Benelli SuperNova від А до Я – повна інструкція з експлуатації. Частина 6

В попередній частині я торкнувся питання необхідного тюнінгу Benelli SuperNova для спорту, зокрема доопрацювання вікна заряджання, цівки та важеля розмикача під використання найпопулярнішого методу швидкісного заряджання рушниці quad-load (дві пари по два набої підряд), а зараз хочу трішки глибше розкрити необхідність цих модифікацій і спосіб їх реалізації.

Що саме модифікувати і навіщо

Модифікації, або, як ми кажемо «запилу», для практичної стрільби підлягають наступні частини рушниці:

  • цівка в задній частині,
  • вікно заряджання,
  • важіль розмикача,
  • вхід в магазин у верхній частині (опціонально).

При заряджанні методом квад-лоад першої пари набоїв, друга пара досить часто втикається в товсту задню частину цівки і відбувається те, що ми називаємо «розбиття пари» — один чи два набої або випадають з руки, або зміщуються настільки, що зарядити їх наступним одним рухом вже неможливо. Звичайно, якщо заряджатися на невеликій швидкості, цього можна уникнути, просто відвівши пальці з другою парою далі від цівки. Але, коли швидкість заряджання зростає, втрата часток секунди на додаткові маніпуляції вже «коштує» значно більше. А під час заряджання в русі, коли рушниця коливається, імовірність «розбиття пари» майже стовідсотково гарантована.
Саме задля уникнення цього і модифікується цівка. Модифікація полягає в зменшенні товщини задньої частини цівки з боку руху другої пари набоїв. Як я вже загадував у попередньому відео, це можна зробити декількома способами — просто зрізати задню частину цівки, або зробити виїмку. При зрізанні задньої частини цівки хват за її основу вже буде неможливим. Тому, щоб не міняти техніку стрільби та не обмежувати себе у варіантах хвату, краще зробити саме виїмку в задній частині справа (якщо дивитися на рушницю зверху). Зважте, що виїмка справа це для правші, який заряджається лівою рукою з перевертанням рушниці вікном зарядки догори. При способі заряджання «від плеча» для правші, виїмка повинна бути з лівого боку. Відповідно, для шульги все буде навпаки.

Модифікація вікна заряджання здійснюється для того, щоб полегшити швидкісне заряджання набоїв парами під час руху. Справа в тому, що корпус ударно-спускового механізму, який є одним цілим з вікном заряджання, в передній частині має занадто велику товщину і прямокутну форму. І саме в цю частину може впертися перший набій з пари під час заряджання. Мало того, що це також «розбиває» пару, так і може спричинити ударну травму суглоба великого пальця, яким ви штовхаєте пару набоїв в магазин.

Також необхідність модифікації зумовлена тим, що перехоплювачі розташовані занадто далеко відносно краю вікна заряджання і для фіксації набоїв необхідно досить глибоко заводити великий палець всередину коробки.

Після модифікації цього вже не потребується. Це добре видно на фото нижче. Заодно необхідно зрізати і декоративний виступ в основі передньої частини спускової скоби, щоб не зачіплятися набоями за нього.

Обрізання важеля потрібне для того, щоб не травмувати руку об нього, або не порвати стрілецькі рукавички. Це важливо також при заряджанні на високій швидкості та в русі. Важіль можна обрізати без розбирання, можна з демонтажем але необхідно обов’язково зробити виїмку за важелем для зручності маніпуляцій з ним після зменшення довжини. На фото нижче добре видно. Також після обрізання раджу обробити гострі краї зрізу та зробити нову насічку для зручності.

Що стосується доопрацювання входу в магазин, то раджу спочатку перевірити чи є необхідність в обробці. Підніміть лоток подачі набоїв до затвору і перевірте пальцем, чи не утворює вхід в магазин невеличку сходинка над лотком. Якщо така сходинка є і вона більша за 1 міліметр — її необхідно прибрати, зробивши цю частину більш пологою.

Пунктиром позначено місце обробки входу в магазин

Усі ці доопрацювання мають свою історію і як мінімум два з них — модифікацію вікна заряджання та зменшення довжини важеля розмикача винайшли саме українські спортсмени. Цівку першим свого часу «запиляв» Сергій Стрельцов. За ним це зробили Віталій Педченко та Владислав Збаранський, але кожен своїм методом — Віталій просто зрізав частину цівки, а Владислав зробив пологу виборку в цівці. Мені сподобався останній метод, як найбільш естетичний.

Важіль розмикача першим обрізав Віталій Педченко, який на той час перетнув межу швидкісного заряджання 8 набоїв з пострілом в 4 секунди і першим звернув увагу на те, що об важіль можна травмуватися. А вікно заряджання вперше «запиляв» Владислав Збаранський. Причому, цей процес тривав не один рік, але минулого року він був доведений до логічного кінця і став свого роду стандартом доопрацювання корпусу УСМ та входу в магазин.

Як «пиляти» та чим

Основний інструмент, який вам знадобиться:

  • лещата,
  • рашпілі або напилки з крупною насічкою та з напівкруглим та плоским поперченим перерізом,
  • надфілі з круглим, напівкруглим та плоским перерізом,
  • дремель з шліфувальною та полірувальною насадками і обрізним диском.

Допоміжне приладдя:

  • наждачний папір з розміром зерна в діапазоні від 450 до 1000 одиниць,
  • малярна стрічка для розмітки поверхні і захисту необроблюваних поверхонь,
  • будь-яка малоабразивна полірувальна паста (згодиться паста для металу).

Засоби безпеки:

  • захисні окуляри — обов’язково,
  • захисні рукавички — за бажанням.

Перш за все, поверхню, яка підлягає обробці, потрібно розмітити і закрити малярною стрічкою ті її частини, які не підлягатимуть обробці. Основні роботи по прибиранню зайвого пластику виконуються рашпілем, або напилком. Чистова доводка здійснюється за допомогою надфілів та дремеля із шліфувальною насадкою. Після чистової доводки пластик потрібно відшліфувати наждачним папером, щоб прибрати борозди від напилків та надфілів і після цього вже відполірувати.

Що стосується обрізання важеля розмикача, то якщо у вас нема досвіду дрібних слюсарних робіт, його краще за все обрізати попередньо знявши з ударно-спускового механізму.

Важливі застереження
  • обережно затискайте в лещатах передню частину корпусу УСМ; досить, щоб вона не рухалася при поперечному русі полотна напилка,
  • уникайте високих обертів при використанні дремеля — це призведе до деформації пластику внаслідок перегрівання,
  • не намагайтеся відігнути вбік важіль розмикача після його обрізання, якщо обрізаєте без демонтажу,
  • перед обробкою цівки обов’язково зніміть тяги, щоб не розбивати посадкові місця під час маніпуляцій з нею,
  • не захоплюйтеся «запилюванням» входу в магазин, сильне заглиблення поверхні може обернутися проблемами з подачею набоїв,
  • будьте уважні при обробці вікна заряджання в передній частині, де знаходиться виїмка виступу перехоплювача; прибирання пластику в цій частині суттєво ослабить міцність корпусу УСМ і це  може обернутися його руйнуванням,
  • керуйтеся в роботі принципом розумної доцільності, або good enough — не захоплюйтеся занадто; пластик хоча і дуже міцний, але закони фізики ніхто ще не відміняв.

Переконливо раджу не обмежуватися прочитанням цієї статті, а перед тим, як «пиляти» — обов’язково подивитися відео, щоб не припуститися критичних помилок.

Модифікація цівки

Бажаю удачі в «запилі», а в наступному матеріалі Владислав Збаранський розповість про проблеми, які виникають з настрілом і про методи їх усунення.

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter