Одяг та термобілизна. Та як все це пов’язано з практичною стрільбою. Частина 1

Одяг та термобілизна

Використовуйте зручний, міцний одяг, що підходить для клімату місця проведення змагань та пори року. Вдягайтеся за принципом багатошаровості в одязі.

Багатошаровий одяг

Коли ви знаходитесь на стрільбищі, то у вас немає можливості швидко міняти одяг під зміни погодних умов. Ви користуєтеся тим, що у вас є з собою, тому можете лише або щось знімати в себе, або одягати. Тому, ваше завдання полягає в тому, щоб комплект одягу, який маєте при собі, був якомога універсальним. Крім того, при високому фізичному навантаженні людина пітніє, білизна стає мокрою від поту, а без руху стрілець починає замерзати. Швидко замінити одяг на сухий — мало реально. Натуральні матеріали, такі як брезент, важкі й не дуже добре захищають від дощу та мокрого снігу. Все це добре зрозуміли в Армії США, тому були проведені відповідні дослідження і на озброєнні з’явилась не тільки ретельно продумана система багатошарового одягу, а й відповідний одяг — ECWCS (Extended Cold Weather Clothing System, система одягу для холодної та сирої погоди). Сучасний стандарт туристичного й армійського одягу базується саме на цій системі.

Основний принцип роботи шарів полягає в послідовному відведенні вологи від тіла при повному збереженні тепла, а також у захисті від зовнішніх впливів вологи та вітру. Такий вид багатошарового одягу може використовуватися при низьких температурах до –40°C.

Експерти стверджують, що залежно від різного типу погодних умов може використовуватися та чи інша конфігурація шарів. Шари в ній умовно можна розділити на три групи:

  1. Внутрішній шар — відводить піт від тіла.
  2. Середні шари — гріють і відводять піт далі до зовнішніх шарів.
  3. Зовнішні шари — захищають від вітру й дощу, а за рахунок того, що матеріал «дихає» виводять піт назовні.

У такому одязі людина не те щоб зовсім не пітніє (чудес, усе ж, не буває), але значна частина поту виводиться назовні, а одяг висихає набагато швидше, причому, прямо на тілі.

Вищезгадана система ECWCS (Extended Cold Wet Weather Clothing System, система одягу для холодної та сирої погоди) 3-го покоління. Вона складається з 7 шарів. Комбінуючи шари, можна підібрати комплект одягу майже для будь-якої погоди. Шари (англ. Layer або Level) часто позначаються L1, L2, L3… L7, тобто перший шар, другий шар і так далі до сьомого. Нижче ми розглянемо речі як з комплекту ECWCS, так і туристичні аналоги.

1 шар, L1

Вологовідвідна натільна білизна. Складається з кальсонів і кофти. Спеціальна тканина працює так, що піт виводиться від тіла назовні. Піт вбирається тканиною, але швидко випаровується з її поверхні. Ця білизна тільки відводить вологу, не гріє. Саме цей шар зазвичай називають термобілизна, хоча функцію «термо» безпосередньо він і не виконує, але я в статті називатиму його так, як більшість звикла.

Примітка. Термобілизна буває різною. Дивіться розділ «Термобілизна».

2 шар, L2

Зігріваючий шар. Кальсони й кофта з тонкого флісу. Фліс — це синтетичний  матеріал, який добре гріє (навіть мокрий) і дозволяє волозі (поту) проходити через нього назовні.

3 шар, L3

Зігріваючий шар. Кофта з товстого флісу.

4 шар, L4

Вітрозахисний. Куртка з дуже тонкої та легкої нейлонової тканини. Штанів немає. Вона підвищує «вітрозахист», і в ній помітно тепліше.

5 шар, L5

Вітро- і вологозахисний шар. Носиться в погану погоду замість звичайного одягу. Тканина зроблена з нейлонових волокон з особливим водовідштовхувальним покриттям. Тканина «дихає» (а отже виводить вологу назовні), але захищає від вітру та несильного дощу. Такий вид одягу називають SoftShell («м’яка оболонка»).

6 шар, L6

Вітро- і вологозахисний шар. Зроблений з мембранної тканини. Мембрана — це тонка плівка з порами, через які проходить повітря та водяна пара, але не проходить вода в рідкому вигляді. Мембранна тканина складається з трьох шарів: зовнішній шар з досить товстого нейлону (на картинці він червоного кольору), що захищає від зовнішніх механічних впливів, середній шар — мембранна плівка, внутрішній шар — підкладкова тканина, захищає ніжну мембрану від стирання зсередини. Мембранний одяг «дихає» гірше, ніж 5-й шар, але захищає від дощу набагато краще за нього. Тому, його, зазвичай, одягають під час дощу.

7 шар, L7

Зігріваючий шар. Штани й куртка з утеплювачем Primaloft. Це синтетичний утеплювач, що нагадує синтепон, але дуже легкий і дуже теплий. Гріє і важить, як пух, але довговічніший і стійкий до багаторазового прання. Якщо фліс (шари 2 і 3) носять у помірну погоду, то 7-й шар носять у сильні холоди. Носиться поверх інших шарів. Штани можна надягати, не знімаючи взуття.

Нижче наведені таблиці можливих комбінації шарів одягу в залежності від погодних умов.

Що таке термобілизна і навіщо вона потрібна

По-перше, це натільна білизна, яка скроєна таким чином, щоб максимально облягати тіло, але не сковувати рухів. Шви — пласкі та їх зовсім небагато; це зроблено для того, щоб запобігти натиранню шкіри при інтенсивних рухах. По-друге, вона працює таким чином, що відводить вологу від тіла, внаслідок чого знижується втрата тепла організмом.

Як це працює: при русі — ви пітнієте, і якщо неправильно обрати одяг, піт залишається на шкірі закупорюючи пори і порушує тепловий баланс організму. Намоклий одяг стає важким, прилипає до тіла, сковує рухи та охолоджує організм.  

Термобілизна, своєю чергою, відводить вологу з поверхні тіла, зберігає корисне тепло та вентилює. Як правило, вона зроблена із синтетичних матеріалів — поліестеру, поліпропілену, поліаміду, полартеку та ін., оскільки саме синтетика відводить вологу і є більш довговічним матеріалом. Додавання вовни, бавовни, або інших ниток розширює спектр застосування термобілизни і надає їй властивості до утримання тепла.

Як правильно вибрати термобілизну? Є декілька видів термобілизни і вам потрібно підібрати комплект саме до тих умов, у яких ви будете стріляти. Для цього вам доведеться відповісти на декілька питань:

  • Як я його буду використовувати? (Наприклад: Я буду багато рухатися, чи я буду мало рухатися? На мені зверху буде бронезахист чи ні? Та ін.)
  • При яких температурах? (Наприклад: Чи часто я буду заходити в тепле приміщення і повертатися на вулицю? Як довго я буду знаходитися на холоді? Та ін.).  

Коли ви відповіли на ці питання можемо перейти безпосередньо до вибору типу термобілизни.

Дуже важливий момент для термобілизни — це антибактеріальні властивості, тому що в польових умовах не завжди буде можливість помитися, особливо взимку. Є термобілизна з нитками срібла, вони якраз і забезпечують відсутність неприємного запаху.

Термобілизна з додаванням вовни є найтеплішою.

Відома властивість вовни — здатність зберігати тепло. Це відбувається завдяки тому, що структура вовняного волокна може зв’язувати багато тепла і зберігати його між волокнами. Легка, м’яка і зручна термобілизна не лише відводитиме вологу, але й зігріватиме вас у холодну погоду. Вона підходить для температурного режиму від –5°C до –30°C залежно від кількості вовни в складі термобілизни. Найкраща вовна, це вовна новозеландських мериносів. Білизна для двох сезонів — пізньої осені та зими. Функції: Білизна зігріває, відводить піт з поверхні шкіри, «дихає», нейтралізує запах поту.

Основа термобілизни, 100% синтетика.

Головна її функція — вологовідведення. Тканини з натуральних волокон вбирають піт у себе. Намоклий важкий одяг прилипає до тіла, сковує рухи й охолоджує. Термобілизна з синтетики ніколи не призведе вас до цього результату. Вона підходить для температурного режиму від  +10°C до –20°C залежно від інтенсивності вашого руху. Білизна для трьох сезонів — осені, зими і весни.

Функції: Білизна відводить піт з поверхні шкіри, що знижує тепловтрати організму і залишає тіло сухим. Безперервно підтримується оптимальна «робоча» температура тіла, ви менше пітнієте, відчуваєте себе комфортно і ваша працездатність не падає.

Термобілизна з додаванням ниток Coolmax.

Зігріваючий та охолоджуючий ефект одночасно. Завдяки зонам сітки доданих ниток CoolМax, білизна краще вентилюється, «дихає». При інтенсивному навантаженні починає діяти функція охолодження тіла. Як працює ця система? Тканина виготовляється зі спеціальних волокон. Площа поверхні ниток на 40% більше ніж одинарних. Завдяки цьому поліпшується капілярний ефект всередині тканини, що веде до прискорення процесу випаровування вологи, а при інтенсивному випаровуванні призводить до охолоджуючого ефекту. Така термобілизна підходить для температурного режиму від  +20°C до –20°C. Це білизна для трьох сезонів — осені, зими і весни.

Функції: Білизна відводить піт з поверхні тіла, що знижує тепловтрати організму і залишає шкіру сухою. Безперервно підтримується оптимальна температура тіла, у результаті ви менше пітнієте, відчуваєте себе комфортно і ваша працездатність не падає. Додатковий плюс у тому, що ця білизна не тільки зберігає тіло сухим, але й забезпечує контроль мікроклімату. Наприклад, якщо ви рухаєтесь у спекотний день, то завдяки тканині Coolmax ви будете відчувати охолоджуючий ефект. І навпаки, якщо вам стає холодно, то волокна термобілизни не дозволять вам замерзнути.

Підсумки

Термобілизна — це білизна, яка відводить вологу від тіла. При цьому сама білизна не намокає.
У термобілизні навіть при інтенсивних навантаженнях не жарко, оскільки вона «дихає».
Спеціальні синтетичні нитки, що входять до складу білизни, не дають їй розтягнутися і деформуватися ні при пранні, ні при інтенсивному носінні.

Як правило, усі шви на термобілизні пласкі, усі бирки та етикетки винесені на зовнішню поверхню. Кращий варіант — безшовна білизна, але зважайте, що під цим терміном мається на увазі відсутність тільки бічних швів уздовж тулуба і швів на рукавах.
Вона повинна облягати тіло, як друга шкіра, при цьому ніде не здавлюючи і не обмежуючи рухів. Білизна, яка не відповідає розміру не здатна виконувати свої основні функції. Чим щільніше вона прилягає, тим краще.

Термобілизна не вбирає запах поту завдяки антибактеріальній обробці ниток.
Обробка нейтралізує подразнюючу дію поту на шкіру, в результаті значно знижується ризик виникнення подразнень і алергічних реакцій.

Після прання термобілизна швидко сохне, практично не мнеться і не линяє.

Приклади торгових марок, які виготовляють термобілизну: X-Bionic,Craft, Marmot, Accapi, Patagonia, Acteryx, Odlo, Sivera, Icebreaker, The North Face, Trespass, Under Armour, etc.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter