«Мушка». Що це?

Це маленька комашка, що надоїдливо кружляє навколо Вас?

Чи може це прикраса на обличчі незнайомки? А може, це приманка для рибної ловлі?

Ні, для стрільця, мисливця, це прицільні пристрої, що розміщуються на зброї, для влучної стрільби.

Розповім про свій досвід з прицільними пристроями для рушниці, й поясню свої рішення.

Ще раз нагадаю, що першою моєю зброєю, була гладкоствольна рушниця 12 калібру Mossberg 500. Короткий ствол, довжиною 51см., без вентильованої планки, з самою простою мушкою, що вкручена на краю дульного зрізу.

Крок перший

Простота та прагматизм, або чим простіше, тим надійніше! Спочатку повністю з цим був згоден. «Власник рушниці, має вміти користуватись своєю зброєю, з будь-якими прицільними!» — так думав… Так починав…

Але досить швидко, читаючи статті, форуми, здобуваючи власний досвід, зрозумів, — є кращі варіанти. Чому б ними не скористатись?

Крок другий

Після нетривалих пошуків, знайшов вихід. Накладна пластикова мушка “Truglo” та її аналоги для рушниці без прицільної планки. Реально відчув полегшення. Світловод яскраво світить, легше контролювати мушку, швидше наводити її на ціль!!! Ось воно-відчуття задоволення.

Але з часом виявились й недоліки. Досить великий діаметр волокна суттєво перекривав мішень при «дальніх» пострілах. Втрачався час. Втрачалась влучність. Нажаль вибору не було. Стріляв з тим, що є.

Крок третій

Нещодавно, саме для цієї рушниці , виготовили нову мушку. Це перший прототип, загальною висотою 3.5 мм, світловодом діаметром 2 мм, та довжиною світловоду 12 мм.

Після придбання нової рушниці Benelli SuperNova для спортивної практичної стрільби (як я дійшов до цього описано в іншій моїй статті), познайомився з невідомою мені раніше прицільною вентильованою планкою з мушкою на кінці. З‘явились нові вимоги та побажання … Сама наявність планки, вже полегшує прицілювання. Але мушка, тут також дуже важлива і це я зрозумів пізніше.

Рідна мушка, діаметром 4,5 мм, червоного кольору та довжиною 10 мм, одразу здалась незручною та недолугою — занадто товста, занадто висока і занадто коротка — погано світиться, перекриває дальні мішені. Для початку нормальна, але ж мають бути кращі рішення.

Про усі особливості рушниці Benelli SuperNova, ретельно описано у циклі статей
Владислава Збаранського – Benelli SuperNova від А до Я – повна інструкція з експлуатації.

Крок четвертий

Мій вибір впав на мушку  Easy hit (Ізі хіт по-нашому). Мушка реально достойна. Довгий, яскравий світловод, помірного діаметру, що забезпечує яскраве світіння мушки, помірно перекриває мішень, легко кріпиться скотчем на планку, має тунель, з допомогою якого, легше контролювати «вкладку», легко встановлюється, надійно тримається.

Фото мушки Easy hit з мережі інтернет

Стріляв з цією мушкою довго та з задоволенням, здобував нові навички.

Але, з часом виявив певні технічні особливості, що мене не влаштовували: вузька основа мушки, яку досить незручно центрувати по планці, сам пластиковий корпус мушки, досить крихкий, втрата світловоду реально можлива… Хотілось більш тонкого світловоду для влучної стрільби на максимальні дистанції.

На відео нижче альтернативна точка зору на мушки Easy hit, з якою я з часом і набуттям досвіду в практичній стрільбі повністю погодився.

Із зростанням мого досвіду в спортивній практичній стрільбі, із збільшенням настрілу прийшло інше розуміння, та з’явилися нові побажання

Крок п’ятий

Вимоги до мушки також зросли і сформувалися у такий перелік:

  • яскраве світіння;
  • малий діаметр;
  • наявність тунелю з боку стрільця;
  • легкість центрування на планці;
  • міцність мушки, надійність;
  • легкість встановлення;
  • міцність фіксації;
  • низький профіль (висота) мушки.

Готовий продукт, який би гарантовано влаштовував мене, знайти так не вдалось. Відповідно, якщо ви не можете щось придбати, то мусите зробити це самі.

Після досить тривалих пошуків, вдалось виготовити власний екземпляр, що задовільнив усі мої вимоги.

Мушка має загальну довжину 142 мм, з тунелем 45 мм, та світловодом 100 мм. Висота 2,5 мм, з діаметром світловоду 1,5 мм, та 3,6 мм, з діаметром світловоду 2,0 мм.

Основні конструктивні особливості

Довгий та тонкий світловод;

Позитивне: низький профіль мушки дозволяє чітко бачити дальні малорозмірні мішені.

Негативне: можливе завищення польоту кулі при звичній вкладці з більш високою мушкою. Це, перш за все, залежить від висоти звичної стрільцю мушки, й коригується підклеюванням більш товстого скотчу, або «перенавчанням» стрільця.

Основа та корпус мушки з металу;

Позитивне: міцна конструкція, зменшення висоти (профілю) мушки.

Негативне: не виявлено.

Основа по ширині прицільної планки ствола;

Позитивне: легке центрування по прицільній планці.

Негативне: не виявлено.

Кріплення на двосторонній скотч;

Позивне: легкий монтаж мушки на планку, міцна фіксація до металу.

Негативне: при порушенні технології приклеювання знижується міцність фіксації.

Можливість реставрації після пошкодження;

Позитивне: це дешевше, ніж купувати нову.

Негативне: не виявлено.

Довгий тунель;

Позитивне: чітко фокусує світло від світловоду, корегує вкладку рушниці, прицілювання.

Негативне: неможливість стріляти з «відкритої планки».

Підсумок

Досвід експлуатації, вже зібрано суттєвий. За більш ніж рік експлуатації фарба місцями пошкодилась, була деформація тунелю від удару об декорації на стрілецькій вправі (цю деформацію я досить просто усунув), але це і все.

Видно легку деформацію тунелю, та пошкодження фарби, але це не впливає на функцію мушки

Співклубники також використовують активно, мушки нашого виробництва.

Вже й ішні стрільці, в тому чсилі мисливці випробували ці мушки і залишили схвальні відгуки. З асортиментом, та особливостями, можна ознайомитись тут.

Якщо вирішили замовити мушку, зараз, то це, можна зробити за формою.

Влучних пострілів!

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter