«Обновка» для кулемета ПК/ПКМ

До 2014 року питаннями тюнінгу ручної стрілецької зброї в Україні переймалися переважно стрільці-спортсмени, бійці окремих підрозділів спецпризначення та окремі стрільці-аматори. Звичайно, про будь-яку розвинену вітчизняну індустрію тюнінгу зброї й годі було говорити.

Звичайно, існували окремі компанії, як, наприклад, Military Equipment, чи Зброяр, але, окрім таких піонерів, максимум, на який міг розраховувати вітчизняний власник зброї — імпортна продукція з США та Ізраїлю, або її китайські копії, а також кустарне штучне виробництво.

Але з початком війни ситуація різко і кардинально змінилася і серйозний поштовх до розвитку вітчизняного виробництва тюнінгу дав волонтерський рух. Почалося все, зрозуміло, з копіювання  найкращих зразків імпортних елементів тюнінгу для різноманітних модифікацій АК, але досить швидко вітчизняні виробники перейшли до власних розробок.

Про одну з таких розробок піде мова далі. І що цікаво — ця розробка стосується того виду ручної стрілецької зброї, яка, попри свою незамінність на полі бою, перебуває в «тюнінговій тіні» своїх менших «коллег» — автоматів.  Мова піде про тюнінг кулемета ПК/ПКМ, який не модернізувався з часу прийняття його на озброєння в 60-х роках 20-го сторіччя.

Українська компанія MolotGun у 2016 році розробила та розпочала серійне виготовлення складаної труби-адаптера телескопічного прикладу для кулемета ПК/ПКМ.

Головне завдання розробки — зменшення габаритів кулемета для більшої зручності його перевезення в транспортних засобах при збереженні можливості раптового відкриття вогню за потреби, прискорення часу висадки кулеметника з транспортного засобу та можливість відкриття вогню «з коліс».

Ідея розробки подібного пристрою для кулемета надійшла інженерам MolotGun від волонтерів-інструкторів ССК «Практика», а в її основу була покладена попередня власна розробка компанії, яка вже на той момент набула популярності серед військових — фіксована труба-адаптер телескопічного прикладу для кулеметів ПК/ПКМ.

Всі основні елементи складаної труб-адаптера виготовлено з алюмінію марки Д16Т, його ще називають «авіаційним». Елементи вузла фіксації виготовлено зі сталі.

Складана труба-адаптер телескопічного приклада встановлюється замість штатного дерев’яного та фіксується тими ж самими гвинтами. Встановлення не вимагає спеціальних інструментів та зусиль.

Труба-адаптер дозволяє встановити будь-який сучасний пластиковий приклад AR-типу та дозволяє зафіксувати його довжину в чотирьох різних позиціях. В розкладеному вигляді при повністю складеному прикладі його загальна довжина на 3 см. менша за штатний, а при повністю розкладеному — на 6 см. більша. Таким чином, він підходить для бійців різної статури.

Розкладання приклада в «робоче» положення здійснюється миттєво простим поворотом труби на 180 градусів до його повної фіксації. Після розкладання і фіксації приклада кнопка розблокування заглиблюється в корпус адаптера для того, щоб виключити її випадкове натискання.

Складання приклада в транспортне положення здійснюється натисканням підпружиненої кнопки та поворотом труби в зворотньому напрямку. Приклад фіксується в складеному вигляді.

В складеному стані ведення вогню з кулемета можливе, але приклад повинен знаходитись в положенні найменшої довжини, щоб не заважати екстракції гільз.

З лівої сторони нерухомої частини адаптера розміщена масивна антабка для ременя. На кінці трубки адаптера знаходиться контейнер для додаткових речей, який закривається полімерною заглушкою.

В лінійці продукції MolotGan’івців це вже третій елемент тюнінгу ПК/ПКМ після планки пікаттіні для встановлення оптичних/коліматорних прицілів та нескладаної труби-адаптера телескопічного прикладу. На черзі — розробка складаного переднього руків’я для можливості ведення прицільного вогню з рук.

Відео-інструкція з встановлення складаної труби-адаптера.

Відео-демонстрація габаритів кулемета зі складеним прикладом.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter