Benelli SuperNova від А до Я – повна інструкція з експлуатації. Частина 2

Benelli SuperNova є рушницею з продуманою ергономікою, тому її розбирання для чистки та поточного обслуговування не становить особливої проблеми.

Для повного розбирання вам знадобляться:

  • ключ для дульних звужень з комплекту рушниці
  • гайковий торцевий ключ на довгому руків’ї з внутрішнім шестигранником на 13 для зняття прикладу
  • шестигранний ключ для зняття тяг з цівки
  • будь-яка викрутка з хрестовим шліцем і тонким стрижнем для видавлювання штифтів

Розбирання рушниці потрібно почати з перевірки на предмет відсутності в ній набоїв. При цьому рекомендую забути про спусковий гачок та користуватися виключно розмикачем.

Техніка безпеки при поводженні зі зброєю – запорука довгого та спокійного життя власника зброї.

Далі потрібно провести зовнішній огляд рушниці під час якого перевірити відсутність люфту прикладу та його деформацій, перевірити відсутність люфту подовжувача підствольного магазину (якщо ваша рушниця обладнана ним). Також потрібно перевірити співвісність мушки осі каналу ствола та надійність її кріплення. Справа в тому, що мушка з різьбовим кріпленням, особливо від сторонніх виробників, може розхитатися від вібрації ствола під час пострілів. Найчастіше це може статися при використанні дульних звужень під час стрільби кулею і такі випадки вже виникали в нас під час тренувань.

Після цього можна приступити безпосередньо до розбирання.

Крок 1 — зняття стволу та розбирання магазину

В рушниці в базовій комплектації відкручуємо торцеву гайку-фіксатор ствола на магазині і виймаємо заглушку магазину, обмежувач місткості магазину, пружину та подавач набоїв.

В рушниці з встановленим подовжувачем магазину необхідно зняти сам подовжувач з гайкою-перехідником. Для цього спочатку ослабляємо гвинти (гвинт), які утримують стяжку-кронштейн подовжувача магазину та знімаємо її. Далі відкручуємо подовжувач магазину, притримуючи його, щоб він не «вилетів» під тиском пружини, виймаємо пружину магазину та подавач набоїв.

Після зняття подовжувача магазину знімаємо ствол, виймаючи його зі ствольної коробки.

Зі знятим стволом рушниця досить компактна для транспортування

Дульне звуження викручується будь яким ключем для чоків 12 калібру. Якщо чок прикипів, його потрібно залити будь-яким нейтральним мастилом або WD-40, та лишити на пів години.

Крок 2 — зняття ударно-спускового механізму

Для того, щоб зняти ударно-спусковий механізм (УСМ) потрібно, за допомогою викрутки, або будь-якого іншого підручного інструменту відповідного діаметру видавити та вийняти два штифта, на яких він утримується в ствольній коробці. Після цього УСМ легко виймається зі ствольної коробки. Виймайте УСМ, утримуючи за скобу спускового гачка, — спочатку від коробки повинна від’єднатися задня частина корпусу УСМ, а потім решта. Для знаття штифтів не потрібно будь-яких спеціальних виколоток, вони легко видавлюються будь-яким предметом відповідного діаметру.

В рушниці базової комплектації для видавлювання штифтів призначено циліндричний виступ на кінці гайки-фіксатора ствола. Враховуючи наявність шляпок на одному боці штифтів, видавити їх у невірному напрямку без руйнування ствольної коробки у вас навряд чи вийде. УСМ при повсякденному обслуговуванні розбирання не потребує. Він чудово чиститься і в зібраному вигляді, а для капітального чищення краще використовувати ультразвукову мийку.

Після зняття УСМ його варто оглянути. Перше, що я завжди перевіряю – це відсутність люфту обох перехоплювачів. Поява люфту призводить в подальшому до збоїв в подачі набоїв з магазину. Також, необхідно перевірити правильність розташування D-подібних пружин на трубчастих штифтах, на яких тримаються деталі УСМ, оскільки їх неправильне положення призводить до того, що штифт, який утримує УСМ у ствольній коробці погано фіксується і врешті-решт губиться. На трубчастих штифтах є спеціальні прорізі в яких повинні фіксуватися прямі частини D-подібних пружин.

Також необхідно перевірити стан поверхні ковпачка пружини курка. Деформація цього ковпачка може призводити до послаблення удару курка по бійчику і до слабкого наколу капсуля набою. Більш детально про проблемні місця та їх профілактику буде у наших наступних матеріалах.

Крок 3 — зняття цівки

Наступним етапом знімаємо цівку. Для зняття цівки необхідно від’єднати її тяги від затвору. Кінці тяг цівки в коробці потрібно підняти над затвором так, щоб він вийшов з виїмок на тягах, після чого зняти цівку рухом вперед вздовж труби магазину.

Крок 4 — зняття затвору

Для того, щоб вийняти затвор зі ствольної коробки, необхідно вдавити пальцями поворотну личинку всередину тіла затвору. Головка провернеться і екстрактор не заважатиме вийманню затвору з коробки.

Крок 5 — неповне розбирання затвору

Для ревізії та обслуговування затвору достатньо лише вийняти з нього бійчик разом з пружиною. Бійчик утримується у тілі затвору штифтом з гумовим кільцем. Цей штифт можна вийняти пальцями, або видавити за допомогою будь чого, що підходить по діаметру. Щоб при цьому бійчик не вилетів під дією пружини, потрібно трохи притиснути його всередину затвору та притримувати пальцем. З фіксуючим гумовим кільцем потрібно поводитися обережно та слідкувати за його цілісністю. Розрив кільця призводить до випадіння піну і врешті-решт обертається заклинюванням затвору у ствольній коробці.

Після виймання бійчика його необхідно оглянути на предмет відсутності на його виступаючих частинах наклепів, які утворюються при інтенсивній стрільбі та холостінні. Наклеп – це досить небезпечна річ, яка може призвести до заклинювання бійчика в передньому положенні та закінчитися інерційним наколом капсуля при незакритому затворі. Постріл при незакритому затворі – це як мінімум  деформація ствольної коробки, але може закінчитися і заподіянням травм стрільцю.

Крок 6 — демонтаж ежектора

Для чищення рухомого ежектора та каналу, в якому він рухається, ежектор необхідно вийняти зі ствольної коробки. Робиться це простим відтягуванням ежектора назад в напрямку прикладу та різким відпусканням. І так повторити декілька разів. Таке собі постукування зсередини. При цьому розрізний пружинний штифт, який утримує ежектор буде поступово виходити зі свого місця. Штифт невеликий, тому будьте уважні щоб не загубити його!

Цих шести кроків цілком достатньо для здійснення поточного обслуговування рушниці. Але інколи виникає потреба в повному розбиранні. Тому, рухаємося далі.

Крок 7 — повне розбирання затвору

Для повного розбирання затвору (зняття личинки затвору або екстрактора) необхідно виколоткою вибити штифти, які їх утримують. Під зубом екстрактора знаходиться маленька пружина в стиснутому стані — будьте уважні і не загубіть її після виймання штифта.

Зважайте на те, що обидва штифти встановлені міцно і доведеться докласти досить значні зусилля для їх вибивання. Взагалі, знімати личинку затвора варто лише за крайньої необхідності, оскільки штифт, який її утримує, фіксується керном, і заново надійно зафіксувати вибитий штифт значно складніше, ніж зняти його.

Крок 8 — зняття тяг цівки

Щоб зняти тяги з цівки викручуємо фіксуючі їх болти та витягаємо тяги з пазів. Ліва та права тяга відрізняються, тому або запам’ятайте яка з них права, а яка ліва (вони відрізняються формою кінця який заходить у паз цівки) , або позначте їх, щоб не витрачати час при наступному збиранні. Необхідно відзначити, що для поточного обслуговування рушниці від’єднання тяг від цівки не потребується. Однак, час від часу, тяги необхідно виймати і перевіряти чи вони не вигнуті. Навіщо це потрібно робити ми розповімо у продовженні матеріалу.

Крок 9 — демонтаж прикладу

Приклад також демонтується без особливих зусиль. Спочатку потрібно акуратно вийняти з прикладу гумовий затильник, слідкуючи за тим щоб не пошкодити виступ, яким він кріпиться всередині прикладу, потім гайковим торцевим ключем на довгому руків’ї з внутрішнім шестигранником викрутити гайку всередині прикладу. Після цього потрібно зняти розрізну шайбу, яка знаходиться під гайкою, та вийняти  металеву вставку відводу прикладу. Запам’ятайте маркування на вставці, щоб не помилитися під час монтажу прикладу і не загубіть шайбу, яка є під гайкою, оскільки без неї приклад буде поступово розкручуватися та люфтити. В принципі, приклад необхідно повністю знімати лише при потребі регулювання погибу, щоб отримати доступ до задньої частини ствольної коробки, де якраз і встановлюються регулюючі проставки. Для регулювання відводу без зміни погибу достатньо відкрутити і зняти фіксуючу гайку з шайбою, після чого можна переставити іншим боком вставку, якою регулюється відвід.

Отже, тепер рушниця повністю розібрана, за виключенням ударно-спускового механізму, і ви можете приступити до її розконсервації, обслуговування, ремонту чи тюнінгу. Повному розбиранню ударно-спускового механізму буде відведено окрему статтю. Так само в подальших матеріалах ми плануємо розповісти вам про нюанси тюнінгу та ремонту рушниці.

А вже в наступному матеріалі ви дізнаєтеся про правильний порядок збирання рушниці та певні нюанси цього процесу.

P.S. Про загальний підхід до чищення рушниць різних систем можна прочитати в статтях наших колег з СК «Практика» Олега Даценко, Антона Коваленко та Руслана Хилько  А про особливість чищення рушниці Benelli SuperNova розповімо далі.

Для тих, кому краще один раз побачити, ніж два рази прочитати – відеоінструкція по розбиранню рушниці.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter