Від перших тренувань до перших спортивних перемог

Випала крихта вільного часу, й вирішив поділитися своїм досвідом навчання, та роботи в Стрілецька бурса, та описати в статті свій шлях до перемог в практичній стрільбі.

Початок

А саме: чому я придбав рушницю, як змінювалось моє відношення до зброї, які зробив висновки, та як втілив їх у життя, пройшовши шлях від придбання рушниці, до інструктора Стрілецька бурса.

Зброя, мене завжди приваблювала. Але прагматизм, найчастіше перемагав. «Жив без неї… Усе добре… Навіщо ж вона (зброя)» Це було лише до певного часу. Як і більшість звичайних людей, ще у 2014 році, коли в Україні почався неспокій, задумався про безпеку родини. У тому вирі подій, сумнівно було очікувати, що хтось вчасно тобі допоможе.
Саме тоді було прийнято рішення, про придбання зброї, а саме рушниці.
Чому вибір впав саме на рушницю? Тому що це, найдоступніший, потужний, ефективний вид зброї, для самозахисту в оселі, за помірну ціну. Ще важливо, — досить низька вартість набоїв до рушниці з можливістю їх самоспоряджання.
Очікування дозволу на придбання було тривале. На той час зброю змітали з прилавків збройових магазинів і в «дозвільній» навіть не вистачало бланків, щоб задовольнити цей шалений попит. Але усе вийшло.

Про теперешній досвід з отримання дозволу на придбання зброї, цікаво описує Антон Коваленко у своїх статтях

З довгоочікуваною «зеленкою», потрапивши в магазин, побачив «помпу» Моссберг 500 й вона мене більше не відпустила.

Перший досвід стрільби як вразив, так і приголомшив! Декілька подальших виїздів на стрільби тільки підтвердили мої перші враження. Потрібно вміти володіти рушницею, й навчання на форумах, то не те.
Досить тривалі пошуки привели мене у ССК «ПРАКТИКА».
Ще коли передивлявся відео, був вражений, як ці люди спокійно, впевнено, безпечно, швидко вправлялися з рушницею.
Тривалі вагання і я потрапив на Стрільбище «ПРАКТИКА». З острахом чекав тренування. Але враження отримав шалені. Професійні поради, підтримка, стимуляція, й безмежно дружня атмосфера. Чи не виникло бажання продовжити? Обов’язково!

Близько року регулярних тренувань, нові знайомства, друзі. Але цього мало. Оті спортсмени- стрільці, що тренувалися на сусідніх майданчиках, щоразу вражали своїм вмінням. Змагання з Практичної стрільби вже почали приманювати мене. Перший досвід вийшов як перша чарка — колом. Розсіялись миттю думки про своє «велике» вміння у володінні рушницею. Декого, можливо, це зупинило б, але не мене. Ще було декілька матчів, і далі найяскравіша подія — Участь в Чемпіонаті України з Практичної стрільби 2015 року! Оті 12 вправ я пам’ятаю досі. Результатом я був задоволений. 21-ше місце, 56.53% від переможця, серед 29-ти учасників в «помпі»,але хотілося більшого.

Час йшов. Дружина вже скоса дивилася на мої тренування. «Навіщо витрачаєш гроші на розваги?!». Але, не в кожного така дружина як в мене. Моя хитрість спрацювала. Декілька тренувань, і вона вже не така категорична! Ми разом тренуємося!

Завжди цікаві тренування на стрільбищі «Практика»

Навчання

Настала осінь 2015 року і що це? СТРІЛЕЦЬКА БУРСА?! Навчання поглибленому володінню рушницею!
Задумався. З одного боку, це вже відповідальність, потреба регулярно відвідувати заняття, випробування можливостей рушниці, та й кошти не малі, тим більше на двох з дружиною… З іншого боку, це ще кращий рівень володіння зброєю, новий досвід, нові навички, й ще один крок в напрямку Практичної стрільби!
Перше ознайомче тренування відбулося під жовтневим дощем. Ні, ми не змокли. Усі студенти «Бурси»,під навісом, уважно слухали президента ССК «ПРАКТИКА», Владислава Збаранського, інструкторів Ігоря Личика, Олега Даценко, Дмитра Некипілого. Вал інформації бентежив, але крок за кроком,тренування за тренуванням і стільки корисного ми отримали!

Найперше — стрільба потребує ПРАКТИКИ!

Вдосконалення базових навичок, корекція помилок, отримання нових, динамічних навичок, поєднання їх. Як вдосконалити зброю, техніки заряджання, навчання побудові стрілецьких вправ, методики «холостіння». Це не просто речення, а півроку інтенсивних занять, становлення мене як стрільця-практика!
Скажу відверто, вже перші змагання навесні 2016 року показали, що є прогрес. Усвідомлюючи високу конкуренцію між стрільцями, почав оцінювати свідомо кожен відсоток, додатково здобутий на матчі, іншими очима спостерігав за найсильнішими стрільцями, почав розуміти їх, навчатися в них.
Квітень 2016 року. Випускний матч СТРІЛЕЦЬКОЇ БУРСИ! Я — директор матчу, мене обрали на цю посаду мої однокурсники.

Цікаво себе відчувати вперше організатором матчу

На щастя, шок тривав недовго. Поради керівників, інструкторів, й найбільше — міцний, веселий, дружній, відповідальний, колектив «Бурси» випуску 2016 року зробили це можливим. І не дивуйтеся слову дружній — за час навчання ми стали справжніми друзями!
Ще крок, і ми завершуємо навчання!
Саме цей матч став, як нашим випускним у СТРІЛЕЦЬКІЙ БУРСІ, так й вступним іспитом в ССК «ПРАКТИКА»!

Можна розслабитись? НІ, НІ, НІ!
Тренування ще напруженіші, холостіння ще триваліші, бажання досягти результатів ще більше. А результати Чемпіонату України 2016 року показали, що зусилля не даремні. Я вже одинадцятий серед 24-х стрільців в класі «стандарт-мануал», з набраними 73.18% від переможця і перший мій п’єдестал на змаганнях всеукраїнського рівня — 3-тє місце в командному заліку! Ще далеко до гучних перемог, але шлях почато, хоч найважче попереду.

Інструктор

Знову осінь. Новий курс СТРІЛЕЦЬКОЇ БУРСИ.
Отримав пропозицію стати інструктором, і, майже не вагаючись, згодився. Тепер я вже один з тих, хто розповідає новим «бурсакам», чого їм очікувати, які плани, що потрібно для досягнення мети.

Відповідальна робота інструктора з стрільби.

Але спочатку кожен з них відповів на запитання: «Чому я прийшов до Бурси?». Більшість відповідей була: «Навчитись впевнено, безпечно володіти зброєю!» і лише декілька: «Досягти перемог у стрілецькому спорті.»

Скажу відверто. Бути інструктором нелегко, особливо на початку, коли безпека на майданчику залежить від людини зі зброєю, яку ти ще погано знаєш, але твоє завдання забезпечити цю безпеку.
Тому, правила безпечного поводження зі зброєю, — найперше, що викладається студентам.

Цікаво спостерігати за кроками стрільців, які нещодавно робив сам. З кожним тренуванням моя впевненість у правильності обраного шляху зростала, а здобутий досвід роботи з «бурсаками» допомагав помічати помилки у власній стрілецькій техніці, виправляти й коригувати огріхи. Відверто кажучи, в мене змінилась глибина осмислення стрільби. Я став краще помічати дрібниці, малопомітні помилки, почав  узагальнювати здобуту інформацію і застосовувати її у власній техніці і прийомах стрільби.
Але найбільше задоволення приносить спостереження за тим, як зростає майстерність учнів, покращуються їх результати. Надзвичайно приємно вітати їх з вступом у дружню сім’ю ССК «ПРАКТИКА», долученням до цікавого світу практичної стрільби!
Незабаром розпочинається новий курс навчання в Стрілецькій бурсі!
Безумовно, увесь викладацький склад Бурси докладе максимальних зусиль, поділиться усіма знаннями і вміннями, щоб навчити нових бурсаків безпечному і впевненому володінню рушницею.
Дякую за увагу.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter