, який вони використовували роками у високоточці: полірування ствола і перенарізання фаски на дульному зрізі, також відомої під назвою корона ствола.

Примітка автора: Спосіб, який ми використовували, не є єдиним вірним. Існують також інші методи цієї процедури, про які, якщо Вам буде цікаво, можна буде написати окрему статтю. Ми виходили з наявних підручних засобів і власної мети: покращити кучність, а не довести її до ідеалу.

Що для цього знадобилося:

  • якісний шопмол з ручкою, яка вільно провертається відносно осі шомпола
  • якісний пластиковий йоршик
  • полірувальна паста
  • людина, яка вміє нарізати корону на зрізі ствола
  • просто безліч часу та натхнення

А тепер трішки детальніше про кожен з елементів по мірі важливості.

Людина, яка вміє нарізати корону на зрізі ствола

Найбільш важливий у даній процедурі елемент, так як при поліруванні каналу ствола корона 100% зіпсується і навіть при ідеально відполірованих полях у каналі ствола кучніть навряд чи суттєво покращиться, ба більше — про неї можна буде забути. Зазвичай у такої людини вже буде весь потрібний інструмент.

Шомпол та пластиковий йоршик

Це є інструменти, які і будуть відповідати за полірування полів каналу ствола. Варто звернути увагу на якість цих виробів: шомпол повинен провертатися по нарізах доволі легко, а пластик йоршика має бути достатньо м’яким, щоб не «злизати» грані нарізів. Для цієї процедури ми використовували продукцію компанії Dewey.

Полірувальна паста

Їх вибір на ринку доволі великий, не обов’язково навіть використовувати та шукати спеціалізовані збройові пасти: існує практика полірування каналу ствола навіть пастою для притирання клапанів двигунів внутрішнього згорання. Ми ж використовували пасту для чищення з легким абразивним ефектом для пневматичних рушниць топового сегменту, яка знайшлася у власника карабіну.
При виборі пасти слід звернути увагу на її ступінь абразивності : чим вона більша, тим менше проходів по стволу потрібно зробити. Проте, якщо вибрати занадто абразивну пасту, то можна наробити нових нерівностей. Тому краще проконсультуйтеся з експертом перед її вибором.

Як виглядає сам процес полірування

 

  1. Дуже ретельно вичищаємо ствол карабіну, так як будь-яке сміття може звести на нівець всю роботу.
  2. Щедро наносимо пасту на йоршик і проганяємо його по стволі вперед-назад допоки паста не почорніє.
  3. Протираємо ствол начисто.
  4. Повторюємо пункти 2 і 3 допоки не здійсниться бажана кількість проходів йоршика по каналу ствола. У нас їх було 500.

Після того як ваш ствол відполірований, настає час передати його у руки майстра, який наріже на ньому нову корону. Зазвичай потрібний інструмент (фреза) в такої людини завжди є, тому нам треба тільки дати йому завершити роботу і йти збирати групи.

Ствол Defiance після полірування із новою короною

В нас найперша група після полірування все ж мала великий розліт, проте кожна наступна ставала меншою. По завершенню обкатки ствола ми отримали стабільну групу з трьох пострілів на 50 метрів, яка закривалася монетою номіналом 25 копійок.

Нам пишуть

Після публікації статті Карабін Defiance DMK22C — перше знайомство зі мною зв’язалося декілька власників даного карабіну, в яких настріл на момент написання статті був значно більший (2000 — 3000 постр.), ніж у нас, тому пройдемося коротенько по їх «знахідках» і «напрацюваннях»:

Магазини ProMag на 30 набоїв

В одного з дописувачів, магазини ProMag на 30 набоїв працюють без жодних претензій з коробки, тому не спішіть одразу ж робити з ними модифікацію описану на початку статті, а проведіть спершу тестові випробування.

Кнопка зняття з затворної затримки

В перших версіях карабіну Defiance DMK22C даний вузол був виготовлений з алюмінієвого сплаву, що не дуже добре відобразилося на його експлуатаційних характеристиках:

 

На фото можна побачити, як важіль зняття затворної затримки успішно відламався. Також мені повідомили про інший випадок поломки даного вузла: при знятому аппері відбулося натискання на спусковий гачок, після чого курок вдарив у внутрішню частину цієї деталі, пошкодивши її.

На щастя, даних запчастин вже є з запасом у дистриб’ютора, тому довго з неробочим карабіном сидіти не доведеться.

Бійчик

Ще один читач мав не дуже приємний випадок із бійчиком, який у нього зламався в наслідок холостих тренувань з карабіном.

Це доволі очікувана поломка при такому сценарії використання карабіну, адже калібр 22LR має кільцеве запалення і при відсутності набою в патроннику, чи його імітації, бійчик вдаряється в стальну казенну частину ствола, що спричиняє навантаження, на які він не розрахований.

Нажаль, у даному випадку платформа AR15 для допомоги Defiance не годиться, — ця деталь специфічна саме для цього карабіна. Що не завадило нашому дописувачу виточити ідентичний за смішні гроші.

 

Сумісність з ловерами інших виробників

Як виявилося, цілковитої і 100% сумісності з усіма ловерами сторонніх виробників нема. Наприклад, з ловером карабіну DPMS 3G1, апер Defiance не потоваришував: зібрати карабін вийшло, а от стабільної стрільби отримано не було. Скоріш за все, певні конструктивні особливості курка, чи його сильніша пружина створювали перешкоди для плавного руху доволі легкої затворної групи для калібру .22 LR.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter