Шкарпетки та взуття. Та як все це пов’язано з практичною стрільбою. Частина 2

В першій частині статті я розповів про одяг та термобілизну, а зараз продовжу про шкарпетки та взуття.

Нагадаю основний акцент цієї статті — використовуйте зручний, міцний одяг, що підходить для клімату місця проведення змагань та пори року. Вдягайтеся за принципом багатошаровості в одязі.

Яке потрібно взуття

Як для пересіченої місцевості, так і для міста, чи індустріальних зон, найкраще підходить туристичне (трекінгове) взуття. Воно прекрасно тримає гомілкостоп, не промокає і зроблене з матеріалів, які добре захищають ногу. Які види трекінгового взуття існують і як вибрати те що вам підходить.

За інформацією сайту www.outdoorgearlab.com існують такі типи трекінгового взуття:

Трекінгові кросівки

Низькі, міцні кросівки зі спеціальною підошвою, призначені для пересіченої місцевості, з підошвою, яка добре амортизує і гнучкою внутрішньою підошвою. Вони ідеально підійдуть для походів з незначними навантаженнями по не дуже пересіченій місцевості.

Взуття для середнього та легкого трекінгу

Середні або високі черевики, все ще мають підошву, яка добре гнеться, але облягають і підтримують ногу краще. Призначені для для довгих маршрутів невисокої категорії складності.

Взуття для важкого трекінгу

Ці черевики створені для серйозних походів із досить великою вагою на плечах, для багатоденних походів, легких гірських маршрутів. Вони високі, дуже міцні, і з внутрішньою підошвою, що мінімально гнеться. Як правило, мають прогумований ніс або повну обгумовку за всією окружністю черевика вздовж підошви.

Висота черевиків

Низькі: не фіксують гомілкостоп, забезпечуючи нозі більше свободи. У них потрапляє більше бруду, пилу і піску.

Середні: підтримують кісточку і захищають від вивихів ноги. Рекомендується використовувати, якщо вага рюкзака перевищує 5—12 кілограм або планується довга подорож.

Високі: чудово фіксують гомілкостоп на складних маршрутах або в гористому рельєфі. Також рекомендуються до покупки, коли вага рюкзака перевищує 12 кілограм або планується довга подорож.

Будь-які черевики обов’язково потрібно розношувати перед поїздкою. Навіть якщо взуття майже не розношується, вам необхідно не тільки звикнути до тієї чи іншої пари як такої і до способу шнурівки залежно від умов експлуатації, але й дати взуттю сісти за вашої нозі.

Колодка — найважливіший критерій вибору взуття

Усі технологічні переваги стають незначними, якщо черевик сидить незручно, тому найважливішим моментом при добиранні взуття для трекінгу є колодка. Щоб добре підібрати черевик, вам потрібно знати 3 параметри вашої ноги:

Довжина стопи: усередині черевика пальці повинні бути вільними і легко ворушитися, а спереду має залишатися досить місця, щоб не травмувати пальці під час спуску. Якщо у вас є які-небудь захворювання пальців ніг або ступні, приділіть цьому моменту особливу увагу.

Ширина: ступня не повинна переміщуватися в бічному напрямку всередині черевика, а також не повинна бути занадто стиснутою.

Обсяг: ступня повинна комфортно вміщуватись у черевик, іноді це можна вирішити правильною шнурівкою.

Важливим моментом є поєднання всіх цих параметрів. Від цього залежить, чи буде черевик натирати, чи буде нога розташовуватися всередині черевика так, як задумав виробник. Коли черевик підібраний добре, ви повинні відчувати ніби вашу ногу міцно тримає чиясь велика рука в місці шнурівки. Важливо пам’ятати й про те, що крім шнурівки та самого черевика, дуже важливу роль відіграє правильно підібрана трекінгова шкарпетка. І здійснювати примірку тієї чи іншої пари взуття слід з тими шкарпетками, з якими в подальшому і передбачається її використовувати.

Ознаки найкращих трекінгових черевиків

Підошва. Жорстка, насамперед на скручування. Малюнок протектора глибокий.

Рант захисний. По периметру черевика. Береже ногу від бічних ударів, забезпечує краще зчеплення з поверхнею за рахунок збільшення площі підошви.

Проміжна підошва. Зменшує ударні навантаження на ногу, що виникають при ходьбі.

Перфорована устілка. Також зменшує ударні навантаження, відводить вологу.

Верх черевика. З міцного водовідштовхувального матеріалу.

Внутрішня підкладка. З мембранної тканини (найвідоміша з якої Gore-tex) із синтетичним утеплювачем. Створює ефект термоса, захищає від вологи.

Язичок. Пристрочений з 3-х сторін, асиметричний, з утеплювачем. Виконує вологозахисну функцію.

Шнурки. Спеціальне плетіння, круглі в перетині з кевларовим волокном, що надає їм міцність.

Гачки і люверси. Міцні, з антикорозійним захистом. Роблять шнурування зручним і щільним.

Задник п’яти. Фіксує гомілкостоп.

Шкарпетки

Найкращим варіантом будуть трекінгові шкарпетки (або термошкарпетки). Трекінгові шкарпетки — це вид термобілизни, вони є важливою частиною базового шару одягу, який безпосередньо прилягає до шкіри і дозволяє їй «дихати», одночасно відводячи зайву вологу.

Чим же такі чудові трекінгові шкарпетки? Вони мають посилену область ступні, п’яти, носка та підйому. Вони довговічніші та не сповзають. Трекінгові шкарпетки дозволяють контролювати температуру ваших ніг, зменшувати тертя при ходінні і не вбирають запах.

Якщо ваше взуття для походу має мембрану, то її правильне функціонування забезпечується тільки в поєднанні з такими шкарпетками.

Навіть якщо ви йдете у звичайних берцях або кросівках, то за один похід зможете відчути переваги термошкарпеток. Нехай вас не бентежить їхня ціна, вони того варті. Тим паче, що на ринку присутні як дорогі, так і цілком доступні моделі.

Основні вимоги до трекінгових шкарпеток:

  •    Вони повинні бути зручними.
  •    Вони повинні бути точно за розміром ноги.
  •    Вони повинні добре відводити вологу від шкіри.
  •    Вони повинні враховувати погодні умови, за яких будуть носитися.
  •    Вони повинні відповідати виду занять, для яких ви їх купуєте.
  •    Вони повинні мати шви тільки з зовнішньої сторони.
  •    Вони повинні в ідеалі мати анатомічну форму, тобто з позначками «правий», «лівий».

Види термошкарпеток:

Не існує універсальних шкарпеток на всі випадки життя, і вам знадобиться декілька різних пар як в поході, так і в місті. Залежно від виду активності термошкарпетки можна поділити на:

   для туризму/подорожей;

   на кожен день.

Матеріали термошкарпеток — дуже схожі на матеріали термобілизни.

Залежно від призначення термошкарпетки найчастіше складаються з комбінації кількох матеріалів, які виконують різні завдання: обігрів, відведення вологи, забезпечення міцності і м’якості. Так само бувають матеріали, що забезпечують антибактеріальний захист (усунення неприємного запаху). У зимовий час найбільшою популярністю користуються термошкарпетки, до складу яких входить шерсть овець породи Меріно (Merino wool). Вони мають антибактеріальні властивості, непогано відводять вологу і при цьому утримують тепло. Шкарпетки з Primaloft мають прекрасні термовластивості, які застосовуються в складних умовах. У літню пору основний матеріал для трекінгових шкарпеток — CoolMax. Це волокно, що має порожнисту структуру і чудово відводить вологу, що дозволяє вашим ногам залишатися сухими.

На етикетках ви можете також прочитати такі написи: Outlast (регуляція температури), Coolmax (виводить вологу, швидко сохне, охолоджує тіло), Lycra (еластичність і комфорт), Cordura (міцність), Kevlar (міцність і ефективний захист щиколотки від пошкоджень), Thermolite (зберігає тепло тіла), Polycolon (виводить вологу, швидко сохне, захищає від бактерій), Modal (синтетичний аналог шовку, комфорт), різні види Polartec (збереження тепла, відведення вологи, комфорт, швидко сохнуть), Elastan, Poliamide, Polyster і натуральні волокна — Merino wool, Lama wool, RHOVYL’Coton і RHOVYL’Laine, White cotton.

P.S.

І ось, наразі, коли ми розібралися з тим, що як і до чого, можемо перейти до практичної стрільби, де фраза «змагання відбудуться за будь-якої погоди» — не красиві слова, а буденність.

Під час тренувань і змагань з практичної стрільби стрілець має два протилежних стани — безпосередньо проходження вправи та … весь інший час. Тобто, періоди максимально інтенсивної діяльності та періоди очікування. Тому, завдання вашого комплекту відвести від вас небажану вологу на максимумі навантажень  та зберегти вас у теплі під час паузи. Тому, враховуйте це при підборі кількості шарів. А при підборі складу шарів виходьте з погодних умов в день тренування, або змагання, а також особливостей місцевості, де проходять змагання. Наприклад на стрільбищах, розташованих у горах, чи в низинних місцевостях ви можете протягом декількох годин відчути перепад температур до 10 градусів Цельсія. У такому випадку, вам краще взяти з собою додатковий утеплюючий шар, який можна буде зняти на максимумі температури. Взимку та пізньої осені чи ранньої весни досвідченні стрільці часто перед проходженням вправи знімають самий теплий та громіздкий зовнішній шар (наприклад гірськолижну куртку), а по закінченні вправи одягають знову.

Для чого це робиться? По-перше для того щоб не заважати руху, по-друге для того щоб піт якомога швидше відводився від тіла.

Деякі стрільці у якості допоміжного шару використовують утеплені жилети. Вони добре тримають тепло та захищають від вітру.

А що стосується взуття, то на стрільбищах досить часто восени-взимку та навесні можна опинитися в ситуації, коли ви починаєте змагання на замерзлому твердому ґрунті, продовжуєте на розм’яклому багні, а закінчуєте знову на твердому. І тут трекінгове взуття стане вам у пригоді на всі сто. Крім того, фіксація гомілкостопа ще й допоможе запобігти травмуванню при різких рухах та переміщеннях.

На сам кінець хочу наголосити — використовуйте шари одягу з сучасних матеріалів, перевірте декілька варіантів, зорієнтуйтеся в роботі терморегулючої функції вашого організму і зупиніться на власному комплекті для різних погодних умов. Це дозволить вам якісно, із задоволенням та без шкідливих наслідків для організму стріляти весь час незважаючи на примхи погоди.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter