Помпова рушниця для шульги

Вступ

Переважна кількість інформації про стрілковий спорт в Інтернеті написана стрільцями-правшами для стрільців-правшів. Чи значить це, що шульгам не варто надіятись на успіхи в динамічній стрільбі? В цій статті автор-шульга спробує поділитись досвідом практичної стрільби з помпової рушниці. Стрільцям-правшам же, надіюсь, буде цікаво почитати для загального розвитку. Також, можливо, стаття буде в нагоді стрільцям-правшам з домінуючим лівим оком, які стріляють з лівого плеча.

Disclaimer: в цій статті не йдеться (тільки) про перехід на ліве плече для стрільби з-за укриття, а про постійне використання зброї в “лівосторонній манері”, включаючи стрільбу, заряджання, розряджання тощо.

Кадр з фільму “The Boondock Saints” символізує дружбу та співпрацю між правшами та шульгами

Про шульг

Шульгою називають людину з домінуючою (сильнішою, точнішою та швидшою) лівою рукою. Зауважте, що це стосується саме руки. У шульги не обов”язково буде домінантним (прицільним) ліве око, так само, як і серед правшів зустрічаються люди з лівим прицільним оком. Ну а у відсутності зв”язку між домінантною рукою та ногою можете переконатись, відвідавши зимового дня прокат сноубордів — побачите приблизно рівну кількість дошок як з правою, так і з лівою ногою попереду.

Аби ускладнити ситуацію ще більше: право- та ліворукість не є бінарною шкалою “або-або”. Бувають люди як з сильно вираженою праворукістю, так і з слабо вираженою. Близько 1% населення Землі вміє однаково добре користуватись обома руками — їх називають амбідекстрами. Ще близько 1% мають “змішане володіння” (це такий доморощений переклад терміну mixed dominance / mixed handeness) — для одних задач їм зручніше використовувати ліву руку, а для інших — праву. До останніх можна занести, наприклад, відомого актора Кіану Рівза — стріляє він з правого плеча, хоча пише лівою рукою.

До речі, цікавий факт про картинку для привернення уваги — при зйомках фільму “Святі з нетрів” режисер Трой Даффі зробив героя Шона Патріка Фланері шульгою. Це дозволило зняти кілька ефектних кадрів. Втім, оскільки актор насправді є правшею, у фільмі присутні кілька кіноляпів, де Коннор МакМанус користується правою рукою, наприклад, прикурює цигарку чи набирає номер телефону.

Та ж статистика говорить, що біля 10% населення Землі — шульги. В Україні це не так помітно, в тому числі і через радянську практику примусового перевчання використання правої руки при письмі. Слід зауважити, що ця практика не працює і навіть визнана шкідливою.

Про маленькі побутові складнощі, з якими стикається шульга в праворукому світі, описано в цій статті (стаття російською) та коментарях. Ну, а 13 серпня у всьому світі відзначають Міжнародний День Шульги.  

Проте, повернемось до стрільби. Серед стрільців-практиків відсоток шульг як в загальному списку, так і в “топі” нижчий за 10%. Чому так? Невже є якісь фундаментальні недоліки, що не дозволяють шульгам ефективно займатись динамічною стрільбою?

На моє переконання, таких причин немає, якщо не рахувати стереотипи та упередження самих шульг. Навіть якщо і існують якісь принципові бар’єри, навряд чи вони матимуть вплив на ваш результат більший за долі відсотків. Набагато більший вплив на ваш результат на змаганнях матимуть ваші навички, фізичний та психологічний стан та стан вашої зброї. Тому, давайте замінимо питання “чи можна” на питання “як краще” і спробуємо знайти ефективний спосіб використання рушниці шульгою.

Про «ліворукі» рушниці

Деякі популярні моделі рушниць мають “ліворукі” модифікації. Найпомітніша відмінність цих модифікацій від стандартних реалізації — розташування вікна екстракції на ствольній коробці. У модифікації для шульги гільзи викидатимуться вліво, що теоретично мало б бути більш зручним для шульги.

Інші модифікації не такі помітні та можуть бути зроблені стрільцем самостійно на “праворукій” рушниці, наприклад, перевернутий запобіжник.

Безумовним плюсом таких моделей можна назвати готовність використання шульгою “з коробки”. Конструктори подбають про зручне використання рушниці саме лівою рукою і стрілець зможе використовувати будь-яку техніку праворукого стрільця, просто механічно віддзеркаливши її. Звісно, це не виключає доводку рушниці під спортивне використання — про це написано багато, в тому числі й у цьому блозі. Знову ж таки, більшість операцій доводки на такій рушниці можна буде виконати, просто механічно віддзеркаливши.  

З іншого боку, можна назвати кілька мінусів таких рушниць.

По-перше, це значно звужений вибір. Далеко не всі виробники пропонують дзеркальні модифікації своїх моделей і навіть при наявності такої опції вибір комплектації буде вужчий. Для прикладу, Benelli на своєму сайті вказує 19 праворуких варіантів комплектації свого півавтомата M2 (10 з них в 12 калібрі) і лише 6 ліворуких (з них лише 4 в 12 калібрі). Крім того, врахуйте, що наявність моделі на сайті не завжди означає можливість її придбати в Україні. Думаю, що не помилюсь, якщо оціню вибір доступних ліворуких моделей для українського стрільця одиницями, а не десятками.

По-перше-з-половиною, оскільки автор не має досвіду роботи з такими рушницями, відкритим є питання по сумісності запчастин. Чи передбачає конструкція ліворуких рушниць специфічні деталі, наприклад, віддзеркалені перехоплювач та відсікач? Логіка підказує, що кількість таких деталей мала б бути зведена до мінімуму, проте перед вибором конкретної моделі рушниці я б обов’язково уточнив це питання.

По-друге, такі моделі можуть коштувати дорожче. Наприклад, різниця між “лівою” та “правою” версією Benelli M2 становить $100 (згідно ціни на сайті виробника). Різниця для Fabarm XLR Velocity буде коливатись від $100 до $200 (ціна з американського сайту компанії).  Втім, це не завжди так — для прикладу, модель Remmington 870 Express коштує одинаково незалежно від право- чи ліворукості. Знову ж таки, з усіх можливих варіантів цієї моделі, в ліворукому варіанті доступний лише 870 Express 12 калібру з стволом 28”.

Окрім зазначених моделей, в даному огляді не можна було не згадати модель Browning BPS.

Відео стрільби з Browning BPS YouTube-користувача adamdee8

В даної рушниці екстракція гільз відбувається вниз через вікно заряджання, що робить її однаково зручною (або незручною — залежно від вашої точки зору) для використання як і правшею, так і шульгою. Але, в Україні поки що нема досвіду використання цієї моделі у практичній стрільбі, тому говорити щось однозначно передчасно.

Чи є використання ліворукої рушниці безальтернативним варіантом для шульги? Абсолютно ні, ви можете ефективно використовувати праворуку конфігурацію, налаштувавши її під себе. Ось, для прикладу, стрілець з ПАР Rudie Verheijen, який регулярно займає призові місця на національних матчах IPSC та 3Gun зі своїм Remmington 870 в стандартній конфігурації

“Праворука” рушниця жодним чином не заважає стрільцеві показати хороший результат

Або інший приклад — шведський стрілець-шульга Teddi Sörensson виграє срібло на матчі 3-го рівня IPSC Nordic Shotgun Championship використовуючи стандартну конфігурацію Benelli SuperNova

Стрілець-шульга на відео з 0:56 та 4:56

Спробую підсумувати даний розділ:

Коли ви тільки обираєте для себе рушницю, не обмежуйтесь лише ліворукими моделями, обирайте серед усіх можливих варіантів. Якщо ж вибрана вами модель буде мати варіант виконання для шульги, вам не шкода буде переплатити за неї та ви впевнені, що не буде проблем з діставанням запчастин — тоді це буде приємним бонусом. Якщо ж ні — не засмучуйтесь, купуйте стандартну конфігурацію, далі ми спробуємо зробити її більш зручною для використання вами.

Загальні правила

Сам факт написання даної статті може скласти хибне враження, що стрільба для шульги кардинально відрізняється від “правосторонньої”. Це не так. Базові елементи не мають жодної відмінності для стрільби чи з правого, чи з лівого плеча.

Стійка, вкладка, прицілювання, обробка спуску, темпова стрільба, прицільна стрільба, load-two, quad-load — всі ці елементи для шульги такі ж, як і в правші, лише віддзеркалені. На початках оце “віддзеркалення” потребуватиме певних ментальних зусиль. Не поспішайте, подумки заміняйте “права рука” на “сильна рука”, “ліва рука” на “слабка рука” в поясненнях. З часом ви навчитесь, дивлячись на техніку інших стрільців, на підсвідомому рівні “перекладати” її для себе.

Стрільцям-інструкторам же хочеться порадити регулярно влаштовувати собі “ліворукі” тренування. Мається на увазі саме оперування рушницею на манер шульги, а не перехід на ліве плече при стрільбі за укриття. Таким чином, якщо ви стикнетесь з стрільцем-шульгою на тренуванні чи семінарі, це не буде для вас несподіванкою і ви зможете швидко показати лівосторонній варіант виконання того чи іншого елементу, а також побачити проблеми у техніці стрільця.

Окремо хочу висловити вдячність тим, хто придумав варіації заряджання over-the-shoulder та under-the-shoulder. Завдяки цьому, серед динамічних стрільців популярна зарядка як правою, так і лівою рукою. Тому більшість конструкторів load-quad поясів передбачають можливість адаптації під знімання набоїв правою рукою, як і потрібно шульзі для зарядки under-the-shoulder.

Перестановка запобіжника

Більшість сучасних рушниць мають кнопковий запобіжник (так званий crossbow safety), який необхідно адаптувати для використання шульгою. Як мінімум, неможливість зняття запобіжника вказівним пальцем стріляючої руки досить сильно дратує на тренуваннях і змаганнях — і це саме по собі є достатньою причиною виконання даної маніпуляції.

Деталі цієї операції будуть відрізнятись в залежності від моделі рушниці. Якщо йдеться про одну з популярних останнім часом “самооборонних” моделей, запрошую переглянути статтю Антона Коваленка про будову помпової рушниці Hatsan. Є великі шанси, що будова ударно-спускового механізму вашої рушниці буде досить близькою до описаних. Якщо ж ви щасливий власник Benelli SuperNova, вам стане в нагоді стаття Владислава Збаранського та Дмитра Некипілого про розбір УСМ цієї рушниці.

З особистого досвіду — перевернути запобіжник на Hatsan значно простіше, ніж на Benelli 🙂

Чи є “правий” запобіжник перешкодою для тренувань? Відповідь однозначна: ні!

Перші свої змагання з практичної стрільби автор проходив з саме неадаптованим запобіжником.

Врахуйте, що знімати запобіжник за правилами практичної стрільби треба лише раз на початку вправи і лише при старті з першого положення. При цьому, якщо ви використаєте спосіб з фотографії, втратите на знімання запобіжника одну-дві десятих секунди. На початку вашої кар”єри це далеко не критичне значення. Перестановка запобіжника має швидше психологічний вплив і робить тренування, в тому числі й холості, більш комфортними для вас.

Ну і не можна не згадати в цьому розділі про рушниці від Mossberg, на яких є “фірмовий” запобіжник поверху ствольної коробки, що однаково легко знімається великим пальцем як лівої, так і правої руки.

Mossberh 500 можна легко знімати з запобіжника лівою рукою

Боротьба з прикриванням вікна викиду

Одна з проблем, з якою може зіткнутись шульга — це проблеми екстракції на помпових рушницях. З цією ж проблемою зіткнувся і автор статті, регулярно отримуючи на тренуванні затримку, відому як “пічна труба”. Невірно ідентифікувавши це, як проблему рушниці, я навчився вихоплювати гільзу з вікна екстракції “на автоматі”. Потім, завдяки Дмитру Некипілому, стало зрозуміло, що це було спричинено прикриванням долонею вікна екстракції в крайньому задньому положенню цівки.

Механізм затримки був відтворений в лабораторних умовах і знятий на відео.

Неправильне положення руки на цівці веде до проблем з екстракцією

Спершу я пробував боротись з цією проблемою виносом правої руки вперед, проте, це виявилось ненадійним рішенням. В процесі темпової стрільби відбувалось одне з двох: або рука потихеньку зісковзувала назад, врешті-решт прикриваючи вікно екстракції; або ж навпаки сунулась вперед, перетворюючись в таку собі варіацію на тему “магпулівського хвату”, який працює для карабіна, але на помповій рушниці може привести до недоведення цівки вперед.

Рішення виявилось досить простим — відрізати задню частину цівки, щоб повністю виключити спокусу змістити туди руку. Бонусом від такої операції буде полегшення заряджання методом quad-load — цівка не розбиватиме другу пару.

Якщо ж різати цівку шкода, можна спробувати трохи модифікувати хват правою рукою. Вказівним пальцем потрібно не обхоплювати цівку, як зазвичай, а витягнути його вперед і розмістити внизу по центру рушниці. Таким чином, він буде своєрідним “маркером”, який буде орієнтувати вашу руку в “безпечному” положенні — навіть при темповій стрільбі.

Модифікований хват — край долоні знаходиться далі від вікна зарядки і утримується там за рахунок центрування по вказівному пальцю

Демонстрація роботи модифікованого хвату

Слід зауважити, що це рішення є половинчастим і не страхує вас від того, що на довгій серії у високому темпі рука таки зісковзне до вікна екстракції.

Дозаряджання в патронник

Дозаряджання в патронник нечасто розглядається в контексті практичної стрільби і асоціюється швидше з прикладною стрільбою в умовах самооборони. Проте, хоча і основними способами заряджання є load-two та quad-load, уміння швидко закинути один набій в “пусту” рушницю може стати в нагоді і на вправі з практичної стрільби. Для прикладу, якщо у вас залишилась одна мішень і пустий патронник, швидше буде зарядити саме один набій, а не заряджати пару і досилати патрон в патронник цівкою.

Очевидним рішенням для такої ситуації є використання тримача набою на ствольній коробці класу “матч-сейвер”, проте зручність використання такого холдера саме на помповику є під питанням. Тому автор для себе обрав дозаряджання з пояса.

Хват набою між вказівним пальцем та мізинцем, які часто використовуються правшами, нам не підходять, тому я пропоную на вибір два способи, перевірені на практиці.

Перший спосіб — фіксувати набій між вказівним та підмізинним пальцем, денцем гільзи до долоні, набій вздовж пальця. Долоня з набоєм кладеться на ствольну коробку і середнім пальцем набій закидається у вікно екстракції. Тим же рухом рука переходить вперед і закриває затвор.

Другий спосіб — денце гільзи фіксується між великим пальцем та долонею, набій “дивиться” всередину долоні. Набій при цьому закидається у вікно не пальцем, а долонею. Для того, щоб закрити затвор, долоню доведеться розвернути пальцями вперед.

Хоча другий спосіб може виглядати трохи повільнішим, я використовую саме його — при зніманні набою з спортивного пояса (а точніше, виламування його з холдера), набагато зручніше його захоплювати великим пальцем. При витягуванні набою з кишені, матерчатої бандольєри чи сайд-седдла може бути зручнішим спосіб номер 1.

Демонстрація адаптованих для шульги способі заряджання в патронник

Адаптація прикладу

Деякі рушниці мають можливість адаптації прогину та відводу прикладу, в тому числі і “віддзеркалити” під лівшу. Наприклад, така можливість передбачена в Benelli SuperNova. Як це робиться — можна проглянути на відео

Адаптація відводу прикладу під шульгу є приємним бонусом при тюнінгу рушниці. Після невеличкого періоду звикання вкладка стала зручнішою та інтуїтивнішою.

Втім, далеко не кожна рушниця має відвід прикладу в сторону. Якщо ви є власником популярних моделей на кшталт Hatsan Escort, Mossberg 590, Remmington 870 — скоріш за все у вас симетричний приклад, який потрібно адаптувати лише по висоті.

Висновки

Стрільба з помпової рушниці має декілька особливостей для шульги, проте усі вони вирішуються правильним тюнінгом рушиці та невеликими змінами в техніці.

Переконаний, що те ж саме можна сказати і про інші класи зброї. Очевидно, шульзі краще не зв’язуватись з карабінами Steyer AUG та іншим карабінами булпап-систем, які не мають можливості викиду стріляних гільз вліво. Також, при стрільбі з пістолета з лівої руки недоступна кнопка скидання з затворної затримки — тому або обирайте пістолет з дубльованими органами керування, або скидайте з затримки відтягуванням рамки. Інші незручності, переконаний, можна вирішити все тією ж комбінацією тюнінгу зброї та адаптації техніки.

Спліваюсь, ця стаття стане мотивацією та розвіє побоювання стрільців з домінуючою лівою рукою і переконає їх зайнятись таким цікавим та динамічним видом спорту, як практична стрільба.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter