Шапки та інше. Та як все це пов’язано з практичною стрільбою. Частина 3

На численні прохання читачів підготував третю частину матеріалу про функціональний одяг — про захист голови, рук і шиї. Отже, що вдягати на вищеназвані частини тіла, щоб стріляти з комфортом, не зважаючи на погодні умови. Відразу хочу нагадати свій основний постулат — все люди різні: одному і без шапки в -15С добре, а в іншого в +5С катастрофічно мерзнуть руки. Тому, як і в попередніх частинах, я наведу основну інформацію щодо шапок, рукавичок, шарфів, а читачам потрібно буде правильно скористатися цією інформацією і самостійно визначитися з тим, що саме найкраще підходить кожному.

Повний комплект

Як я вже писав в першій частині, основна проблема в тому, що при фізичних навантаженнях ви пітнієте і основне завдання вашого одягу — швидко і якісно відвести вологу від вашого тіла і при цьому зберегти тепло. Все це досягається за допомогою принципу багатошаровості в одязі. Але зараз ми говоримо про одиничні вироби. Не будете ж ви одягати тонкі рукавички з матеріалу подібного пешому шару термобілизни, зверху ще одні з флісу, а потім ще одні з Gore-tex. Даний варіант багатошаровості відмінно проявив себе в одязі, але мало застосується в таких виробах, як шапки і рукавички. Відповідно, в одному виробі повинні бути скомбіновані кілька шарів, наприклад, в шапці низ з флісу, верх з Windblock (Windstopper) або з мембрани. Те ж саме стосується і рукавичок — всередині синтетичний утеплювач Primaloft або Thinsulate, а зовні мембрана або Windblock (Windstopper). Все це забезпечує високий рівень комфорту, довговічність, паропроникність, вітро- та вологозахист.

Tinsulate
Рукавички з мембраною

Тепер поговоримо докладніше про кожен з елементів одягу.

Руки

Це зона підвищеної тепловіддачі. У кистях, особливо в пальцях, є безліч дрібних судин, по яких біжить кров, зігріваючи кінцівки. Коли людина надто сильно охолоджує руки, пальцями практично неможливо поворухнути, так як порушена циркуляція крові. А що таке повноцінна робота пальців для стрільця пояснювати не потрібно. При довгому знаходженні на холоді порушення циркуляції крові загрожує обмороженнями різного ступеню.

Головне завдання рукавичок — виводити зайве тепло, перешкоджаючи утворенню поту, і зберігати потрібну кількості тепла для обігріву рук, а також захищати від зовнішніх факторів, що впливають на надмірне охолодження — вітру та вологи. Тому кращі рукавички для низьких температур, це — рукавиці, в них пальці менше мерзнуть, тому що вони знаходяться усі разом в одному місці та гріють один одного. 🙂

Рукавиці

Якщо ви стріляєте в тонких рукавичках влітку, ніщо не заважає вам це робити і взимку, просто треба зверху надіти більш теплі рукавички або рукавиці, зняли, постріляли — знову одягли. Якщо ви при мінусі стріляєте і заряджаєтеся голими руками — пораджу все-таки одягнути рукавички.

Матеріали зимових рукавичок аналогічні матеріалами вашої решти одягу, просто вони скомбіновані в одному виробі.

Є ще один варіант гібрідних рукавичок-рукавиць, його часто використовують рибалки.

Гібрідні рукавички-рукавиці

Голова

Якщо на голову впливає холод, а тіло знаходиться в теплі, загальна температура тіла падає набагато швидше, ніж може собі уявити більшість людей.

Одна з причин цього явища полягає в тому, що в шкірі голови дуже багато кровоносних судин, і всі вони знаходяться особливо близько до поверхні шкіри.
Якщо в холодний день ви вдягнули теплий одяг, але забули вдягнути шапку, повітря буде охолоджувати кров в той час як вона рухається судинами шкіри голови. Потім охолоджена кров повертається всередину тіла і організм витрачає на її зігрівання зайву енергію.

У холодну пору року до 10% втрати тепла при фізичних вправах на вулиці відбуваються через непокриту голову. Дощ і сніг також сильно заважають, особливо якщо потрапляють на непокриту голову: знаходження на відкритому повітрі з мокрою головою може стати причиною серйозних захворювань.

Капюшон незручний тим, що при сильному зустрічному вітрі практично не допомагає, та ще збільшує силу опору повітря, а звична літня бейсболка не зігріває.

Шапка з флісу

Відповідно, потрібна зимова шапка, як мінімум з флісу, який прекрасно відводить вологу і зберігає тепло, до того ж швидко сохне. Товщину флісу необхідно підбирати під себе індивідуально виходячи з власних фізичних особливостей. Відмінний варіант комбінованої шапки з флісу всередині і матеріалу Windblock (Windstopper) або Softshell ззовні. Бувають, так само, варіанти шапок з мембранним шаром поміж зовнішнім і внутрішнім шарами. Наприклад, — фліс-мембарана-фліс, фліс-мембрана- Softshell і так далі.

Зимова шапка з windblock ззовні та флісом всередині

Допускається, щоб шапка прикривала вухо мінімум до мочки, однак ідеальним вибором вважається, щоб все вухо було повністю захищено. Важливо знайти оптимальний варіант, коли вуха не будуть продуватися, але і чутність при використанні навушників залишиться гарною.

Лоб також має потребу в хорошому захисті. Найбільш вразливою областю вважається ділянка між бровами і трохи вище — її переохолодження може згодом призвести до появи нежитю. Тому варто вибирати модель шапки, яка буде повністю закривати лоб аж до брів.

Спортивна шапка взимку повинна бути трохи еластичною, в такому випадку вона буде щільно триматися на голові, не з’їжджаючи і не спадаючи навіть при інтенсивних навантаженнях. Однак, необхідно стежити за тим, щоб головний убор також не тиснув, перешкоджаючи кровотоку. Ідеальна шапка та, яка практично не відчувається, але при цьому відмінно захищає від холоду.

А що робити, в тому випадку якщо ви звикли стріляти в бейсболці, а взимку в ній холодно. Є як мінімум 2 варіанти, австрійський і німецький.

Австрійська армійська зимова шапка
Австрійська армійська зимова шапка
Німецька армійська зимова шапка

Шия та інши частини голови

При низьких температурах мерзне не тільки голова: можна обморозити вуха, ніс і щоки, виникають проблеми при вдиханні холодного повітря. Тому, для тренувань на свіжому повітрі замість шапки (а іноді і разом) надягають балаклаву, що захищає шкіру обличчя від переохолодження і частково прогріває повітря для вдихання. Балаклава залишає вільними тільки прорізи для очей: інша частина обличчя прихована.

Балаклава

Баф

Зручний і універсальний аксесуар який можна використовувати і як головний убор, і як захист шиї замість шарфа.

На зображенні нижче, в принципі, все добре продемонстровано. При особливо низьких температурах використовуються бафи з флісу. У всіх інших випадках це тонка синтетична тканина, яка добре тягнеться і швидко висихає.

Варіанти використання бафу

Що ж стосується мене, то я вже багато років використовую шапку Корпусу Морської Піхоти США, яка вироблена з флісу фірми Polartec. І за ці роки вона жодного разу мене не підвела. Також використовую американський армійський «баф».

Тримайте голову в теплі і не хворійте)

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter