Перший етап Кубку України з практичної стрільби з рушниці

Незважаючи на те, що практична стрільба в Україні відноситься до категорії літніх неолімпійських видів спорту, ця спортивна дисципліна за своєю суттю/філософією не передбачає в своєму арсеналі таких термінів як “невідповідна погода” чи “неналежний сезон”. Змагання з практичної стрільби проводяться протягом всього року і в діапазоні температур від +40 до -15 за Цельсієм. Ні дощі, ні снігопади не вважаються перешкодою для проведення змагань та тренувань.

Але, незважаючи на це, стрільці-практики, все ж, виділяють протягом року період, який називається сезон змагань. В Україні це, зазвичай, період з кінця березня до середини жовтня. Це саме той час, коли погодні умови дозволяють спортсменам позбавитися зимового взуття і зайвого теплого одягу, а також не ризикувати можливістю послизнутися на ожеледиці, чи втратити рівновагу в глибокому снігу і максимально реалізувати один з трьох засадничих елементів практичної стрільби — швидкість. І саме в цей період проводяться усі основні змагання — першості міст і областей, головні клубні змагання, змагання Кубку України та Чемпіонат України.

У 2016-му році змагальний сезон для стрільців-рушничників розпочався саме зі змагань Кубку України, організатором якого виступило Київське регіональне відділення ССК “Практика”, що й не дивно, оскільки тренувальна база клубу має достатню кількість майданчиків для побудови вправ рівня міжнародних змагань і має все необхідне для цього обладнання і інфраструктуру. Крім того, так історично склалося, що рушниця — улюблений вид зброї в ССК “Практика”.

Отже, 19 березня в «Секторі динамічної стрільби» ССК «Практика» за підтримки генерального спонсора — концерну «Сафарі-Україна» відбулися змагання 1-го етапу Кубку України з практичної стрільби з рушниці.

Протягом двох місяців команда організаторів готувалася до першого матчу нового сезону. Як завжди, все розпочиналось з чистого аркушу і першим вписаним в нього рядком стала офіційна сторінка змагань, де в зручній формі викладено всю необхідну для учасників змагання інформацію.
В процесі підготовки до змагань було розроблено та побудовано 8 динамічних стрілецьких вправ на 124 залікових постріли, з яких 102 постріли шротом, 22 кулею.

Враховуючи, що в складі стрілецького клубу «Практика» тренується і змагається велика кількість найдосвідченіших вітчизняних спорстменів-практиків, які мають надзвичайно великий досвід участі в змаганнях як в Україні, так і за кордоном, включаючи Чемпіонат Європи 2009 року та Чемпіонати світу 2012 та 2015 років (у практичній стрільбі світові та континентальні першості відбуваються раз на 3 роки), команда організаторів під час підготовки 1-го етапу Кубку України намагалась дотримуватися найвищих стандартів, а саме: не лише створити красиву зовнішню картинку, але, перш за все, побудувати вправи, які дадуть можливість максимально повно та об’єктивно перевірити стрілецьку майстерність спортсменів-учасників. Вправи включали в себе весь спектр стрілецьких динамічних елементів — темпову стрільбу по групах мішеней, стрільбу кулею по рухомих мішенях, переноси вогню по фронту та вглиб, швидкі переміщення між стрілецькими позиціями, порти різної висоти та конфігурації, вузькі проходи та двері, а також складні стрілецькі позиції, які вимагали стрільби з рухомої платформи, перебіжки по перекидному пандусу, можливість стрільби в русі, тощо.

Крім того, важливим завданням організаторів було створення максимально комфортних умов для виконання вправ спортсменами. З цією метою було запрошено команду помічників, які займалися відновленням мішенної обстановки після проходження вправ стрільцями, що дозволяло суддям та стрільцям макисмально зосередитися на виконанні вправ, не відволікаючи їх на зайві дії.

Завдяки правильно розрахованим чисельності і складу суддівської бригади всі 8 вправ почали виконуватися групами учасників одночасно, а на найдовшій вправі у 28 пострілів для уникнення затримок було навіть створено зону попереднього заряджання — поки відновлювалася мішенна обстановка після попереднього учасника, спорстмен, який стріляє наступним, готував свою зброю до початку виконання вправи.

Для того, щоб забезпечити суддям та адміністрації змагань комфортну роботу на матчі та уникнути будь-яких затримок, чи накладок, за день до цього — 18 березня, відбувся так званий пре-матч — частина змагань, в яких приймають участь ті спортсмени, які в день основних змагань будуть виконувати роль суддів та менеджменту змагань.

До речі, до складу суддівської бригади 1-го етапу Кубку України увійшли 9 новоспечених суддів СК “Практика”, для яких цей матч був дебютним саме в ролі судді.

Усі зусилля організаторів були виправдані великою кількістю охочих поборотись за місця на п’єдесталі перемоги. В змаганнях брало участь 70 спортсменів з 9 регіонів України: Києва та області, Дніпропетровська та області, Полтавської області, Одеси, Хмельницького, Львова, Харкова та Житомира.

Основний склад учасників змагань сформували представники основних стрілецьких клубів України: ССК «Практика»-Київ, ССК «Практика»-Дніпропетровськ, ССК «Практика»-Львів, ССК «Дніпро» (Дніпропетровськ), ССК «Тактик» (Харків), ССК «Стрілецька Ліга» (Одеса).

Найстарший учасник – 1946 року народження, наймолодша учасниця – 2000 року народження.

Учасники змагалися у 4 окремих класах рушниць:
— стандартному (стандартні напівавтоматичні рушниці),
— стандарт-мануал (рушниці ручного перезаряджання, або “помпові”),
— відкритому (рушниці з від’ємними коробчатими магазинами та коліматорним прицілами),
— модифікованому (напівавтоматичні рушниці з модифікаціями, що зменшують віддачу від пострілу).

Найприємнішою новиною змагань стало те, що було відкрито категорію «леді» (жіночий залік) в стандартному класі.
Сподіваємось, що у другому етапі кубку України категорія «леді» буде відкрита вже й в класі «стандарт-мануал».

Переможці змагань були нагороджені кубками, медалями, дипломами та цінними призами.

Переможцями 1-го етапу Кубку України стали:

Стандартний клас:
1. Портянко Павло (м. Київ)
2. Замерець Олександр (м. Кременчук, Полтавська обл., ССК «Пратика»)
3. Пушкарьов Олексій (м. Нікополь, Дніпропетровська область, ССК «Практика»)

Клас “стандарт-мануал”:
1. Педченко Віталій (Київ, ССК «Практика»)
2. Стрельцов Сергій (м. Київ, ССК «Практика»)
3. Збаранський Владислав (м. Київ, ССК «Практика»)

Відкритий клас:
1. Васін Віталій (м. Дніпропетровськ, ССК «Дніпро»)
2. Шимченко Олександр (м. Харків, ССК «Тактик»)
3. Таран Костянтин (м. Київ, ССК «Практика»)

Модифікований клас:
1. Стаднік Роман (м. Дніпропетровськ, ССК «Практика»)
2. Циганок Ярослав (м. Дніпропетровськ, ССК «Пратика»)
3. Загурний Ігор (м. Дніпропетровськ, ССК «Практика»)

Жіночий залік, стандартний клас:
1. Загурна Ірина (м. Хмельницький)
2. Портянко Юлія (м. Київ, ССК «Практика»)
3. Ілюхіна Богдана (м. Бориспіль, Київська область) — єдина леді-юніор в Україні в рушниці.

Переможці в командному заліку в класі «стандарт»:
1 місце в командному заліку команда ССК «Практика» в складі:
Замерець О., Мендус С., Печевистий О., Пахомов О.
2 місце в командному заліку команда ССК «Практика» в складі:
Портянко П., Пушкарьов О., Загурна І., Портянко Ю.
3 місце командному заліку команда Дніпропетровської області в складі: Торопцев І., Караган О., Романов К.

Переможці в командному заліку в класі «стандарт-мануал»:
1 місце команда ССК «Практика» в складі: Педченко В., Стрельцов С., Збаранський В., Некипілий Д.
2 місце команда «Легіон-Дніпро» в складі: Кузьмін Д., Шаповалов О.,Писарєв О., Бутенко В.,
3 місце команда ССК «Практика» в складі Даценко О., Петухов Б., Шульга С., Зінченко О.

Таким чином, за результатами 1-го етапу Кубку України з практичної стрільби з рушниці спортсмени ССК «Практика» зберегли за собою лідерський статус в стандартному, модифікованому класах та в класі “стандарт-мануал”.

Також, за результатами 1-го етапу Кубку України продемонстрували серйозне зростання стрілецької майстерності студенти Стрілецької Бурси ССК «Практика»:
Костянтин Таран посів 3-тє місце у індивідуальному заліку у відкритому класі з результатом 70,18% від лідера. Мінімально відстав від нього Віталій Грамотнєв — 69,88% у класі стандарт-мануал Григорій Оксенюк увійшов в десятку найкращих, посівши 9-те місце з результатом 77,41%.

Альбіна Малюта яка до цього брала участь лише в чотирьох змаганнях, в цьому ж класі обійшла досвідчену одеситку Калюпіну Алісу. До речі, останні три вправи змагань Альбіна продовжила виконувати з травмованою рукою.
В стандартному класі найкращий результат з усіх вихованців Бурси продемонстрував Лукаш Максим з результатом 65,45%.

Вітаємо переможців і призерів і чекаємо всіх на 2-му етапі Кубку України який відбудеться 21-21 травня 2016 року під назвою “Українські рушниці” в Секторі динамічної стрільби ССК «Практика».

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter