Vivat Bursa!

З 1 жовтня 2017 року розпочинаються заняття чергового набору в Стрілецькій Бурсі ССК Практика. Це вже третій набір цього курсу і, напевне, прийшов час більш детально розповісти про саму Бурсу та її історію.

З чого все почалося

Наприкінці 2014 року в ССК Практика прийшло багато нових стрільців, які встигли оволодіти базовими навичками стрільби на регулярних групових тренуваннях, але для подальшого розвитку, особливо в напрямку динаміки, їм потрібна була не тільки системність подачі нового матеріалу і засвоєння пройденого, але й можливість тренуватися у групі стрільців однакового технічного рівня. А на той момент наш клуб міг запропонувати лише відкриті групові тренування для усіх бажаючих, незалежно від рівня їх поточної стрілецької підготовки. Такий формат тренувань значно стримував прогрес у стрілецькій техніці тих стрільців, хто вже оволодів базою, і Павло Портянко, який на той час був спортсменом ССК Практика, запропонував мені сформувати групи з новачків, які вже мали розуміння базової техніки, та системно тренувати їх у міжсезоння з тим, щоб до початку змагального сезону 2015 року вони змогли впевнено примати участь у змаганнях будь-якого рівня складності.

Ідея мені сподобалася, я погодився на цей експеримент і звернувся до Сергія Мендуса, який на той час був адміністратором тренувальної бази ССК Практика, з питанням про рекомендації щодо персонального складу стрільців в моїй групі. Сергій порекомендував включити до неї найбільш переспективних на той час початківців і вже відомих зараз спорстменів і і нструкторів — Петухова Богдана, Даценко Олега, Шульгу Сергія, Личика Ігоря, Рябченко Дениса та Охріменко Андрія. Останнім до нашої групи увійшов Некипілий Дмитро. Він підключився до тренувань вже взимку, після Нового року, але досить швидко наздогнав колег по групі, маючи досить непоганий рівень базової підготовки та мотивацію до навчання. На момент початку занять я був добре знайомий тільки з Богданом Петуховим, з яким тренувався ще влітку, і візуально знав Олега Даценко і Ігоря Лічика.

Гніздо Командора

Заняття розпочалися в листопаді 2014 року і мені довелося вчитися планувати вже не свої індивідуальні тренування, а системно планувати, проводити і аналізувати групові заняття спортсменів. Не скажу, що це було легко, але мені дуже допомогли напрацювання та досвід, отримані в ході занять з військовослужбовцями Збройних Сил України протягом 2014 року. Найбільшою мотивацією, напевне, було спостерігати за швидким прогресом «пташенят», а також їхнє налаштування на високий результат.

З часом цю групу решта спортсменів Практики почала жартома називати «пташенятами Командора», а пізніше це трансформувалося в «Гніздо Командора».

З рушницями в руках майже повний склад «Гнізда Командора». Хлопчина в центрі теж недарма на цьому фото) Віталій Педченко був першим, з ким я системно почав займатися ще у 2013 році. Тому, він носить гордий титул «Першопташеня»)

Заняття в «Гнізді» проводилися щотижня, тривали по 3-4 години і включали в себе всі педагогічні і інструкторські напрацювання нашого клубу. Основним принципом побудови навчальної програми було надання нового матеріалу з одночасним повторенням попереднього. Це дозволяло сформувати цілісну картину усього масиву стрілецьких навичок та технік, які вивчалися, у взаємозв’язку один з одним. Крім того, я систематично фіксував контрольні параметри основних стрілецьких показників: час першого пострілу, час спліта, час дозаряджання магазину. Окрім тренувань на стрільбищі були домашні завдання для відпрацювання тих чи інших навичок вхолосту. Прогрес був настільки суттєвим, що вже на третій місяць занять я почав давати один з найскладніших стрілецьких елементів — стрільбу в русі.

Стрілецька Бурса

Під кінець змагального сезону 2015 року в нас з «пташенятами» виникла ідея перетворити «Гніздо» на повноцінний системний навчальний курс. Я вже не пам’ятаю, хто саме першим почав про це розмову, але обговорювалося це досить часто і врешті-решт вирішили спробувати. Програму Курсу структурно сформулював і оформив Ігор Лічик на базі тих занять, що я проводив, додавши свої ідеї і міркування. Основні принципи цієї програми — системність, послідовність і взаємозв’язок у викладанні навчального матеріалу, а також перевірка будь-яких теоретичних знань на практиці. Якщо відштовхуватися від стрілецьких навичок, то програма охоплює усі елементи стрілецької техніки від першого пострілу в статиці до стрільби кулею в русі по рухомих мішенях та з незручних стрілецьких позицій. Структурно програма розділена на два блоки — статика та динаміка. Крім того, навчання в Бурсі включає домашні завдання на холості тренування та навчання методології їх виконання. Проміжні результати кожного стрільця перевіряються на контрольних заняттях, а закінчується Бурса контрольними змаганнями, які повністю організовують самі ж бурсаки.

Незмінний атрибут випускних змагань Бурси — випускний торт

Цікавим був процес вибору назви для навчального курсу. На той час в Україні вже з’явилися різні «Академії» та «Університети», які займалися проведенням разових стрілецьких шоу-семінарів з пафосними назвами і основним принципом яких було не системно навчати учасника чому-небудь, а створити в нього уявне враження навчання «таємним знанням», «сучасним методикам» та причетності до чогось важливого. Про будь-яку системність мова і не йшла. Ми почали між собою жартома називати такі курси «Стань Рембо за 1 день». І, власне, як стьоб над такими гучними назвами, прийшла ідея — назвати наш курс Бурсою. Якщо пам’ятаєте, то так раніше на сленгу називали професійно-технічні училища. Крім того, ця назва зовсім не чужа історії української педагогіки.

В вересні місяці 2015 року ми оголосили набір на перший навчальний курс Стрілецької Бурси по гладкоствольній рушниці і вже 1 жовтня 16 бурсаків, серед яких було дві дівчини, у складі двох груп розпочали свої заняття. Викладачами стали випускники «Гнізда» Даценко Олег, Некипілий Дмитро та Лічик Ігор.

Перший набір Стрілецької Бурси 2015-2016 р.р.

В травні 2016 року відбувся перший випуск і 14 з 16 випускників вступили до ССК Практика та вирішили займатися практичною стрільбою. Вже на кінець змагального сезону 2016 року більшість з екс-бурсаків виконала нормативи Кандидатів у майстри спорту України. Зараз прізвища майже всіх випускників того року відомі людям які цікавляться практичною стрільбою, а п’ятеро з них входять до інструкторського складу ССК Практика.

Випуск першого навчального року Бурси 2015-2016 р.р. Половина з цих спортсменів вже наприкінці 2016 року виконала норматив Кандидатів у майстри спорту з практичної стрільби
Стрілецька Бурса 2016-2017 р.р. Перше заняття

Що таке Стрілецька Бурса?

Стрілецька Бурса ССК «Практика» – це професійний курс спортивної стрілецької підготовки з динамічної стрільби, який базується на багаторічному досвіді наших найкращих стрільців і систематизований у вигляді навчальної програми.

Чітка структура програми дозволяє стрільцям-початківцям поступово освоювати стрілецькі навички від простого до складного: від 1-го пострілу до прицільної стрільби в русі та з будь-яких незручних стрілецьких позицій.

Програма розрахована на новачків та стрільців середнього рівня, які бажають розпочати спортивну кар’єру у динамічній стрільбі у всьому її розмаїтті.

Заняття проводяться досвідченими спортсменами-інструкторами в групах чисельністю до 8 осіб на професійно обладнаному спортивному Стрільбищі «Практика».

Тренування включають в себе постійне вдосконалення навичок безпечного і ефективного поводження зі зброєю, відпрацювання всіх необхідних елементів і навичок динамічної стрільби та їх ефективних комбінацій, вивчення тактики та стратегії проходження стрілецьких вправ, засвоєння основ дизайну таких вправ

Також, навчальний курс включає в себе основи індивідуальної спортивної психології та вивчення правил динамічної спортивної стрільби

Слухачі отримують консультації з підбору спортивного спорядження, тюнінгу зброї, організації індивідуального тренувального процесу

З кожним слухачем укладається договір.

Тривалість курсу: 20 основних практичних занять на стрільбищі, теоретичні заняття та додаткові практичні заняття за потреби; домашні «холості» тренування; контрольні заняття
Вид зброї: карабін
Періодичність: щосуботи
Тривалість одного заняття: 3 години
Курс 2018 р. розпочинається з 3 березня 2018 року
Вартість курсу: 21 500 грн
Для запису на курс потрібно заповнити реєстраційну форму на сайті Бурси

У цьому році в рамках партнерської програми між ССК Пратика та компанією ІБІС власники зброї, які придбали свої карабіни в мережі магазинів ІБІС, отримують знижку 10% на навчальний курс Нарізної Бурси 2018 р. Пропозиція діє до 01 березня 2018 р.

Крім того, компанія ІБІС запропонувала майбутнім бурсакам спеціальну ціну на набої та 10% знижку на придбання зброї та спорядження в мережі магазинів ІБІС Зброя та Полювання

Випускники курсу зможуть результативно виступати на національних змаганнях з динамічної стрільби будь-якого рівня складності, а також гідно представляти Україну на міжнародних змаганнях.

Найкращі випускники зможуть розпочати інструкторську кар’єру в СК «Практика».

Як організовані заняття в Бурсі?

Заняття проводяться за затвердженою програмою, яка охоплює всі базові стрілецькі навички та елементи динамічної стрільби. Для кожного із занять є свій план і відповідні навчальні вправи.
Заняття розподілені на блоки за групами навичок, які вивчаються.

Ефективність засвоєння матеріалу перевіряється за допомогою контрольних вправ, які мають своі нормативи. Результати виконання контрольних вправ фіксуються в індивідуальних стрілецьких блокнотах.

Система викладання матеріалу побудована за класичною схемою «від простого до складного» з постійним повторюванням пройденого матеріалу.
Теорія нерозривно пов’язана з практикою і по суті викладається паралельно з практичними зайняттями.
Суто теоретичних занять всього три: «Психологічна підготовка спортсмена», «Тактика виконання стрілецьких вправ», «Правила спортивної динамічної стрільби».

Після практичних занять на стрільбищі, слухачі отримують домашні завдання та методичні матеріали щодо їх відпрацювання.

За потреби, за домовленістю з викладачами-інструкторами, слухачі Бурси можуть відвідувати додаткові індивідуальні або групові заняття.

Крім того, в програмі навчального курсу 2017-2018 р.р. передбачені факультативні заняття з топ-стрільцями і тренерами СК «Практика».

Підготовка в Бурсі має прикладний характер, чи суто спортивний?

Основою сучасної динамічної стрільби, як системи прийомів та методів ведення вогню в швидкоплинних та динамічних вогневих контактах, є бойовий досвід застосування зброї у військових конфліктах, починаючи з 2-ї половини 20-го сторіччя. Саме з цього розпочалася історія практичної стрільби, як нової системи ефективного застосування ручної вогнепальної зброї та стрілецької підготовки.

Згодом ця система трансформувалася у новий напрямок спортивної стрільби — практичну стрільбу за правилами IPSC (Міжнародна конфедерація практичної стрільби), на базі якої в подальшому виникло ще декілька окремих стрілецьких дисциплін — самооборонна стрільба за правилами IDPA, стрілецьке багатоборство 3-Gun, дуельна стрільба, тощо.

Іншим напрямком розвитку практичної стрільби стало включення її методик та прийомів в систему підготовки військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів (підрозділів поліції, антитерору, держбезпеки, тощо).
Не в останню чергу цьому сприяла ефективна система правил безпеки при поводженні зі зброєю, яка забезпечує контроль над зброєю на рівні м’язової пам’яті.

Таким чином, практична стрільба стала універсальним фундаментом для розвитку як спортивного так і прикладного напрямків сучасної стрільби.

Відповідно, левова частка навичок, технік та прийомів, які вивчаються в Стрілецькій Бурсі, має універсальний характер і є однаково ефективною як в спорті, ак і в самообороні.

Вміння швидко здійснювати влучний постріл незалежно від складності стрілецької позиції, розташування і типу мішені та початкового положення тіла стрільця, а також навички швидкого пересування зі зброєю, стрільби в русі, контролю за оточуючим середовищем під час ведення вогню — це універсальна база сучасної стрільби.

Суто спортивна компонента викладається в Бурсі наприкінці навчального курсу.

Чому навчальний курс Стрілецької Бурси проводиться саме в період осінь-зима-весна?

Цьому є дві причини.
По-перше, сучасні стрілецькі дисципліни — всепогодні і всесезонні. Потрібно вміти стріляти і в дощ і в сніг і в холод. Потрібно знати вплив погодних умов як на техніку стрільби, так і на характеристики боєприпасів. Крім вичення безпосередньо стрілецьких технік та навичок, бурсаки також вчаться правильно підбирати взуття, одяг, боєприпаси і стрілецьке спорядження в залежності від сезону та погодних умов.

Якщо брати прикладний аспект навчання, то отримані знання і навички допоможуть стрільцю залишатися ефективним за будь-яких умов зовнішнього середовища і бути готовим до застосування зброї за будь-яких погодних умов.

Що стосується спортивної складової, то змагання з сучасних динамічних стрілецьких дисциплін проводяться весь рік незалежно від погодних умов. Тому, стрільцям-спортсменам потрібно бути готовими до того, що навіть протягом одного матчу погодні умови можуть змінюватися двічі чи тричі на день і ці зміни не повинні впливати на результативність стрільби.

По-друге, в період з травня по вересень в Україні традиційно проводяться усі головні змагання року — етапи Кубку України та Чемпіонат України.
Тому, випускники Бурси, які хочуть займатися спортивною динамічною стрільбою, отримують можливість застосувати всі отримані знання і перевірити себе буквально одразу по закінченню навчання.

При яких погодних умовах заняття в Бурсі не проводяться?

Як вже було сказано раніше, динамічна стрільба як у прикладному, так і у спортивному аспектах — всепогодний та всесезонний вид діяльності.
У зв’язку з цим, заняття в бурсі проводяться за будь-яких умов і скасовуються лише в трьох випадках:

— якщо температура повітря стає нижче мінус 15 градусів за Цельсієм.
Звичайно, можна стріляти і при -20С чи — 25С, але при такій температурі повітря енергетика пострілу знижується настільки, що стандартні набої, якими користуються Бурсаки, суттєво втрачають свою ефективність. А переходити на більш потужний набій на одне заняття — немає сенсу.

— в разі тривалої кількаденної зливи.
В даному випадку, це питання техніки безпеки. Під час таких злив поверхня стрільбища перетворюється на слизьку ковзанку, що робить вкрай небезпечним пересування початківців із зарядженою зброєю.

— у випадку сильних хуртовин.
Зрозуміло, що коли внаслідок хуртовин стає складно пересуватися містом, то виїжджати за місто взагалі не варто.

Про скасування занять бурсаки попереджаються інструктором заздалегідь.

Торкаючись питання погодних умов необхідно відзначити, що курс навчання в Бурсі включає рекомендації та поради щодо правильного підбору одягу та взуття у відповідності до умов оточуючого середовища. І будьте певні, прихід на заняття у невідповідному погоді одягу, чи взутті не залишиться поза увагою викладачів.

Яка кількість набоїв витрачається за одне заняття в Бурсі?

Це залежить від розділу курсу, теми конкретного заняття, рівня навичок стрільця та його фізичної форми. Але в середньому, стрілець витрачає від 25-30 набоїв за заняття на початку курсу і до 100-120 набоїв за заняття наприкінці курсу. Основним типом набою є дріб. Значно менше використовується кульових та картечних набоїв, яким присвячуються окремі заняття.

Навчальний курс розпочинається з вивчення базових навичок стрільби — стійка, прикладка, прицілювання, обробка спуску, перенесення вогню в статиці, тощо. Правильне засвоєння цих навичок є універсальним фундаментом і акцент під час навчання робиться саме на правильності техніки виконання, а не на швидкості. Швидкість приходить згодом через багаторазовість повторень цих елементів та їх поєднання в один злитний комплекс, який закінчується влучним пострілом.

На початковому етапі стрільцю потребується більше часу на усвідомлення пояснень інструктора, самоаналіз, виправлення помилок через напрацювання вхолосту, і врешті-решт, відпочинок між серіями пострілів.

Крім того, початківці, отримують значне психоемоційне навантаження, яке вимагає часу на заспокоєння нервової системи.

Ну, і звісно, не вміючи правильно вкладатися і утримувати рушницю під час пострілу, початківці сприймають більшу частину енергії віддачі плечем, що супроводжується неприємними відчуттями та синцями.

Із зростанням рівня майстерності тривалість перерв між серіями пострілів зменшується, а кількість пострілів в одній серії зростає, а отже збільшується кількість пострілів за одне зайняття.

Відповідно, висока інтенсивність стрільби на початковому етапі шкодить якості.

З якою зброєю можна навчатися в Бурсі?

В навчальному курсі 2017-2018 р.р. заняття проводяться за напрямком динамічна рушниця.

Для початку навчання за напрямком динамічна рушниця підходять будь-які гладкоствольні рушниці в 12-му, 16-му, чи 20-му калібрах, з від’ємним або невід’ємним магазином на 3-4-5 і більше набоїв.

Як свідчить досвід попереднього курсу, переважна більшість бурсаків з появою досвіду і зростанням майстерності змінює своє ставлення до вибору зброї і приймає рішення про заміну марки, моделі або навіть типу рушниці. Найпоширенішим випадком є перехід з помпової рушниці на напіавтоматичну.
Цьому сприяє також можливість ознайомитися з роботою великої кількості моделей рушниць як однокурсників, так і спортсменів СК «Практика», які зазвичай тренуються на сусідніх майданчиках.

Крім того, бурсаки, які вирішують по закінченню навчання займатися спортивною динамічною стрільбою, вже свідомо обирають саме ті тип, марку та модель рушниці, які є найбільш придатними для участі в змаганнях.

Чому в навчальному курсі з рушниці нема розподілу між помпами і напівавтоматичними рушницями?

На початковому етапі навчання відмінності між помповими і напівавтоматичними рушницями не мають будь-якого суттєвого значення для стрільців-початківців. В подальшому, із зростанням рівня майстерності стрільців, специфіка системи перезаряджання зброї вже враховується, але на той момент викладачі вже достатньо добре знають індивідуальні особливості усіх стрільців і адаптують їх відповідно до типу рушниці.
Крім того, як свідчить досвід попередніх навчальних курсів, стрільці, які планують в подальшому займатися спортивною динамічною стрільбою, мають можливість оцінити переваги того чи іншого типу рушниці, спробувати різні системи в роботі і прийняти виважене і обгрунтоване рішення про тип зброї, з яким вони будуть змагатися в майбутньому.
Досить поширеною є ситуація, коли стрільці спочатку купують помпову рушницю, як більш доступну і конструктивно просту, але в процесі навчання приймають виважене рішення про придбання напівавтоматичної рушниці.
Хоча, буває і навпаки, але рідше)

Чому в навчальній групі обмежена кількість людей і чому саме вісім стрільців в рушниці і шестеро в міні-карабіні?

Обмеження максимальної кількості людей в одній навчальній групі зумовлене стандартами якості навчання та правилами безпеки, які прийняті в СК «Практика».
Ці стандарти базуються на багаторічному досвіді інструкторської роботи.
При більшій кількості стрільців в групі на зайняттях високого рівня інтенсивності та з великим обсягом навчального матеріалу, інструктору важко приділити максимум уваги кожному стрільцю та проконтролювати всіх в однаковій мірі. А менша кількість людей в групі не дає змоги відпочити стрільцям між вправами та проаналізувати свої результати.
Різниця в чисельності людей в навчальних групах рушниці та міні-карабіну зумовлена специфікою цих видів зброї та відмінностями в навчальній програмі.

Що таке контрольні заняття в Бурсі?

Як вже писалося раніше, всі заняття навчального курсу структуровані за темами та об’єднані в два великих блока — статика та динаміка.
Для контролю якості засвоєння та правильності виконання всіх базових елементів та навичок розроблено півтора десятка вправ, за допомогою яких визначається поточний рівень стрілецьких навичок кожного бурсака та індивідуалізуєтся його навчальна програма.
Аналіз результатів виконання контрольних вправ дозволяє виявити слабкі місця в підготовці, недопрацювання та помилки та допомагає внести коригування в домашні холості тренування та в додаткові заняття.
Тобто, контрольні заняття, — це своєрідні заліки, які приймають досвідчені тренери та інструктори СК «Практика».
Також, саме завдяки контрольним заняттям стрільці мають змогу відслідковувати свій прогрес в навчанні.

Яке додаткове спорядження, окрім зброї потрібне для занять?

Вам знадобляться:
— захисні стрілецькі окуляри, бажано із змінними світлофільтрами різних кольорів: прозорі — для умов низького освітлення, затемнені — для сонячних днів, жовті для туману, сутінок, тощо.
— стрілецькі навушники активні або пасивні, 
— прапорець безпеки для зброї для контролю,
— бажано мати стрілецькі перчатки,
— додаткові зимові перчатки, які вдягаються поверх тонких стрілецьких,
— стрілецькі пояси або бандольєри для набоїв 12 калібру або підсумки для магазинів міні-карабіну (в залежності від курсу).

Специфічне спортивне спорядження на початковому етапі не потрібне. За необхідності інструкторами буде надаватися прокатне, а в подальшому ви самі зможете визначитися з тим, що підходить.

Якщо рушниця обладнана пістолетним руків’ям, вкрай рекомендовано встановити класичний приклад. Це пов’язано з тим, що при використанні пістолетногр руків’я, навантаження на зап’ясток стрільця збільшуються і великі настріли в решті-решт можуть обернутися травмою. Все ж таки віддача при дульній енергії пострілу в 3 тисячі Джоулів — це серйозно.

Щоб скласти уявлення про заняття в Бурсі пропоную переглянути один із відеовипусків Щоденника Бурси з каналу ССК Практика. Цей випуск присвячений одному з контрольних занять.

А ще Стрілецька Бурса — це можливість познайомитися з цікавими людьми і знайти нових друзів.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter